През август започва масовото прибиране на доматите, корнишоните, салатния пипер и патладжаните. Част от продукцията може да се консервира.

За да се осигури още продукция от ранните домати, на всяко растение се оставят по 2-3 от най-ниско разположените разклонения. Те се поливат редовно и се подхранват 1-2 пъти.

През август се засяват семената на салатата за късно есенно производство. За да покълнат семената по-лесно, се поставят във вода за една нощ. След това се просушават и оставят за 5-6 дни при температура 4-5 градуса.

Сеитбата се прави във влажна почва. Разсадът е готов за разсаждане в началото на септември, а прибирането е в края на октомври и през ноември.

През месеца продължава сеитбата на ряпата. След като се образуват два листа, растенията се прореждат на около 10 см едно от друго.

Пиперът, който ще се отглежда до края на вегетацията, т.е. целта е да образува червени и здрави чушки, се нуждае от допълнително подхранване.

Често август е един от най-горещите и сухи месеци през годината, което предопределя зеленчуците редовно да се напояват.

При вторите култури, които са в по-ранна фаза на развитие, се прави и окопаване след всяка поливка. 

СЕИТБА НА СПАНАК

Ориентировъчно от средата на август започва засяването на спанака. Периодът е доста продължителен, може да се прави до средата на септември.

При благоприятни условия спанакът е готов за прибиране след 50 дни.