Домашна ракия за пазара

12 юни 2018
В лозята
0
17253
Няма снимка
Европейските производители се регистрират като малък обект и продават на пазара като независими обекти, без да им се налага да минават в нелегалност. И нашите са европейски, но...
1 2 3 4
 

Европейски малки дестилерии продават, ,но у нас е нелегално, защо?

Този въпрос ни зададоха няколко производители и помолиха да получат компетентен отговор, стъпил на базата на нормативните изисквания.

Материалът, който публикувахме в брой 1285 на в. "Хоби фермер" за видовете апарати за дестилация на ракия също предизвика немалък читателски интерес и също касае темата.

Много читатели по този повод ни зададоха и въпроса знаем ли как стоят нещата в страните от ЕС.

Отговор:

За сведение на всички читатели, предизвикани от темата, в страните членки на ЕС производителите на домашна ракия имат възможност да се регистрират като специализиран малък обект за дестилиране

Това им дава възможност да продават на пазара своята ракия.

В европейското законодателство съществува директива 92/83/ЕИО на Съвета от 19 октомври 1992 г. "за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки".

В чл. 22 от документа се предвижда държавите-членки да могат да прилагат за етилов алкохол, произведен в "малки обекти за дестилиране" намалени акцизни ставки при следните ограничения:

Намалените ставки, които могат да са по-ниски от минималната ставка, се прилагат по отношение на обекти, в които се произвежда до 1000 литра чист алкохол годишно или 2500 л ракия при 40 об.% годишно.

За целите на намалените ставки понятието "малък обект за дестилиране" означава обект за дестилиране, който е правно и икономически независим от който и да е друг обект за дестилиране и не осъществява дейността си по предоставен лиценз.

Държавите-членки могат да въведат разпоредби, по силата на които алкохолът, произведен от малки производители, се пуска в свободно обръщение веднага след като е произведен.

У нас незаконните продажби продължават с години.

Това си има своето обяснение.

Повече от 10 г. след като България стана член на ЕС тази директива не се прилага у нас по начина, по който е посочено по-горе, независимо, че определението в точка "б" е включено в Закона за акцизите.

Имало е не един и два пъти и у нас предложение за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове при спазването на изискванията на тази директива на ЕС, но досега това не е направено.

По тази причина в Европейския съюз, където директивата се прилага има хиляди малки семейни дестилерии които произвеждат и продават на пазара специфичните за техните традиции дестилирани спиртни напитки от плодове /ракии/.

Всичко това само подсказва, че е време и българските законодатели да направят промени в посочените нормативни направления.

Така ще се ограничи или дори премахне производството на алкохол от нерегистрирани производители, казва консултантът ни Николай Бакалов.

Ще могат да се елиминират и опасностите, които крие незаконната продажба на домашни ракии. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
4203
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

7353
0

Въпрос: Има ли случаи, когато загрибването на лозите може да се окаже вредна практика, пита ни Георги Баръмов от град Свищов. Отговор: Загрибването има и някои отрицателни страни. Какви са те?

18747
0

Съветите дава нашият консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов Това е един от най-често срещаните проблеми при домашното производство на вино тази година,

16695
0

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

41085
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Още от Фермер
2637
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

6021
0

Препоръчително е няколко седмици преди да пристъпите към засаждане на дръвчетата, да направите подготовка на мястото. Първо почистете добре от растителни остатъци, ако има такива.

1674
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

2448
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

14139
0

Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите. Ето пет от тях. 1. Сигурно няма човек, който да не е чувал,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Първата визита на български премиер в Абу Даби е с бизнесакцент Премиерът Бойко Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ

"Лудогорец" победи с 2:1 "Левски" в Разград и го измести от първото място в Първа професионална лига. Мачът бе прощален за треньора на разградчани Пауло Аутуори, който евентуално ще поеме колумбийския "Атлетико Насионал". Джоди Лукоки изведе домакините напред в 35-ата минута, след като довкара топката при неумела намеса на вратаря на "сините"

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа