Синхронизирането на еструса при овцете е печеливш ход

09 август 2018
Животновъдство
0
8667
Няма снимка
За синхронизацията на еструса се използват само здрави, добре охранени и обезпаразитени овце, напомнят специалистите
1 2 3 4 5 6
 

Този съвременен метод на развъждане елиминира сезонността: фермерите получават целогодишно овче мляко и изравнени партиди агнета

Д-р Валентин Иванов, квмн

Само след дни ще започне случната кампания при овцете и фермерите вече правят своите планове за новата стопанска година. Най-често прилаганият метод е осеменяване чрез кочове на сляпо, т.е. в стадото се пуска определен брой кочове за покриване на овцете, когато се размърлят.

За да се размърлят по-бързо овцете и еструсът да бъде пълноценен, фермерите прилагат няколко метода. Опитните овцевъди знаят, че редуването на солева и безсолева диета дава много добри резултати. Това се постига лесно и е много евтино.

Няколко поредни дни се слага в ярмата каменна сол, след което се редува същият по продължителност период на хранене без сол.

Друг ефективен метод за размърляне на овцете е изхранването на покълнало зърно за период около 2 седмици. Това води до сигурно разгонване на по-голямата част от животните. Количество на изхранвани кълнове е около 100-120 г дневно на глава.

Най-добрият метод за контролиране на развъдната дейност при овцете е да се синхронизира еструсът. Това води до постигане на оптимални резултати по отношение на средства, труд, получаването на повече продукция и съответно по-големи доходи.

За синхронизирането на еструса се използват вагинални тампони, които представляват фина гъбичка, съдържаща прогестерон (например синхропарт). Тампонът се поставя с вагиноразширител и дълга щипка във влагалището или се използва специален апликатор. Той представлява куха тръба, в която се поставя тампонът, след което той се вкарва с бутало до маточната шийка (цервикса). Тампонът престоява във влагалището 10-12 дни, след което се изважда посредством връзката, която се подава от половия орган.

След изваждането на тампона овцете се инжектират мускулно с препарат, съдържащ СЖК (серум от жребни кобили) - например синхропарт PMSG, в доза 400-600 международни единици. Препаратът се поставя мускулно. Обикновено в рамките на 48 часа овцете се разгонват, а осем часа след това се осеменяват.

За по-лесно пресмятане осеменяването се извършва на 50-56-ия час след инжектирането на СЖК. Престоят на тампоните (с толеранс 3-4 дни) във влагалището е времето, през което фермерът трябва да направи организацията за осеменяването

В изготвянето на плана най-важната част е броят на кочовете, с които се разполага. Така според броя на мъжките разплодници се правят партидите.

Трябва да се има предвид, че един коч може да покрие максимум 4-5 овце дневно. Ако разполагате с повече кочове, може да извадите тампоните за един или два дни.

Ако кочовете са по-малък брой, следва тампоните да се вадят за 3-4 дни - толеранс, който позволява да се създаде правилна организация по осеменяване на партидите.

Самото осеменяване е вторият и по-важният етап. То се осъществява по два начина - от ръка или изкуствено. За изкуственото осеменяване се използва предварително получен семенен материал от кочовете. От ръка се извършва, като в малки дворчета се пускат 4-5 размърляни овце и кочът покрива всяка една от тях. Осеменената овца веднага се извежда от дворчето.

Другият вариант е при коча да се пускат една по една размърляните овце - 4-5 на ден. По този начин се контролира осеменяването на всяко животно и разплодниците се използват най-пълноценно, без да се изтощават. Не оставяйте осеменяването без надзор. Чести са случаите, когато от 4-5 отделени овце с коч последният за целия ден покрива няколко пъти една и съща овца. Разбира се, по време на случната кампания кочовете са на специална диета, осигуряваща голямо количество протеин, витамини и минерали. Добре е да се знае, че тампоните не правят агнетата, те само разгонват овцете а за останалото се грижат само и единствено кочовете.

За синхронизацията на еструса се използват само здрави, добре охранени и обезпаразитени овце. Единствено от такива стада може да се очаква получаването на здраво потомство.

Предимствата на този начин на развъждане

Облекчава се трудът на овцевъдите, тъй като агнилната кампания протича в рамките на няколко дни и при това в предвидимо време. Всеки фермер може лесно да пресметне точно в кой ден колко овце ще родят.

При синхронизирането на еструса сезонът няма значение и овцете могат да се разгонват по всяко време. Така овцевъдите могат да получават мляко целогодишно и да бъдат актуални на пазара със своята продукция по всяко време на годината.

Сгъстяват се оагванията, като за 2 години овцете могат да родят 3 пъти

Животните имат по-голяма плодовитост. Така например при овцете месодайно направление плодовитостта достига до 200%, а при овцете млечно направление - 150-160%. При това се получават изравнени партиди агнета, което улеснява реализацията им на пазара

Резултатите от овцевъдната дейност са предвидими и могат да се правят дългосрочни планове. Всичко това рефлектира положително върху доходите на овцевъдите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2214
0

Земеделските стопани, отглеждащи дребни преживни животни– овце и кози, в животновъдни обекти на територията на общините Болярово и Елхово от област Ямбол и общините Средец, Приморско, Созопол,

11619
0

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

6444
0

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

2745
0

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

4149
0

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Още от Фермер
153
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

216
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

1629
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

297
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

801
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хирурзите няма да изчезнат от България, но е факт, че стават по-възрастни. Това каза в предаването „Тази събота” по Би Ти Ви хирургът акад. Дамян Дамянов, който получи отличието „Лекар на годината”. От 2200 хирурзи у нас през 2003 г. сега те са около 1200, отбеляза той. „Има хирургически отделения, в които работят по 2-4 хирурзи,

Редакторката на Джамал Кашоги във в. "Вашингтон пост" определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като "пълна лъжа", предаде ДПА, цитирана от БТА. "Отново съм бясна" след изявлението, разпространено от саудитската държавна информационна агенция, каза Карен Атия. Според версията на саудитската прокуратура журналистът дисидент е починал,

Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива, каза премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата на местните лидери „16+1“ в София. "Благодаря на китайската страна, ще имаме още много поводи за срещи и разговори. Пожелавам успех на форума днес.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа