Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в 13 ДКЦ в гр. София, с над 20-годишен професионален опит

- Д-р Цветкова, какви вируси атакуват това лято?

- Водещи към този период са обичайните за сезона прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, спастични болки в стомаха и диария. Клиничните прояви са грипоподобни и затова обикновено наричаме тези инфекции „летен грип”. Пикът му е в края на юли и началото на август. Главният виновник са ентеровирусите. Симптомите се развиват много бързо, буквално за няколко часа. Най-уязвими са децата, защото при тях много бързо може да се стигне до обезводняване и рязко да се влоши общото им състояние. Също така и възрастните хронично болни хора, които например имат сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет. При тях тези вируси могат да доведат до нарушаване на водно-електролитното равновесие в организма и оттам да се влошат и техните основни заболявания.

Херпангините също са много актуални за сезона. Протичат с температура, болки в гърлото, характерен обрив с мехурчета по гърлото, обрив по тялото, силно изразен конюнктивит. Много често при децата има афти в устната кухина, както и обриви по дланите и ходилата. Тези вирусни инфекции като цяло не са много тежки, обикновено протичат бързо и леко, но понякога могат да дадат и усложнения. Тъй като те попадат в кръвта през сливиците или през епитела на стомашно-чревната лигавица, е възможно да стигнат до мозъка и да предизвикат т. нар. „асептичен менингит”. За радост, той е с добра прогноза. Може да се стигне и до възпаление на ушите – отит. Херпангините понякога водят и до гнойни ангини и макар и много рядко, има риск от усложнения от страна на сърцето – т. нар. „миоперикардити”, както и да бъде засегнат панкреасът. И по автоимунен път да се стигне до захарен диабет тип 1.

- Уместни ли са антибиотиците при тези инфекции?

- Не, антибиотикът не е средство на избор при такива инфекции. Те са вирусни и антибиотичното лечение не действа. Много ефективен метод на първа помощ е хомеопатията. При всяка вирусна инфекция препоръчвам Инфлуцид, например. Актуален е за всеки един сезон. При настинка с вирусна хрема съветвам той да се комбинира с Шуслеровите соли №3, №4 и №8 на Немския хомеопатичен съюз. Тази комбинация от соли бързо ще овладее воднистата хрема. При летния грип отново препоръчвам Инфлуцид в съчетание с хомеопатичния монопрепарат Гелсемиум D6. Той е подходящ при постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене, главоболие в тила. При по-изразени чревни неразположения и най-вече диария отново препоръчвам Инфлуцид, но вече в комбинация с монопрепарата Окубака D6, а против обезводняване - комбинация от Шуслерови соли №3 и №8. При алергична хрема подходящ е Ринитал. А при лятната ангина изпитана комбинация е Инфлуцид с Тонзилотрен. Освен че лекува симптомите, тя предпазва и от развитието на усложнения, каквато е гнойната ангина.

- До миналата седмица времето беше доста променливо и нетипично за лятото? Как се отрази това на здравето ни?

- През този сезон не липсват и такива оплаквания като тревожност, световъртеж, шум в ушите и безсъние. Те най-вероятно се дължат именно на променливото време. Организмът винаги реагира със стрес, който пък помага да се изградят защитни механизми и съответно да се приспособим към тези променливи условия.

Появи се и едно модерно понятие във връзка с промените в климата, които наблюдаваме напоследък – т. нар. „метеоневроза”. Тя се изразява със силно понижаване на работоспособността, вялост, отпуснатост, нарушение на концентрацията, вниманието, раздразнителност, лошо настроение, скука, умора, апатия, световъртеж и други негативни емоции. За да се справи с нея, човек трябва да се зареди с голяма доза оптимизъм и просто да се нагоди към времето, защото не може да го промени.

- Наблюдават ли се дефицити на витамин D заради по-малкото слънчеви дни това лято?

- Да, определено има дефицити и то при млади хора, при активно спортуващи, при хора с доста активен социален живот. Липсата му също води до такива симптоми като вялост, отпуснатост, неработоспособност. Но винаги първо трябва да се изследват кръвните нива и след това да се компенсира недостигът било на витамин D, било на витамин B12 с допълнително внасяне в организма.

- Какво ви е мнението за климатиците през лятото?

- Категорично съм „за” използването им, тъй като те създават един топлинен комфорт и човек се чувства добре. Но според мен има две условия, които са много важни и трябва да се спазват – редовно да се почистват филтрите на климатиците и температурната разлика, която създават, да не е повече от 10 градуса между вътрешното и външното пространство, за да може организмът да се адаптира.