При по-малки площи трудно  ще се внедряват нови технологии и иновации

Това е основната тревога днес на българските производители на зърно, които се чувстват най-заплашени от новите намерения на ЕК по отношение на бъдещата ОСП след 2020 година.

По този повод на 21 юни ръководството на Нционалната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ се готви да представи в Брюксел по време на закриването на Българското председателство на Съвета на ЕС своята позиция за ОСП след 2020 г.

Една от темите, която най-много разгневи организацията е таванът на плащанията, за който в началото на юни еврокомисарят по земеделие Фил Хоган обясни, че се предвижда да бъде 60 000 евро субсидии на стопанство за година. Той обясни и замислените стъпки - за плащания до 75 хил. евро размерът на субсидията да се намалява с 50%, а над 90 хил. евро - със 75%.

НАЗ твърди, че е силно притеснена от зависимостта си от цените в Черноморския район и че тази стъпка в ОСП ще намали конкурентоспособността на стопанствата и неминуемо ще доведе до раздробяване на обработваемите земи.

А завръщането към по-малки парцели ще свали ефективността и ще намали инвестициите в нови технологии и иновации.

Шансът ни е при преговорите с държавите членки и ЕК да направим всичко възможно да се обединим с още някои държави и организации, мислещи като нас и да защитим позицията си, убеждават се днес в НАЗ, смятайки, че това е единствената стъпка, която могат да предприемат, защото иначе нямат полезен изход.