Защо кокошки мътят въображаеми яйца?

07 август 2018
Домашна ферма
0
16884
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Нашият читател Иван Петров от с. Чомаковци се оплака, че вече месец една от кокошките му клечи, все едно мъти невидими яйца. Това се случва при кокошки със силно развит мътачен инстинкт. Някои птици може да лежат до пълно изтощение и дори до смърт.

Освен това е възможно такава кокошка да "зарази" и други кокошки с проявата си на инстинкта за мътене. А това е много вредно, тъй като тези, както ги наричат, разклопани кокошки спират да снасят яйца

В зависимост от степента на развитие при всеки конкретен случай се използват различни методи за борба с мътачния инстинкт - от обикнновеното прогонване от полога до преместването на птицата в кокоши "затвор".

Изолирайте в клетка проблемната птица

А после ѝ осигурете компанията на млад активен петел

Прекрасен начин проблемната кокошка да започне да снася яйца вместо да лежи в празен полог е, като я изолирате в клетка.

Ще ви трябва малка клетка с размери на страните около 70 см.

Веднага, след като забележите, че кокошката се е разклопала, я сложете в клетката. По този начин птицата няма да може да се движи и бързо ще й премине желанието да мъти.

Трябва да изолирате кокошката колкото се може по-рано

Затова е важно да забележите първите признаци на мътачката, затова наблюдавайте птиците, които в последно време снасят активно яйца. Тоговата за мътене кокошка започва да скубе пера от корема си, за да застели с тях полога, и издава специфични чаткащи звуци, когато към нея се приближават хора.

През деня непременно слагайте клетката на кокошката навън сред останалите птици - сред активно снасящи яйца кокошки.

Хранете я добре и й осигурете постоянно чиста прясна вода.

Желателно е клетката да е с мрежест под. Така кокошката няма да може да си направи гнездо и ще й е по-трудно да загрява мястото под себе си.

А още по-важно е да увеличите светлинния ѝ ден тъй като при тези условия кокошките снасят по-добре.

След 2-3 дни изолирано отглеждане пуснете в клетката млад активен петел. Това принудително съжителство ще потуши мътачния инстинкт.

След още няколко дни освободете затворничката и я пуснете да спи в кокошарника при другите кокошки на кацалка. Ако на другия ден тя излезе от кокошарника, значи, че желанието й да мъти вече е преминало.

Може да охладите мътачния инстинкт

Ледените бани и “яйца” са много ефективни

Ледената баня е мощен стрес фактор. Приложен на кокошките, той бързо "изстудява" мътачния инстинкт, тъй като по време на мътенето температурата на кокошките значително се повишава, за да може да топли яйцата.

А ледената вана охлажда стресово. Потопете бързо кокошката в ледената вода, като главата й трябва да остане над водата. Вследствие на това кокошката забравя за мътенето, тъй като не е в състояние да стопли яйцата.

За целта потопете разклопаната кокошка в ледена вода. Ако времето не е слънчево, след това подсушете птицата, за да не се простуди.

Може да използвате и друг начин.

Сложете под лежащата кокошка пакет с ледени кубчета или бутилка с вода, замразена в камера.

Събирайте своевремeнно снесените яйца от полога

Така ще си спестите много проблеми

За да не се разправяте с постоянно "мътещи" кокошки, събирайте своевременно снесените яйца от полога. Така ще предотвратите разклопана кокошка да ляга върху чуждо яйце

Затова всяка сутрин събирайте всички яйца от полога. Това е много важно, тъй като кокошките снасят яйца именно в ранните сутрешни часове след изгряване на слънцето.

Проверявайте по няколко пъти през деня дали някоя кокошка не е снесла ново яйца.

Погрижете се полозите да бъдат удобни на закътано и безопасно място. Ако кокошката се чувства у добно в полога си, няма да търси друго тайно място за снасяне. Ако има такова място, което вие не го знаете, кокошката ще отива именно там, ще снася яйца и после ще легне да ги мъти.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
7227
0

Основната причина за снасянето на яйца с мека черупка е небалансираното хранене. Обикновено кокошките се хранят основно със зърнени фуражи, които са бедни на калций, фосфор и витамин D Затова,

2268
0

За да не се овлажнява допълнително помещението Добре е храненето и поенето на овцете през студените месеци също да бъде изнесено в дворче до овчарника.

2268
0

Към фуражите трябва да добавяте и минерални, и витаминни добавки В сезона на заплождането за тревопасните животни готварската сол е незаменима. Растителните фуражи съдържат незначителни количества

2367
0

С увеличаване на възрастта бройката на квадратен метър се намалява Площта на отглеждане на гъски зависи от възрастта им. Върху 1 кв. м от подовата площ на помещението се настаняват до 10 гъсета до

5679
0

Целта е постигане на тегло 3-4 кг на птица Началото на угояването не се различава от обичайното отглеждане на домашни птици. Храненето е двукратно със зърно и смесени фуражи - настъргани сезонни

Още от Фермер
135
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

171
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

1395
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

279
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

801
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива, каза премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата на местните лидери „16+1“ в София. "Благодаря на китайската страна, ще имаме още много поводи за срещи и разговори. Пожелавам успех на форума днес.

Китай никога не се е стремял умишлено към излишък в търговията със стоки, заяви премиерът Ли Къцян по време на среща със своя италиански колега Джузепе Конте в Брюксел. Дамата са в белгийската столица за участие в 12-та срещата на върха „Азия – Европа", предава bulgarian.cri.cn. Китай се надява да работи заедно с Италия за постигането на

Премиерът Бойко Борисов проведе среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“. Двамата обсъдиха дневния ред на форума, който се провежда под мотото „Глобално мислене,

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа