Италианските пчелари искат забрана на вноса на мед от Китай

11 август 2018
Пчеларство
0
13257
Няма снимка
Италианските пчелари се надяват, че вносът в ЕС на фалшив и опасен мед от Китай ще бъде преустановен, както стана с индийския. . Да припопомним, че инспекторите по безопасността на храните в Европейския съюз забраниха всички пратки с мед от Индия поради наличието на олово и незаконни антибиотици при животни. Те също така откриват, че голямо количество мед е било произведено от изкуствени подсладители, след което е филтрирано, за да се премахнат всички доказателства за замърсители.
 

От Националната асоциация на италианските пчелари (Unione Nazionale Associazioni Apicoltori Italiani - Unaapi) настояват за забрана на вноса на мед от Китай с меморандум.  В писмото до министъра на земеделието на Италия изрично се подчертава, че изискването е продиктувано единствено от интересите на италианските производители на пчелен мед и потребители, съобщава apiworld.ru.

В документа се казва още, че стандартите за мед в Китай не отговарят на стандартите на ЕС и Италия. Например, Директива 2001/110 ЕО определя меда като продукт, произведен от пчели, в който е забранено добавянето на чужди вещества или отстраняването на прашеца и други естествени компоненти от него. А законодателството на Китай позволява индустриална обработка на мед , което значително променя неговите характеристики. Отбелязва се също, че докато през последните 15 години в пчеларството в много страни е имало кризи, в Китай постоянно се увеличава производството на мед с леко повишаване на броя на пчелните семейства. Това дава основание да се смята, че под прикритието на натурален пчелен мед в Китай се увеличава производството с заместители от различни сиропи. И затова Китай трябва да поеме вината за това, че медът се превърна в един от най-фалшифицираните продукти в света. Според оценките на експертите от САЩ, медът се класира трети в списъка на компрометираните продукти след млякото и зехтина.

В подкрепа на тези констатации към меморандума са приложени резултати от тестове на китайски мед, направени от италиански експерти в края на 2017 г.

Изрично се обръща внимание и на още един факт - пчеларските сдружения в Словения, Унгария и Словакия също настояват за забрана на вноса на  китайски мед в ЕС след излезлите резултати от изследвания на продукта, определен като китайски "мед".

Италианските пчелари се надяват, че вносът в ЕС на фалшив и опасен мед от Китай ще бъде преустановен, както стана с индийския. Да припопомним, че инспекторите по безопасността на храните в Европейския съюз забраниха всички пратки с мед от Индия поради наличието на олово и незаконни антибиотици при животни. Те също така откриват, че голямо количество мед е било произведено от изкуствени подсладители, след което е филтрирано, за да се премахнат всички доказателства за замърсители.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
3150
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

2484
0

Сега е моментът да се погрижите за сигурността на пчелните семейства, като ги защитите от ветрове и от животни. Това означава да осигурите всичко необходимо за осигуряване живота на пчелите през

7101
0

Мащерката е от около 300-400 вида ароматни тревисти растения от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Азия и Северна Америка. Мащерката е многогодишно полухрастовидно растение.

11493
0

Лавандула е силно разклонен, 30 – 80 см висок полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Цветоносните клонки са четириръбести, в основата гъсто облистени,

4959
0

Ако медоносна пчела обикаля Париж, тя може да започне от покрива на позлатената Опера Гарние, която е дом за кошери в продължение на три десетилетия. Докато лети на юг, може да спре,

Още от Фермер
3339
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

684
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

9990
0

Есента е подходящо време за засаждане дръвчета в овощната градина. То се предпочита, тъй като дръвчето успява да се вкорени до настъпване на студовете,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа