Ще има ли картофени ниви под карантина

14 юни 2018
Растениевъдство
0
11961
Няма снимка
Да се използват само проверени семена за следващата кампания, предупреждават експертите от БАБХ, за да няма нови карантини
1 2
 

Това зависи от стопаните, казват от БАБХ, която е проверила всички семена, но не и собствените

Диана Ванчева

Производителите сами си навличат заразата в картофените ниви, а вследствие на нея и карантината, като не спазват изискванията - това казаха от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, още докато на прима виста бяха прочели въпросът, който им изпратихме преди време.

Питането ни беше по време на засаждането, отправено от стопани от Трънско и Пернишко, разтревожени дали пак заради опасното пръстеновидно гниене като през миналата година ще ги споходи карантина на площите.

Тогава производителите определиха ситуацията, в която изпаднаха, като "плачевно състояние", особено в Трънския край, и бяха склонни да обвиняват наляво и надясно.

Хубаво е, че за тази кампания именно от Трънско, Радомирско и Пернишко ни изпратиха въпроса и поискаха да знаят дали и как може да ги сполети нова карантина, която през 2017 г. "падна" над 1 400 дка в община Трън.

Производителите все подозират, че заразата прескача отнякъде - я е дошла със семената - и вносни, и от родни семепроизводители, я не всички семена са преминали задължително изследване, я нещо друго...

Но според експерти не са потърсили вината в себе си.

Какво казват от БАБХ?

Според агроном инженер Николай Роснев, зам.-изпълнителен директор на агенцията, е редно всички картофопроизводители да знаят, че и те имат ангажимент към контрола на семената.

Причинителят на пръстеновидното гниене по картофите - Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, е регистриран карантинен вредител, който е включен е в приложението на наредба 8 от 27 февруари 2015 г. за фитосанитарния контрол.

Вносът на семена от трети страни у нас е забранен, с изключение на Швейцария. Но пък през 2017 година и към настоящия момент нямаме осъществен внос от Швейцария.

Фитосанитарният контрол е направен по европравилата за движение на семена на територията на Европейския съюз.

Извършен е както в помещенията на доставчиците на семена, така и при самите производители, купили семена с произход от ЕС.

Според справките през 2017 г. у нас е осъществен контрол на семена с произход от Холандия, Германия, Франция, Словакия и Дания.

Това е станало по приетия ред - чрез визуални инспекции за откриване на симптоми на карантинни вредители, и чрез взети при инспекциите клубенови проби за лабораторни анализи в Централна лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР)в София.

Зараза от бактерията не е установена

Роснев допълва, че в някои случаи проби са взимани за анализ дори и по искане на самите доставчици или търговци на семена, или по желание на самите картофопроизводители.

Втори източник на зараза, след вноса, са семепроизводните площи на територията на страната ни.

Там фитосанитарен контрол е извършен също на 100%. И анализите са показали, че за 2017 година бактерията-причинител я няма.

Когато идва време за контрол над площите за консумация и преработка, който обхваща над 15% от общо реколтираните за страната, вече са установени за 2017 г. 7 огнища

От тях 5 са в района на Трън, област Перник, и други 2 - на неголеми площи в районите на Враца и Монтана.

Специалистът е убеден, че основен източник на констатираната инфекция и основна причина за разпространението й е използваният несертифициран материал за засаждане.

Става дума за клубени предимно от дребна фракция с неясен произход или от собствено възпроизводство на стопаните от предходни години.

По друг начин заразяването става и чрез смесване на сертифициран и несертифициран материал, чрез използване на една и съща обща техника и инвентар за обработка на площите и за прибиране на реколтата /без редовна дезинфекция и почистване/.

Причина още са: неспазвани сеитбообращения, оставяне на самосевки, неглижиране на превантивни мерки, предписани от фитосанитарните инспектори по места.

Има и още един начин. При него стопани сами разпространяват бактерията защото при поставяне на техни ниви под карантина, те веднага усвояват нови.

Регистрират ги на името на "нов" земеделски производител, който е друг член от семейството, и той повтаря порочните практики и използва същите семена.

Това обезмисля фитосанитарните мерки, но и помага на бактерията да се разпространява, предупреждава зам.-изпълнителният директор на БАБХ.

Така че производителите сами си докарват карантината.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
3375
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

2340
0

Пестицидите са стриктно регулирани в повечето региони на света, редица международни организации, като Световната здравна (WHO) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD)

3051
0

EFSA и оценката на активните субстанции Д-р Ирена Богоева Дирекция ОРХВ, ЦОРХВ Търговията и разпространението на продукти за растителна защита (ПРЗ) се регулира от законодателството в Европейския

4482
0

Най-големият в света проект с изкуствено осветление в оранжерия за производство на зеленчуци ще удвои площта си. Причината са постигнатите успехи за подобряване на добивите.

1323
0

- Г-н Кинанов, 2018 г. беше изключително тежка за много от зърнопроизводителите, поради нестабилното време – пролетна суша, обилни летни валежи, които възпрепятстваха жътвата.

Още от Фермер
99
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

927
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

207
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

747
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

4239
0

В емйлиран съд се сипват 4–5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приветстваме днешното решение на Парламента в Скопие, с което се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи. Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение,

Екип от китайски и американски учени предложи ефективен контрол на нов замърсител, за да се намали тежкото замърсяване на въздуха в Китай. Изследването им е публикувано от последния брой на списание Geophysical Research Letters и показва, че ключ за намаляване на обичайното през зимните месеци замърсяване на въздуха в страната е да бъдат намалени

Македонският парламент прие снощи промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции. Поправките бяха одобрени на хаотично, дълго забавено заседание, като необходимото квалифицирано мнозинство от две трети бе постигнато при поименния вот буквално с един глас - 80 от общо

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа