Капковото напояване в двора и на вилата

12 юни 2018
В лозята
0
17406
1 2 3 4 5 6
 

Това днес е оптималният начин за поливане

Това, че капковото напояване е най-перспективният начин на доставка на вода до земеделските култури на нивата или в двора е вече ясно почти на всеки стопанин.

Въпросът е, че на мнозина то все още им се струва сложно за осъществяване и скъпо като начинание, а на практика въобще не е така.

При него загубите на вода стават минимални

защото тя се доставя на точното място в продължение на точно необходим и планиран срок и количество.

При него влагата се усвоява най-пълноценно от растенията в корените им.

Трето голямо предимство е, че капковото работи при ниско налягане на водата. Необходимото налягане в мнозинството от случаите е в рамките на 0,9 - 1,5 атмосфери.

За този начин не са ви нужни специални умения, а само малко технически познания за изграждането на една напоителна система.

Основните елементи на една такава инсталация са:

Водоизточник - (евентуално помпа за ниско налягане).

Филтър.

Основен водопровод за отвеждане на водата от водоизточника до напояваните участъци.

Водопроводът може да бъде от ПВЦ материал и да е 1 или 1/2 цола.

4 Тръбопроводи с вградени в тях капкообразователи.

4 Маркучът - има различни видове и не е много скъп, ако е за един сезон.

За поливане на зеленчукови култури и цветя, както и за лозите в двора е за предпочитане лентовият маркуч с вградени капкообразуватели.

В един от вариантите капкообразувателите пропускат 1,4 л вода на час и са разположени на 30 см един от друг по дължината на маркуча, а другите варианти са близки.

Полагането на такъв маркуч започва, когато всички растения вече са засадени на постоянното си място. При поставянето му е редна да се избягват сгъвания, които биха пречили на преминаването на водата.

Водата се пуска по 2 начина

Това става или ръчно чрез кран, или по-модерно - чрез поставяне на програмиращо устройство, което спокойно работи с батерия от 9 волта.

Чрез него могат да се програмират дните за поливане и часовете за започване и приключване на поливките.

Добре би било поливането да се програмира за хладните и по-късни вечерни часове, когато налягането на водата е нормално и консумацията й обикновено е минимална.

А това са и най-добрите часове за растенията.

Маркучът се прибира след приключване на поливния сезон. Тогава елементите (включително програмиращото устройство) се почистват и съхраняват на сухо. Така се удължава с години времето на експлоатация на дворната поливна система.

Елементите за капковото напояване могат да бъдат намерени в магазините за земеделска техника, в градинските центрове, в железариите и т.н.

Всички фирми, предлагащи системи за капково, предлагат и програмиране или съвети.

Кое колко би струвало?

Например лентовият маркуч е от порядъка на 20 лв. за линеен метър, програмиращото устройство ще излезе най-много 500 лева.

9-волтовата батерия не е скъпа - издържа 1 до 3 сезона.

Така, докато ни няма на вилата, умното устройство самичко си пуска водата в определен час на деня, напоява и след това я спира.

Конкретни и полезни съвети

И схема за монтаж

Голяма част от водата, с която поливат мама, баба, дядо на двора се губи и отива на улицата, изпарява се или се мушка другаде преди да стигне до жадните растения.

Това става най-често, когато се използва обикновен маркуч, който източва огромно количество вода, без възможност за контрол на дебита и струята.

Капковото напояване е нещо съвсем друго - пуска вода, само когато има нужда и където има нужда.

За разлика от всеки маркуч, капково - напоителните системи са чудесен начин за пестене на вода, защото поливат само там, където решите.

Капковата система осигурява вода директно до корените на растенията. С нея почвата се полива равномерно, с което се предотвратява прекаленото изпаряване, просмукване или оттичане на ценна вода и се намалява появата плевели.

Системата като инсталация от тръби с капкоотделители за бавно и продължително напояване задоволява нуждите на растенията, равномерно полива по дължината на капкоотделителната тръба, поддържа постоянно ниво на влажност на почвата.

Подходяща е за напояване на цветни и зеленчукови лехи, парници, лозя, овошки, окачени саксии, дълги редове живи плетове или храсти.

Маркучите за един сезон най-често се търсят за зеленчукови градини.Те са евтини и с кратък живот. Обикновено са за една реколта и за лесно почистване на площта след приключване.

Маркучите за повече сезона се препоръчват за трайни насаждения и имат дълъг експлоатационен период до 10-15 г., но са и по-скъпи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
1908
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

6894
0

Въпрос: Има ли случаи, когато загрибването на лозите може да се окаже вредна практика, пита ни Георги Баръмов от град Свищов. Отговор: Загрибването има и някои отрицателни страни. Какви са те?

16722
0

Съветите дава нашият консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов Това е един от най-често срещаните проблеми при домашното производство на вино тази година,

16227
0

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

39591
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Още от Фермер
99
0

Като съкратите периода между две отелвания, е съветът на германски фермер Контролирането на цикъла на възпроизводство във фермата е от първостепенна важност.

234
0

Време за почистване, торене и обработка на зеленчуковата градина. Торенето е един от най-важните фактори за отглеждане на повече и по-качествена растителна продукция.

198
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

234
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

360
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почетeн списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC), предава БНР. Общо сто и осемнайсет учени на бъдещето от цял свят ще намерят място в

Обвиненият за убийството на Виктория Маринова – Северин Красимиров, няма друга алтернатива, освен да съжалява. Очевидно цели по-малко наказание. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Николай Кокинов, адвокат и бивш софийски градски прокурор. Той прогнозира, че ако Северин продължи със самопризнанията,

Доклад на американската медия „Блумбърг" твърди, че няколко китайски стартъп компании за космическите полети се оформят като все по-сериозна конкуренция в сектора и имат амбиции да седят на равна нога със сегашните лидери SpaceX на Елън Мъск, Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа