Ухапване от кърлеж

03 август 2018
Домашен лекaр
29835
 

В световен мащаб се разработват методи за биологичен контрол на популацията

Д-р Емилия Бенова

Как да отстраните кърлеж?

1. Използвайте малки пинцети, които трябва да са плоски и извити. Трябва да носите ръкавици, за да се предпазите от разпространяване на инфекцията към ръцете.

2. Използвайки пинцетите, хванете здраво кърлежа, колкото се може по-близо до кожата. Издърпайте внимателно докато излезе. Въртенето няма да подпомогне за изваждането, а дори напротив - увеличава риска да се скъса главичката и да се увеличи риска от инфекция.

3. След като отстраните кърлежа не го мачкайте, защото се увеличава риска от предаване на инфекцията. Поставете го в плътно затворен съд или го залепете с тиксо върху хартия.

4. Ако главичката на кърлежа е останала, потърсете лекар, който ще я отстрани. Ако е изваден целия кърлеж, мястото изглежда като малка дупчица.

5. Внимателно почистете мястото на ухапването, като първо измиете със сапун, а след това поставите дезинфектант или локален антибиотик. Наблюдавайте мястото за поява на реакция поне няколко дни.

6. Не забравяйте след манипулацията да си измиете и дезинфекцирате добре ръцете.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате някое от следните оплаквания или състояния, незабавно потърсете лекар:

При поява на слабост, отнесеност, объркване, гадене и повръщане, сърцебиене, висока температура, главоболие, летаргия, парализа, поява на обрив.

Ако не може да отстраните кърлежа или след отстраняване, остане главичката на кърлежа.

Ако общото състояние се влошава.

Ако сте бременна.

Ако имате заболяване или състояние, което уврежда имунната система - HIV, рак, ако провеждате химиотерапия.

За да предпазите от ухапване от кърлеж, може да следвате следните указания:

Избягвайте тревисти местности и най-вече такива, за които е известно, че има кърлежи.

Носете светли дрехи, за да забележите по-лесно ако ви полази кърлеж.

Дръжте крачолите напъхани в обувките или чорапите.

Използвайте репеленти, особено такива, които са предназначени за кърлежи. Внимавайте с приложението им и следвайте инструкциите за употреба. Бъдете внимателни при бременни жени и деца. Някои репеленти не могат да се прилагат директно върху кожата.

Внимателно огледайте себе си, близките и домашния любимец, ако сте били на място, за което е известно, че има кърлежи.

Погрижете се за домашните любимци - за тях също има подходящи репеленти.

Още от Домашен лекaр
0

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или хранене.

0

Ако бъде намалена солта, ще намалее рискът от сърдечносъдови болести, дори и хората да надвишават 2,3 грама дневно, каквато беше досегашната горна граница.

0

Около 30% от българите имат проблеми Проблеми с вестибуларния апарат, който се намира в ухото, могат да настъпят при физическо или нервно напрежение както и при продължително стоене на студ и влага

0

Въпросът зададе Евгения Христова от Кюстендил Газовете и подуването на корема са много неприятен резултат от лошия начин на живот и хранене. Някои храни по-трудно се обработват от храносмилателния

0

Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от британски специалисти,

Последни новини
0

Има много различни варианти за приготвяне на пилешко месо. Предлагаме ви да си изпечете ухаещи крилца в пикантен меден сос. Получават се ароматни, засищащи и невероятно вкусни.

0

Всеки пчелар трябва да осигури необходимите условия за нормалната работа на пчелата майка. А те са: 1. Наличие в семейството на необходимото количество въглехидратни и белтъчни храни: мед и прашец.

0

Държавен фонд „Земеделие“–Разплащателна агенция приключи оценката за административно съответствие и допустимост на 1146 проекта, подадени от кандидатите чрез ИСУН по Процедура чрез подбор №

0

Надупчването при лешника най-често се причинява от ябълковия плодов червей. Неприятелят развива едно поколение годишно. Вреди по орех, лешник, бадем, кестен и други.

0

Сигнал за липсата на 4 кошера беше подаден преди около седмица от стопанин от град Кресна. За няколко седмици откраднаха 9 кошера в Пиринско. Нагли крадци за втори път задигат пчелни кошери в

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Английският премиер Тереза Мей загуби трима министри и важно гласуване в парламента. Брекзит вече е в ръцете на депутатите, след като те приеха с 329:302 гласа предложението на бившия министър на консерваторите сър Оливър Летуин, според което ще има серии от индикативни гласувания, които да изберат пътя за напускане на ЕС. Те започват в сряда.

КНСБ: Такава позиция означава отнемане на права Незаконно уволнени служители, върнати от съда на работа, да нямат право на платен годишен отпуск и парично обезщетение за времето, в което са отстранени. Тази позиция ще защитава правителството пред Съда на Европейския съюз, алармираха синдикатите от КНСБ.

България гостува на крайно ентусиазирания отбор на Косово във втората си квалификация за Евро 2020. Стадион "Фадил Вокри" в Прищина е изпълнен до краен предел, като всички малко над 13 000 билети бяха изкупени за 15 минути. Петър Хубчев направи други промени в стартовия състав в сравнение с мача срещу Черна гора (1:1) в София.