Зеленчукопроизводството в градината може да бъде много вълнуваща дейност, ако добавите малко фантазия и вземете идеи от снимките, които ви показваме

1. Домати в клетка

Здравите доматени растения, особено високите сортове за открити площи, могат да достигнат височина до четири метра.

В същото време те имат много предимства и са наистина подходящи за отглеждане на открито, поради високия добив и устойчивост на болести. Силният им имунитет, може перфектно да се формира и укрепи от течните листни торове.

За да обуздаете тези енергични растения, затворете ги в "клетка". Това ще им помогне да се защитят от силни ветрове, а на вас да събирате по-лесно реколтата.

Галванизираните телени клетки за домати са съвсем прости.

Направете клетка с диаметър около 50 сантиметра от силна армирана тел с широки отвори, фокусирайки се върху това каква ще бъде височината на вашите възрастни доматени растения.

Можете да си поръчате и дизайнерска клетка за отглеждане на домати с красиви спирални подпори за растенията.

* Ако метеорологичните условия са лоши, защитете доматите от замръзване чрез двоен слой прозрачен полиетилен. Цилиндърът поддържа растенията, а обвивката създава мини парников ефект. Тъй като температурата се увеличава през лятото, премахнете пластмасовото покритие, за да подобрите въздушния поток, който преминава през листата, за да предотвратите заболявания.

2. Стълба към успех и богата реколта

Дървени клетки, построени от 1X2 дъски, са друг визуално привлекателен начин да се поддържат високи домати.

Използвайки здраво дърво, направете структура на височина до метър и половина с прегради със същата дължина (от 35 до 50 сантиметра), в зависимост от размера на клетката.

Долните 15 сантиметра здраво се вкопават в почвата, за да се предотврати падането на конструкцията при силни ветрове.

3. Вигвам за домати

Вигвамът за домати с диаметър около 8 сантиметра е направен от бамбукови пръчици - четири от тях се използват като външна рамка и една като централна опора.

За допълнителна стабилност, показаната структура включва летви, закрепени към противоположните страни на две нива.

4. Доматена ограда

Металната ограда ще осигури добра подкрепа за доматите. Може да се наложи да промушите стъблата през дупките в оградата в ранните стадии на растеж, като ги свържете с пръчките. Растенията скоро ще станат по-силни и ще придадат оригинален вид на оградата.

5. Домати-акробати

Тази решетка за домати, напомняща стара телевизионна антена, е чудесен начин да добавите творчество във вашия ландшафтен проект. Десет ъглови летви стърчат от централната опора.

Въжета свързват вертикалните пръти за увеличаване на здравината.

6. Панели от телена мрежа

Два панела от телена мрежа, облягящи се един срещу друг, образуват бързо сглобена носеща конструкция за две доматени растения едновременно.

Засадете растенията в долната част на всеки панел. Върховете на панелите са свързани и осигурени за повече стабилност. След прибиране на реколтата, панелът се сгъва и спестява място в бараката.

7. Весели сандъци

Ярко боядисаните сандъчета са прост и евтин вариант за отглеждане на домати.

От вътрешната страна кутиите са облицовани със специална материя, така че компостът да не се излива през дупките между летвите.

ИДЕЯ: Опитайте се да засадите и босилека в същия съд, за да направите прясна салата, според рецептите на средиземноморската кухня.