28 млн. лева са нужни срещу градушки през 2019 г., България е в рискова зона

12 юни 2018
Агробизнес
0
8469
 

До 23 юни всички земеделски браншове имат право да дадат становища по проектозакон за превенция от климатични събития, изготвен от МЗХГ, защото това пряко ги засяга. В проектозакон е предвидено вече фермерите да съфинансират борбата с градушките.

Главната причина, налагаща приемане на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, е необходимостта от повишаване на ефективността на системата за управление на риска, казаха от министерство на земеделието.

Ведомството отчита, че в последните години се наблюдават все по-екстремни прояви на неблагоприятни климатични явления и бедствия - обилни валежи, горещи и студени вълни, градушки, наводнения, засушавания, ураганни ветрове.

Различни сценарии за изменението на климата в България сочели, че в средносрочен и дългосрочен план

тези събития ще зачестяват

А според разработки, основаващи се на числени модели, един от географските райони, за които се прогнозира значително нарастване на екстремните случаи от градушка е именно територията на България.

МЗХГ е изучило опита на държавите и дава за пример, че в някои като Унгария, Франция и др. част от таксата се покрива от националния бюджет под формата на държавна помощ. Експертите смятат, че с приемането на законопроекта ще се постигне защита върху 100% от обработваемите земеделски земи в страната, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Това ще става чрез доизграждане на системата за наблюдение за опасни явления, 4 допълнителни радарни станции, нови ракетни площадки и командни пунктове, самолетен способ за борба с градушките.

Предвижда се градозащита върху 90 млн. дка, от които 36,6 млн. дка обработваема  земя. Ракетен способ ще се прилага върху 22 млн. дка, в това число 12,8 млн. дка обработваема земя, а за останалата територия ще бъде използван самолетният способ на защита - реалното му въвеждане се планира за сезон 2019 г.

В законопроекта се предвижда създаване на държавно предприятие, което да бъде правоприемник на сега действащата Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Дейността му ще се осъществява на основата на споделено финансиране между държавата, земеделските стопани и застрахователните компании.

Общият размер на средствата за използване на ракетен и самолетен способ за 2019 г. се пресмята на 28 млн. лева.

Част от необходимия ресурс ще се предоставя от държавния бюджет. Останалите средства ще бъдат привлечени от земеделските стопани, чрез въвеждане на годишни задължителни вноски; отчисления от премийния приход на застрахователните компании, предлагащи определени класове застраховки.

Очакват се становищата на браншовете и застрахователите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
1674
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

486
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

585
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

2727
0

Българското оризопроизводството е съсредоточено в Пловдивския регион. От засетите с пролетната култура площи през тази година, в размер на 101 700 дка, над 75 000 дка се намират в Пловдивското поле.

792
0

Котировките в Чикаго показаха ясен спад на всички агрокултури и по-специално на соята. Спадът в цените на тази култура се дължи на напрежението между САЩ и Китай,

Още от Фермер
2637
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

6021
0

Препоръчително е няколко седмици преди да пристъпите към засаждане на дръвчетата, да направите подготовка на мястото. Първо почистете добре от растителни остатъци, ако има такива.

2448
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

14130
0

Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите. Ето пет от тях. 1. Сигурно няма човек, който да не е чувал,

990
0

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за октомври и през деня ще се повиши още. През нощта облачността ще е разкъсана, по-значителна над източните райони от страната, предава БТА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Първата визита на български премиер в Абу Даби е с бизнесакцент Премиерът Бойко Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ

"Лудогорец" победи с 2:1 "Левски" в Разград и го измести от първото място в Първа професионална лига. Мачът бе прощален за треньора на разградчани Пауло Аутуори, който евентуално ще поеме колумбийския "Атлетико Насионал". Джоди Лукоки изведе домакините напред в 35-ата минута, след като довкара топката при неумела намеса на вратаря на "сините"

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа