От какво грозде да се прави вино

11 юли 2018
В лозята
0
36873
Няма снимка
Когато стопанинът сам си прави виното, тогава сам трябва да разреши конфликта "лозар-винар"
1 2
 

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант

Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Но кога гроздето е като хубавата мома и е най-добро за вино?

Отговаряме:

Най-добро вино се прави, когато гроздето е в технологична зрялост, т.е.когато количеството на захар, киселини и ароматични вещества е оптимално, а това за всеки сорт е различно

Постигането на технологична зрялост зависи от много фактори. Ето кои са по-важните.

Натоварване на лозата - колкото по нея има повече гроздове, толкова тя е по-натоварена. За всеки сорт си има оптимално натоварване, което тя може да понесе и да даде на гроздето най-добри условия за постигане на технологична зрялост. Ако лозата е много натоварена, защото стопанинът иска да получи повече грозде, това затруднява много изхранването и зреенето и често дори и в края на гроздобера гроздето не е успяло да узрее и да достига технологична зрялост.

Това е най-често срещаният конфликт между лозар и винар

В повечето винарски страни този проблем е решен. В България за съжаление вече има недостиг на винено грозде, лозарите се възползват от това и натоварват много растенията.

Често винарските изби получават грозде с по-ниски показатели от договорените и техните очаквания да се получи качествено вино не се оправдават въпреки усилията на технолога.

За да се елиминира претоварването на лозата, е необходимо да се коригира добивът чрез зелена резитба

За тази цел се отстранява част от листната маса и от чепките, които често са наранени от градушка, повредени са от болести, а може и да са съвсем нормални. По този начин се регулира добивът.

За съжаление това се прави задължително само в лозовите масиви, които са собственост на винарските изби, както и от някои лозаро-винари, но малцина, които произвеждат грозде за собствено производство.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
2700
0

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

15507
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

17568
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

23535
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

15732
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

Още от Фермер
216
0

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

684
0

През нощта валежите ще са повсеместни, значителни в източната половина от България, а в северозападните райони дъждът ще преминава в сняг. Утре от запад валежите ще започнат да отслабват,

7101
0

Дори и най-изисканият гастроном ще хареса вкусното и необичайно ястие от пилешки воденички. Приготвени по тази рецепта, те са крехки, с интересен, изразителен вкус.

1683
0

Един от биологически важните параметри е разположението на восъчните пити, напомнят специалистите от beehoney-bg.eu. Обикновено разположението е паралелно във вертикална плоскост.

1044
0

Семейството на Елка и Атанас Атанасови вече повече от 20 години успешно стопанисва „Карнобатплод“ АД. За успеха на консервената фабрика в малкия град те се грижат заедно с техните синове.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Унгарското правителство изключва възможността за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски в Македония. Това съобщи днес унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани, цитиран от ТАСС. Той не може да бъде изпратен в страна, в която го преследват, каза Трочани пред унгарска телевизия.

Работилият 13 г. като журналист във вестник "24 часа" Павел Колев ще е новият силен човек в "Левски". Собственикът на клуба Спас Русев е убедил заместник изпълнителния директор на футболната ни централа да поеме цялата власт на стадион "Георги Аспарухов", съобщава "Спортал". Колев ще заеме позицията на Красимир Иванов.

Със 116 гласа "за и 62 "против" (всички присъстващи от БСП и ДПС) Народното събрание току-що освободи Валери Симеонов и избра Марияна Николова за вицепремиер. "Къде е Волен?", попита от трибуната Иван Ченчев от БСП, след като не гласува нито един от 8-те депутати на "Атака".  Николова присъства в пленарната зала през целия 4-часов дебат.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа