НЕПРИЯТЕЛИ ПО БАДЕМА

12 юни 2018
Овошки
0
9918
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

В редакцията се обади нашият редовен читател Деньо Неделчев от Казанлък. Той сподели, че има проблем с опазването на бадема от неприятели.

Молбата му е да напишем кои са те и как да предпази реколтата от тях.

Семеядът вреди по зелената ядка

Неприятелят е разпространен навсякъде у нас, където се отглежда бадем. Вреди ларвата, която се храни с ядката на бадемовия плод.

Развива едно поколение годишно и зимува като напълно изхранена ларва в повредените от нея плодове.

Женската снася по едно яйце в ядката, като пробива с яйцеполагалото зелените и още незатвърдели бадемови плодове. Излюпените ларвите се хранят с ядките на плода, без да засегнат семенната обвивка.

Разпознава се, че плодовете са повредени чак когато ларвата изяде значителна част от съдържанието на ядката. Тогава плодовете престават да нарастват. Те не окапват, почерняват през зимата и отдалеч се забелязват по дърветата.

Мерки срещу вредителя

Нападнатите плодове се обират и се унищожават намиращите се в тях ларви.

Химичната борба се провежда с децис 2,5 ЕК - 0,04% Д (4 мл/10 л вода), нуреле Д . 0,07% (7 мл/10 л вода), агрия 1050+ - 0,15% 15 г/10 л вода).

Третира се два пъти - в началото на излитането на осите и в периода на масовия летеж. Моментите на третиранията се определят от пунктовете за прогноза и сигнализация.

Пръскане срещу черешова муха

В началото на юни при късните сортове череши, при необходимост се извършва второ пръскане срещу черешовата муха. Препоръчват се препарати с кратък карантинен срок: вазтак нов 100 ЕК - 0,0125% - 7 дни, децис 2,5 ЕК 0,03% - 7 дни, карате зеон 5 КС - 0,015% - 7 дни.

Тези инсектициди са ефикасни и срещу вишневата оса и листните въшки.

Бадемовата оса обезлиства дървета

Вредният стадий е лъжегъсеница

Вредят лъжегъсениците, които се хранят с листата. При масова поява те обезлистват дърветата.

Бадемовата оса развива едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в почвата на дълбочина до 10 см. Осите се появяват през пролетта. С помощта на яйцеполагалото си женската снася яйцата поединично в листата, като ги полага под горния епидермис.

Лъжегъсеницата отначало предпочита връхната част на листата, а в последните възрасти изяжда цялата им повърхност, включително и централната жилка. Напълно развитите гъсеници падат или пропълзяват по стъблата до земята, влизат в нея, изграждат си землена камера и там зимуват.

Каква е борбата

Срещу лъжегъсениците се третира с децис 2,5 ЕК - 0,04% (4 мл/10 л вода), вазтак 10 ЕК - 0,015% (1,5 мл/10 л вода), нурепе Д - 0,07% (7 мл/10 л вода), агрия 1050+ - 0,15% (15 г/10 л вода).

Борбата е ефективна, ако се третира срещу гъсениците до трета възраст.

По бадема вредят още бадемовият беловинояд, листогризещите гъсеници и овощните акари. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
5490
0

Често любителската овощна градина не е обособена точно като градина, а дръвчетата са разпръснати из цялото дворно място. По принцип при избора на точното място,

11808
0

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

9306
0

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

8910
0

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

22077
0

Подходящи са за малки дворове Отскоро и у нас разсадниците започнаха да предлагат т. нар. колонни овощни видове. Най-често това са сортове ябълки и круши, но има и праскови, сливи и др.

Още от Фермер
144
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

207
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

1485
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

279
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

801
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Редакторката на Джамал Кашоги във в. "Вашингтон пост" определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като "пълна лъжа", предаде ДПА, цитирана от БТА. "Отново съм бясна" след изявлението, разпространено от саудитската държавна информационна агенция, каза Карен Атия. Според версията на саудитската прокуратура журналистът дисидент е починал,

Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива, каза премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата на местните лидери „16+1“ в София. "Благодаря на китайската страна, ще имаме още много поводи за срещи и разговори. Пожелавам успех на форума днес.

Китай никога не се е стремял умишлено към излишък в търговията със стоки, заяви премиерът Ли Къцян по време на среща със своя италиански колега Джузепе Конте в Брюксел. Дамата са в белгийската столица за участие в 12-та срещата на върха „Азия – Европа", предава bulgarian.cri.cn. Китай се надява да работи заедно с Италия за постигането на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа