Д-р Емилия Бенова

Лещата на окото е тъкан, която не e кръвоснабдена, а се изхранва от вътреочната течност. Тя е много чувствителна на промени в състава на тази течност, както и на други външни фактори (лъчения - ултравиолетови, инфрачервени, химически вещества и др.), на които лещата реагира еднотипно - с помътняване. Поради липса на кръвоносни съдове, в лещата не се развиват възпалителни процеси.

Всяко помътняване на лещените тъкани се означава като вътрешно перде (катаракта). Съществува и т.нар външно перде (птеригиум).

Какви са причините за развитие на катаракта

Процесът на образуване на катарактата все още не е добре изучен. Приема се, че под влияние на различни фактори (светлина, промени в съотношението калций/фосфор в кръвта, смущения в обмяната на лещения епител, в пропускливостта на лещената капсула и др.) се получава превръщане на разтворимите лещени белтъци в неразтворими.

При топлинната катаракта е налице увреждане на лещата от инфрачервените лъчи в продължение на дълъг период от време. Среща се при работещи в среда с високи температури (стоманолеари, стъклари и др.). Характерни са "напукванията" на предната лещена капсула.

Лъчевата катаракта най-често се причинява от излагане на рентгенови лъчи. Подобен, но по-мощен е ефектът от отделените неутрони при ядрени аварии. Йонизиращите лъчения също могат да доведат до увреждане на лещата след продължително действие.

Електричната катаракта се дължи на преминаване на електрически ток през тялото. След седмици или месеци може да се развие катаракта.

При контузии е възможно лещената капсула да се увреди и това довежда след време до травматична катаракта. След перфорация на роговицата също често се получава катаракта.

Рискови фактори:

Различават се два основни вида катаракта - вродена и придобита. Придобитите катаракти от своя страна се делят на сенилна катаракта, травматична, лъчева, катаракта при общи заболявания, усложнена катаракта при други очни заболявания.

Рисковите фактори за образуване на перде на окото са различни при различните видове.

При вродената форма това са различни инфекциозни заболявания, които са настъпили в началните месеци на бременността.

Вродените катаракти могат да бъдат наследствени и при патологии на ембриона. При тоталната вродена катаракта двустранно лещите са помътнени и имат сивобелезникав цвят.

Излагането на различните лъчения - ултравиолетови, инфрачервени, йонизиращи - е основен рисков фактор за възникването на лъчевите катаракти.

Възрастта сама по себе е рисков фактор. Наблюдава се пропорционално увеличение на заболеваемостта с напредване на възрастта. Старческата катаракта е най-често срещана. От своя страна тя има две форми: кортикална (промените започват от външните слоеве на лещата) и ядрена (изменения в ядрото). За ядрената катаракта е характерно по-бавно развитие (понякога десетки години).