След прибиране на реколтата, но задължително преди да започне сериозно захлаждане, трябва щателно да се дезинфекцират парниците и оранжериите. Това включва изхвърлянето на остатъците от растенията, които са отглеждани в парника. Твърде вероятно е по тях да са се поселили нежелани вредни насекоми или патогени.

Първо парникът внимателно се запечатва, а след това, с цел да се обеззарази, вътре се запалва сяра (50-100 г/куб.м от помещението). След 3-5 дни всички растителни остатъци в оранжерията се събират и се изгарят, най-добре извън двора.

Ако желаете, може допълнително да направите мокра дезинфекция. За целта се използва 2%-ен разтвор на формалин в смес с Carbofos (30-40 г/10 литра вода), като се добави карат или Би58. Пръскат се конструкцията и растителните остатъци при температура на въздуха не по-малка от 15 градуса. Разходът на работния разтвор е 1-1,5 л/куб. м.

След отстраняване на растителните остатъци, оранжерията и повърхността на почвата се третират с 5%-ен разтвор на формалин. По този начин се цели да се унищожат паякообразните акари от труднодостъпните места и пукнатини. На всеки 10 литра разтвор добавете 20 мл подходящ акарицид.

Задължително трябва да се дезинфекцират и използваните в парника скари и инвертар. Използва се 10%-ен разтвор на формалин или 30%-ен разтвор на готварска сол. След обработка ги покрийте с полиетилан и оставете за една седмица.