Променливото време е причината за тревожността, световъртежа и безсънието при много хора

08 август 2018
Домашен лекaр
27198
Няма снимка
Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в гр. София
 

Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в 13 ДКЦ в гр. София, с над 20-годишен професионален опит

- Д-р Цветкова, какви вируси атакуват това лято?

- Водещи към този период са обичайните за сезона прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, спастични болки в стомаха и диария. Клиничните прояви са грипоподобни и затова обикновено наричаме тези инфекции „летен грип”. Пикът му е в края на юли и началото на август. Главният виновник са ентеровирусите. Симптомите се развиват много бързо, буквално за няколко часа. Най-уязвими са децата, защото при тях много бързо може да се стигне до обезводняване и рязко да се влоши общото им състояние. Също така и възрастните хронично болни хора, които например имат сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет. При тях тези вируси могат да доведат до нарушаване на водно-електролитното равновесие в организма и оттам да се влошат и техните основни заболявания.

Херпангините също са много актуални за сезона. Протичат с температура, болки в гърлото, характерен обрив с мехурчета по гърлото, обрив по тялото, силно изразен конюнктивит. Много често при децата има афти в устната кухина, както и обриви по дланите и ходилата. Тези вирусни инфекции като цяло не са много тежки, обикновено протичат бързо и леко, но понякога могат да дадат и усложнения. Тъй като те попадат в кръвта през сливиците или през епитела на стомашно-чревната лигавица, е възможно да стигнат до мозъка и да предизвикат т. нар. „асептичен менингит”. За радост, той е с добра прогноза. Може да се стигне и до възпаление на ушите – отит. Херпангините понякога водят и до гнойни ангини и макар и много рядко, има риск от усложнения от страна на сърцето – т. нар. „миоперикардити”, както и да бъде засегнат панкреасът. И по автоимунен път да се стигне до захарен диабет тип 1.

- Уместни ли са антибиотиците при тези инфекции?

- Не, антибиотикът не е средство на избор при такива инфекции. Те са вирусни и антибиотичното лечение не действа. Много ефективен метод на първа помощ е хомеопатията. При всяка вирусна инфекция препоръчвам Инфлуцид, например. Актуален е за всеки един сезон. При настинка с вирусна хрема съветвам той да се комбинира с Шуслеровите соли №3, №4 и №8 на Немския хомеопатичен съюз. Тази комбинация от соли бързо ще овладее воднистата хрема. При летния грип отново препоръчвам Инфлуцид в съчетание с хомеопатичния монопрепарат Гелсемиум D6. Той е подходящ при постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене, главоболие в тила. При по-изразени чревни неразположения и най-вече диария отново препоръчвам Инфлуцид, но вече в комбинация с монопрепарата Окубака D6, а против обезводняване - комбинация от Шуслерови соли №3 и №8. При алергична хрема подходящ е Ринитал. А при лятната ангина изпитана комбинация е Инфлуцид с Тонзилотрен. Освен че лекува симптомите, тя предпазва и от развитието на усложнения, каквато е гнойната ангина.

- До миналата седмица времето беше доста променливо и нетипично за лятото? Как се отрази това на здравето ни?

- През този сезон не липсват и такива оплаквания като тревожност, световъртеж, шум в ушите и безсъние. Те най-вероятно се дължат именно на променливото време. Организмът винаги реагира със стрес, който пък помага да се изградят защитни механизми и съответно да се приспособим към тези променливи условия.

Появи се и едно модерно понятие във връзка с промените в климата, които наблюдаваме напоследък – т. нар. „метеоневроза”. Тя се изразява със силно понижаване на работоспособността, вялост, отпуснатост, нарушение на концентрацията, вниманието, раздразнителност, лошо настроение, скука, умора, апатия, световъртеж и други негативни емоции. За да се справи с нея, човек трябва да се зареди с голяма доза оптимизъм и просто да се нагоди към времето, защото не може да го промени.

- Наблюдават ли се дефицити на витамин D заради по-малкото слънчеви дни това лято?

- Да, определено има дефицити и то при млади хора, при активно спортуващи, при хора с доста активен социален живот. Липсата му също води до такива симптоми като вялост, отпуснатост, неработоспособност. Но винаги първо трябва да се изследват кръвните нива и след това да се компенсира недостигът било на витамин D, било на витамин B12 с допълнително внасяне в организма.

- Какво ви е мнението за климатиците през лятото?

- Категорично съм „за” използването им, тъй като те създават един топлинен комфорт и човек се чувства добре. Но според мен има две условия, които са много важни и трябва да се спазват – редовно да се почистват филтрите на климатиците и температурната разлика, която създават, да не е повече от 10 градуса между вътрешното и външното пространство, за да може организмът да се адаптира.

Още от Домашен лекaр
0

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или хранене.

0

Ако бъде намалена солта, ще намалее рискът от сърдечносъдови болести, дори и хората да надвишават 2,3 грама дневно, каквато беше досегашната горна граница.

0

Около 30% от българите имат проблеми Проблеми с вестибуларния апарат, който се намира в ухото, могат да настъпят при физическо или нервно напрежение както и при продължително стоене на студ и влага

0

Въпросът зададе Евгения Христова от Кюстендил Газовете и подуването на корема са много неприятен резултат от лошия начин на живот и хранене. Някои храни по-трудно се обработват от храносмилателния

0

Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от британски специалисти,

Последни новини
0

Има много различни варианти за приготвяне на пилешко месо. Предлагаме ви да си изпечете ухаещи крилца в пикантен меден сос. Получават се ароматни, засищащи и невероятно вкусни.

0

Всеки пчелар трябва да осигури необходимите условия за нормалната работа на пчелата майка. А те са: 1. Наличие в семейството на необходимото количество въглехидратни и белтъчни храни: мед и прашец.

0

Държавен фонд „Земеделие“–Разплащателна агенция приключи оценката за административно съответствие и допустимост на 1146 проекта, подадени от кандидатите чрез ИСУН по Процедура чрез подбор №

0

Надупчването при лешника най-често се причинява от ябълковия плодов червей. Неприятелят развива едно поколение годишно. Вреди по орех, лешник, бадем, кестен и други.

0

Сигнал за липсата на 4 кошера беше подаден преди около седмица от стопанин от град Кресна. За няколко седмици откраднаха 9 кошера в Пиринско. Нагли крадци за втори път задигат пчелни кошери в

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Английският премиер Тереза Мей загуби трима министри и важно гласуване в парламента. Брекзит вече е в ръцете на депутатите, след като те приеха с 329:302 гласа предложението на бившия министър на консерваторите сър Оливър Летуин, според което ще има серии от индикативни гласувания, които да изберат пътя за напускане на ЕС. Те започват в сряда.

КНСБ: Такава позиция означава отнемане на права Незаконно уволнени служители, върнати от съда на работа, да нямат право на платен годишен отпуск и парично обезщетение за времето, в което са отстранени. Тази позиция ще защитава правителството пред Съда на Европейския съюз, алармираха синдикатите от КНСБ.

България гостува на крайно ентусиазирания отбор на Косово във втората си квалификация за Евро 2020. Стадион "Фадил Вокри" в Прищина е изпълнен до краен предел, като всички малко над 13 000 билети бяха изкупени за 15 минути. Петър Хубчев направи други промени в стартовия състав в сравнение с мача срещу Черна гора (1:1) в София.