Комбайните за събиране на лешници, орехи и кестени вече се използват масово на Запад, но не толкова често в България

Самоходни или прикачни машини? В зависимост от условията, нуждите и финасовите възможности

Самоходните комбайни за лешници и орехи марка FACMA са подходящи за събиране от земята на реколта от лешници, кестени, орехи, бадеми. Тези машини са резултат от еволюцията, знанията и технологиите и представляват отговора на известната в бранша фирма FACMA за механизирано прибиране на реколтата от черупкови. Самоходният комбайн е лесен за маневриране и благодарение на неговата ефективност и ефикасност се намалява времето за събиране плодовете и разходите за труд. Ореховият комбайн работи само с един оператор, решение, спестяващо и труд, и разходване на допълнителни средства.

Комбайнът работи с помощта на въздух, който чрез вакуум се използва за засмукване на продукцията, след което черупковите плодове се издухват и се събират. Може да работи по неравни и наклонени терени. Конструкторите са предвидили възможности за няколко стъпки при събиране на реколтата с цел да се запази качеството на продукцията. Между тези опции са и система за добро почистване, и система за сортиране. Моделите са произведени с различен капацитет в зависимост от нуждите.

При тях задвижването е следното: задните гуми се движат, а предното колело е управляемо. Има и опция предно колело управляемо и към него и едно задвижващо. Трансмисията на комбайна е хидравлична.

Принцип на работа

Продукцията първоначално пада на земята. С помощта на духалка или на ръка се събира на ивици на широчината на работните четки, които работят върху предната част на самоходният комбайн и в зависимост от модела варират от 1.5 м до 3.5 м.

Всмукателната тръба, разположена в централната част на четките, засмуква насочената продукция, след което тя попада във вакумна камера, където се отделят отпадъците. Оттук, през клапан, продуктът се изсипва в конвейер, като е обдухван от силен въздух, генериран от вентилатори. Това премахва листата и по-леките примеси, а след това двойно въртящо се сито прави окончателният подбор чрез отделяне на всички примеси с размери, различни от тези на орехите, лешниците, кестените и др. Накрая чистият продукт се прехвърля в специални камиони или ремаркета, или в чували. За да се получи максимална възвращаемост от реколтата се препоръчва да се извърши подготовка на почвата с помощта на шредери, което трябва да се направи през годината и преди падането на плода. Този комбиниран за дребни черупкови плодове комбайн има и висока производителност.

Друг самоходен комбайн за орехи и лешници е FACMA SEMEK 1000. Той работи на принципа на механичното събиране на черупкови плодове (лешници, орехи, бадеми, кестени и други) от земята. Машината е оборудвана с три движещи колела, 2 предни и 1 задно. Челната част на комбайна се състои от две противоположно въртящи се четки които придвижват продукта към основния механичен комбайн, оборудван с въртящи се гумени пера, които повдигат продукта и го изпращат към конвейерната лента.

Този конвейер първо извършва почистване на плодовете, впоследствие плодовете достигат до вентилационната система, след това преминават през двойно въртящото сито, което извършва по-нататъшното почистване. След като бъде селектиран продуктът се разтоварва в колички, които могат да се придвижват от една и съща машина.

Прикачен инвентар към трактор

Този прикачен комбайн за орехи и лешници FACMA работи на принципа на засмукване на продуктите (лешници, орехи и кестени) от земята. Машината се захранва от трактор с карданен вал и на нея има монтирани 1 или 2 ръкава (гъвкави тръби), които се държат от оператори, които ги водят в редовете.

През маркучите се засмукват продуктите и се придвижват в камера, където се отделят по-тежките отпадъци.

Впоследствие продукцията преминава през клапан в конвейер с вентилатор, като благодарение на въздушния поток се премахват листата и леките примеси

След това двойно въртящо се сито извършва допълнителна селекция от примеси с различни размери от тези на продукцията.

В края на операцията, събраната продукция се изсипва в чували или се товари в прикачено ремарке. Двойно въртящото се сито се избира въз основа на качеството и вида на продукцията. Замяната на този компонент дава възможност да се използва машина за прибиране на реколтата от различна продукция.

Производителността е около 2 дка/час

За максимална ефективност на прикачния комбайн е необходимо да се подготви почвата, като тя трябва да е обработена по различно време през годината от мулчер или шредер, преди продукцията да е паднала на земята. Възможно е да се инсталира странично хидравлично рамо (по заявка за C 200T, C 300T, C 380T), което представлява работна глава с две обратно въртящи се четки, изработени от каучук. Това приспособление се монтира на трактора и то директно засмуква черупковите от земята при движението си.

Комбайнът FACMA на БАТА АГРО 2018
Комбайнът FACMA на БАТА АГРО 2018