Ухапване от кърлеж

03 август 2018
Домашен лекaр
0
17055
 

В световен мащаб се разработват методи за биологичен контрол на популацията

Д-р Емилия Бенова

Как да отстраните кърлеж?

1. Използвайте малки пинцети, които трябва да са плоски и извити. Трябва да носите ръкавици, за да се предпазите от разпространяване на инфекцията към ръцете.

2. Използвайки пинцетите, хванете здраво кърлежа, колкото се може по-близо до кожата. Издърпайте внимателно докато излезе. Въртенето няма да подпомогне за изваждането, а дори напротив - увеличава риска да се скъса главичката и да се увеличи риска от инфекция.

3. След като отстраните кърлежа не го мачкайте, защото се увеличава риска от предаване на инфекцията. Поставете го в плътно затворен съд или го залепете с тиксо върху хартия.

4. Ако главичката на кърлежа е останала, потърсете лекар, който ще я отстрани. Ако е изваден целия кърлеж, мястото изглежда като малка дупчица.

5. Внимателно почистете мястото на ухапването, като първо измиете със сапун, а след това поставите дезинфектант или локален антибиотик. Наблюдавайте мястото за поява на реакция поне няколко дни.

6. Не забравяйте след манипулацията да си измиете и дезинфекцирате добре ръцете.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате някое от следните оплаквания или състояния, незабавно потърсете лекар:

При поява на слабост, отнесеност, объркване, гадене и повръщане, сърцебиене, висока температура, главоболие, летаргия, парализа, поява на обрив.

Ако не може да отстраните кърлежа или след отстраняване, остане главичката на кърлежа.

Ако общото състояние се влошава.

Ако сте бременна.

Ако имате заболяване или състояние, което уврежда имунната система - HIV, рак, ако провеждате химиотерапия.

За да предпазите от ухапване от кърлеж, може да следвате следните указания:

Избягвайте тревисти местности и най-вече такива, за които е известно, че има кърлежи.

Носете светли дрехи, за да забележите по-лесно ако ви полази кърлеж.

Дръжте крачолите напъхани в обувките или чорапите.

Използвайте репеленти, особено такива, които са предназначени за кърлежи. Внимавайте с приложението им и следвайте инструкциите за употреба. Бъдете внимателни при бременни жени и деца. Някои репеленти не могат да се прилагат директно върху кожата.

Внимателно огледайте себе си, близките и домашния любимец, ако сте били на място, за което е известно, че има кърлежи.

Погрижете се за домашните любимци - за тях също има подходящи репеленти.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
13086
0

Задната хрема, подобно на остатъчната кашлица, ако не й се обърне внимание можете да си я влачите цяла зима. Какви са симптомите и как да се преборите Задна хрема, заден ринит,

7020
0

Сезоните оказват съществено влияние върху организма. Топлият сезон предизвиква психично напрежение и разстройство на здравето у хора, които страдат от заболяване на черен дроб и жлъчка.

36306
0

Д-р Емилия Бенова Още в древността за различните народи зелето е едновременно незаменима част от храната и лекарството. Бялото зеле е най-лечебният сорт на този зеленчук.

11340
0

Есента е времето, когато започва да се стъмва по-рано, а дните стават все по-хладни. И като че ли нещо друго се случва - започваме да се храним повече.

17253
0

Почти половината от българите са хипертоници Д-р Емилия Бенова Температурните аномалии това лято нямаха край и по всички личи, че ще продължат и през есента.

Още от Фермер
3393
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3186
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

684
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа