1. Ако под ябълката засадите пелин или вратига, те ще защитят дървото от вредители като ябълковия плодов червей. Градината може да се защити от неканени гости и от бъза.

2. Ябълките и вишните е по-добре да се засаждат далече една от друга. Корените на растенията действат потискащо един на друг.

3. За да не може малиновият бръмбар да яде и унищожава плодовете, още през май, преди началото на цъфтежа напръскайте храстите със смес от тютюнева и дървесна пепел (1:1). Пръскането се прави по мокри листа, така че прахът да може да полепва по тях.

4. Обикновено брашнестата мана напада касиса и цариградското грозде през юни. През този период напръскайте храстите с пепелен разтвор. Приготвя се по следния начин: изсипете един килограм пресята пепел в 10 литра топла вода и оставете да престои една седмица. Прецедете разтвора и добавете 40г настърган сапун за пране. Пръскайте храстите три пъти на ден.

5. Настойката от невен е чудесно лекарство срещу листни въшки. Цветовете се берат по време на цъфтеж, след което се сушат на сянка. Половин кофа сухи цветове се заливат с кофа вода. Престояват 2 дни, после разтворът се прецежда. С получената настойка се пръскат засегнатите растения. Като прилепител се добавя настърган домашен сапун.