Как се запазва плодова каша за по-дълго

05 август 2018
В лозята
0
18666
1 2 3
 

Ако не се изварява веднага

Читателят Георги Нейков от Стара Загора ни е задал няколко въпроса.

Първият е за запазване на плодова каша, защото ще отсъства дълго време.

Отговаряме:

Ако искате да запазите плодовата каша от ябълки, която не можете да изварите веднага и не желаете в нея да се възбуди алкохолна ферментация, то най-подходящият начин за целта е да прибегнете и до използването на подходящ антисептик.

Ако искате да опазите материала за по-дълго време, в домашни условия можете да се възползвате от серен двуокис в доза 1-1,5 г за 1 кг каша.

За по-голяма сигурност и от голямо значение е много доброто размесване на серния двуокис с кашата.

Тя трябва да се постави в съд, който да се покрие плътно с найлон и капак.

Редно е да се държи в помещение с постоянна ниска температура.

Как после ще се възбуди ферментацията

Първо кашата ще трябва да се десулфатира - да се изгони свободния серен двуокис.

В домашни условия за това може да се направи леко загряване на кашата - примерно до 40 градуса върху тих огън при постоянно бъркане.

Края на операцията можете да установите чрез вдишване над тавата - не бива да долавяте дори и лек дъх на серен двуокис.

След това кашата трябва да се охлади - да стигне до температура 25 градуса.

Чак тогава се прехвърля в съда за ферментация. Съдът непременно да се постави в помещение с постоянна температура от 20°С.

Ферментацията

Тя може да се проведе с хлебна мая - 1 г на 1 кг каша. Маята се размива в хладка вода /около 35°С/ в съотношение 1:5 - 100 г мая в 1/2 л вода.

Отделят се от кашата 4-5 л сок, в който при постоянно бъркане се добавя маята.

Размесва се интензивно и се внася, разбърква се, покрива се с найлон и се оставя да ферментира.

Ежедневно трябва да се проверява, а за ускоряване може да се бърка по 1 път на ден.

Втори начин

Ферментацията може да се проведе и със сухи дрожди. Такива се използват във винопроизводството.

Дозата е 20 до 40 г за 100 кг каша.

Преди използване дрождите се реактивират чрез внасянето им в хладка вода в съотношение 1:10 - 50 г дрожди в половин литър вода.

Задържат се 20-30 минути, след което се внасят в 8-10 л сок, отделен от кашата - размесват се добре и се внасят обратно в кашата. Много хубаво се разбърква, съдът се покрива плътно и се оставя за ферментация при ежедневен контрол.

След приключване на ферментацията, материалът се изварява веднага.

Същият наш читател ни е задал и въпросът къде според нас е най-правилно да се съхранява ракия, отлежала в дървен съд и налята в стъклен? В изба или над земята?

Отговаряме:

В дървения съд ракията се е оцветила и е формирала добри вкусови качества. Когато се съхранява в стъклен съд тя не се променя! Запазва се такава, каквато е налята!

Независимо от това помещението трябва да е защитено от пряка слънчева светлина и да е с постоянна сравнително по-ниска температура в границите на 10-12 до 15-16°С. Без значение е къде - в изба или над земята!

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
1476
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

6849
0

Въпрос: Има ли случаи, когато загрибването на лозите може да се окаже вредна практика, пита ни Георги Баръмов от град Свищов. Отговор: Загрибването има и някои отрицателни страни. Какви са те?

16587
0

Съветите дава нашият консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов Това е един от най-често срещаните проблеми при домашното производство на вино тази година,

16191
0

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

39510
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Още от Фермер
144
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

198
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

279
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

801
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

4590
0

В емйлиран съд се сипват 4–5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Редакторката на Джамал Кашоги във в. "Вашингтон пост" определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като "пълна лъжа", предаде ДПА, цитирана от БТА. "Отново съм бясна" след изявлението, разпространено от саудитската държавна информационна агенция, каза Карен Атия. Според версията на саудитската прокуратура журналистът дисидент е починал,

Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива, каза премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата на местните лидери „16+1“ в София. "Благодаря на китайската страна, ще имаме още много поводи за срещи и разговори. Пожелавам успех на форума днес.

Китай никога не се е стремял умишлено към излишък в търговията със стоки, заяви премиерът Ли Къцян по време на среща със своя италиански колега Джузепе Конте в Брюксел. Дамата са в белгийската столица за участие в 12-та срещата на върха „Азия – Европа", предава bulgarian.cri.cn. Китай се надява да работи заедно с Италия за постигането на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа