Зърнокомбайн сякаш за Алиса от Страната на чудесата

Специална конструкция за прибиране на елитни семена от демопарцелите

Всеки земеделски панаир, на които се представя агротехника, по неписаните закони на общественото признание си има машина-фаворит. И техническият сектор на Дните на полето край Пловдив не направи изключение от това правило. На неговата неголяма територия доминираха пръскачките в гълъбово синьо на световен бранд BERTHOUD, представяни на пазара у нас от известната фирма НИК, която на своя щанд предложи впeчатляващи образци от прецизни технологии за управление на производствените процеси в земеделието.

Нови машини представи и Lemken. Сеялките на фирмата подсказваха за множество иновативни решения в тях. CLAAS със своя комбайн Tucano и с трактора Arion /по-предишни модели/ осигуряваха логистиката на демополето. Единият демонстираше жътва, другият се агрегатираше с плугове или култиватори за показ на почвени обработки. Не бихме казали, че това е лицето на Клаас, особено след Агритехника в Хановер и БАТА АГРО 2018. Имаше още няколко по-стари действащи модели трактори и инветари на други марки, които работеха с прикачни и навесни машини. Всички те отговаряха по стандартите си на доста символичното присъствие на агротехника на семенарското изложение край Пловдив.

И в този техно недоимък бдителната фотокамера на в."Български фермер" все пак откри нещо, което не бе намерила на БАТА АГРО - самоходен комбайн, почти като играчка в сравнение с разните корпулентни рекордьори в този вид основно оборудване за селското стопанство. Сякаш беше машина за Алиса от Страната на чудесата. Стана ясно, че това е специален зърнокомбайн за прибиране на реколтата от парцелите, в които са заложени едни или други посеви от елитни селекции. Също така непозната за БФ фотокамерата беше и друга машина, предназначена за супер прецизна сеитба при залагане на определени култури на демострационните полета и градини.

И май с това приключи кратката фоторазходка край "щандовете" с техника.

Малкият голям зърнокомбайн
Малкият голям зърнокомбайн
Машина за супер прецизна сеитба
Машина за супер прецизна сеитба
Сеялки Лемкен
Сеялки Лемкен