Кои фуражи трябва да осигурите за козите

03 август 2018
Домашна ферма
0
6462
Няма снимка
Листата от кръмно и захарно цвекло се дават в зелено състояние. Добре е при храненето да се размесват със сено или със слама, предварително нарязани.
1 2 3
 

Те гарантират добро наддаване и висока млечност

Меласата съдържа въглехидрати

Тя спомага за увеличаване на млечността и за подобряване охранеността на животните. Добра храна е и за бременните кози, но трябва да се дава в по-ограничени количества. Меласата се съхранява в каци, дървени или железни резервоари.

Един литър меласа се разтваря в 2-4 л вода и се напръсква върху 4-5 кг слама, сено, нарязан царевичак, стъбла и др.

Намокрените груби фуражи се размесват с ограничени количества ярма, за да се подсушат и да се приемат с апетит от козите. При хранене с меласа на животните се дава готварска сол за отстраняване на излишните калиеви соли.

Пивоварската каша е отпадък при производството на бира. Съдържа известни количества белтъчини и е добра храна за козите, но трябва да се дава в по-ограничени количества.

Сладовите кълнове са отпадък от ечемика при преработването му в бира. Те се дават накиснати във вода. Добра храна са за дойните кози. Съдържат захари, белтъчини, сурови влакнини и др.

Млякото е отлична храна за сукалчетата. Съдържа вода, мазнини, захари и минерални вещества.

Костното брашно е отпадък при преработването на костите.

Богато е на калций и фосфор, но е в трудноразтворима форма. Препоръчва се да е ситно смляно, защото по-добре се усвоява от козите. Костеното брашно се дава като добавка към бедните на минерални вещества фуражи - корено-, клубеноплодни, силаж, каши и др.

Кредата е подходяща калциева добавка към фуражите. Размесена с ярмата, шротовете и триците, тя се възприема лесно от козите от всички категории. На възрастните кози се дава до 15 г дневно, а на младите - 5-8 г.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
2916
0

Те могат да станат мотор в селата за възраждането им, заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред участниците в Международна конференция на жените в Лисабон,

1638
0

С увеличаване на възрастта бройката на квадратен метър се намалява Площта на отглеждане на гъски зависи от възрастта им. Върху 1 кв. м от подовата площ на помещението се настаняват до 10 гъсета до

4860
0

Целта е постигане на тегло 3-4 кг на птица Началото на угояването не се различава от обичайното отглеждане на домашни птици. Храненето е двукратно със зърно и смесени фуражи - настъргани сезонни

12861
0

Поддържайте полога и кокошарника чисти До момента на снасянето му яйцето е стерилен продукт. Въпреки наличието на здрава черупка секунди след снасянето съдържанието на яйцето се поразява от

5355
0

Линеенето е един от най-важните признаци, характеризиращи продуктивността на кокошките Добрите носачки линеят в края на лятото и наесен. Лошите - по-рано, още в началото на лятото.

Още от Фермер
3366
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3186
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

684
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа