Предлагаме ви да се запознаете и да се възползвате от полезната дискусия на пчелари с опит на форума на  pchelari.com/forum/.

Mateev, пчеларски район, Габрово и Ловеч: Отварям тази тема, за да обсъдим въпроса с рязането на крилце на всички чисто нови, току-що оплодени майки. Може и друг път това да е обсъждано във форума, но никога на този аспект не се е отделяло подобаващо внимание. Тази година обаче беше годината на масовото роене, и предполагам всеки един пчелар си е скубал косите, когато изтърве даден рой.

Накратко какво знам по въпроса:

1. Пчелната майка има антенки, с които опипва килийката, преди да снесе яйце в нея. Следователно, ако срежем антенка, ще я направим негодна и така само ще предизвикаме самосмяна.

2. Ако срежем задно краче, така също ще я направим негодна, защото при приклякане за снасяне на яйце тя ще се изкривява, и яйцето няма да попадне в центъра на килийката. Тоест при срязване на задно краче пак ще предизвикаме самосмяна.

3. Ако обаче срежем крилце, ние по никакъв начин няма да нарушим функционалността на майката. Тя ще си снася и пчелите ще са доволни. Ще е доволен и пчеларя, защото майка със срязано крилце няма да може да излети по време на роене.

Та при разговори с различни пчелари подочух, че някои от тях масово го използват този метод. Режат крилцата на майките по време на пролетен преглед, и така си решават проблема с неконтролираното роене. Нещо повече - в клиповете на германката (предполагам всички сте ги гледали), тя реже половин крилце на майките веднага след като се оплодят.

Та това е и моят въпрос към всички стари пчелари - мога ли да режа по половин крилце на всяка една майка веднага след като се завърне от брачен полет? Така или иначе трябва да я ловя, за да я маркирам, и това е идеалният момент за рязане на половин крилце.

Всъщност очаквам в тази тема всеки да сподели своя личен опит по въпроса. Нека да видим всички плюсове и минуси и съвместно да преценим безопасно ли е рязането на крилце или не.

Ако е безопасно, тогава защо това досега не е станало СТАНДАРТ и по презумпция всички майки да се продават с отрязано крилце? Ако някой знае защо - нека да каже.

Иначе аз вече съм си решил за себе си да предприема масова акция за рязане на крилца, както и за в бъдеще на всички нови майки да режа крилцата веднага след завръщане от брачен полет. Не съм го направил до момента, защото все пак се притеснявам - ами ако има нещо, което да не го знам? Затова и отворих темата - да чуя какво ще кажат другите.

Пчеларски район гр. Годеч - 780 м надморска височина

Skype на evgeni.filimonov

Това е нож с две остриета. Роят излиза, майката се опитва да литне и пада някъде в тревата и там загива. Роят се връща в кошера и излита след няколко дни с първата излюпена майка, ако не се вземат мерки.

По-добре да се вземат мерки , за да не се стигне до излитане на рой. Това се постига чрез своевременно разширяване на гнездата, подаване на восъчни основи и хранене, за да не се прекъсва снасянето на яйца, както и използване на различни прийоми - създаване на отводки, демариране (технология за работа с цел добиване на повече мед и същевременно създаване на ново семейство), пелетова система и т.н. Това също така е свързано с по-често отваряне на кошерите. Аз така правя и за сега съм овладял проблема с масовото роене.

Не зная при нeколкостотин кошера, може би тогава пчеларят ще е принуден това да го прави.

Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.