Ако градушка удари лозите

08 юни 2018
В лозята
0
44334
Няма снимка
Понякога картината е толкова красноречива, че сама показва на лозаря какво да прави
1 2 3 4 5 6
 

Ще имате немного, но бърза работа, за да няма бяло гниене

И през юни не са изключени валежи с ледени късове, казаха агрометеоролозите.

Това означава, че ако град удари лозите, трябва да се проведе успешна борба с бялото гниене, което се появява точно след градобитието.

Какви спешни грижи ще са необходими за лози и асми, питат ни Маргарита Бъчварова от Пазарджик и Ваня Баръмова от Варна.

Отговор:

Трябва бързо и напълно да отстраните и изгорите повредените части, които са източник на заразите - това се прави по всяко време след град.

Задължително е най-късно до 16 часа след падането на градушката лозите да се напръскат - може с 2% бордолезов разтвор, може и с други продукти за растителна защита с активно вещество меден сулфат.

С ножицата

След градушката първо трябва да върнете формировката, която сте възприели за лозата - степента на рязане зависи от пораженията, не се притеснявайте да работите с ножицата.

Резитбата е много важна операция след паднала градушка. Тя трябва да се приложи с цел възстановяване на лозите след нанесените по леторастите им рани.

След като възстановите възприетата формировка, трябва да огледате повредите. Те, разбира се, може да са различни, защото зависят от интензивността на валежите и от фазата на вегетацията.

След всичко това се взима решение за силата на резитбата.

Има старо правило. То гласи, че при еднаква сила на градушката, повредите върху лозовите растения са толкова по-малки, колкото по-късно е паднала тя.

Възстановителна резитба се прави най-късно до края на юни

Тъй като и климатът вече е непредвидим, хубаво е лозарите да знаят кои части на лозите се увреждат най-много при късните градушки и как се оправят.

След дъжда възстановителна резитба може да се проведе, когато все още растежът на леторастите е интензивен, но не по-късно от края на месец юни! До тогава плодните пръчки се премахват, а зелените леторасти от старите чепове се режат пак на чепове.

Колко да са чеповете

Общият им брой трябва да осигури на кордоните да са нормално гарнирани и по тях да остане оптимална листна площ.

Броят на чеповете, които се оставят, е редно да гарантира и правилно натоварване при резитбата през следващата година.

Забрани за зелена резитба

Те трябва да се спазват

След градушка не бива да се прибягва до лозарската ножица, когато вече има образувани зърна по лозите и асмите.

Тогава резитбата на зелено за възстановяване не трябва да се извършва.

Е, тъй като за всичко си има изключение, и т,к би могло да се направи такова. То важи за случаите, когато градушката е паднала в началото на юли, или пък е била много силна и е изпочупила напълно леторастите.

Тогава те трябва да се отстранят.

Но, когато говорим за общо взето незначителни, слаби или средни повреди, които не са засегнали в много голяма степен зелените леторасти, е по добре да се почисти на ръка и да не се реже.

От летните пъпки покарват колтуци, които до края на вегетацията могат да достигнат нормална дължина, да узреят добре и да спасят положението.

А за догодина...

Редно е да се намали с малко натоварването на растенията

Внимание! За растежа и плододаването на пострадалите лози догодина трябва да се създадат най-благоприятни условия за възстановяването им.

Това означава, че трябва да се намали с малко общото натоварване.

Как се преценява и действа

Скъсяват се плодните пръчки - понякога може да се наложи да се п ремахнат някои от тях изцяло.

В случаите, когато след градушка спящите пъпки се развиват масово, това естествено предизвиква силно засенчване в зоната около кордоните и леторастите и те не успяват да узреят до края на вегетацията. Започват и да се нападат no-силно от оидиум.

Тогава филизенето на излишните леторасти е наложително

С това ще се създадат по-благоприятни и адекватни условия за опазване на всеки нов прираст от болести и неприятели.

Един конкретен съвет: Ако пропуснете резитбата на зелено сега, през следващата година ще трябва да изберете слабо увредените пръчки за плодни звена.

При младите насаждения...

Да се действа много внимателно

С особено внимание трябва да се извърши резитбата при младите растения, защото те хем са в процес на формиране, хем са ранени от градушката.

Има два варианта

При силно изразени повреди по лозата и асмата, а и когато тъканите около раните са започнали да некрозират, пръчките в никакъв случай не трябва да се оставят за бъдещи стъбла или кордони.

При по-слаби повреди, и ако раните са калусирани и дървесината е добре узряла, едногодишните пръчки трябва да се запазят и да се направи само една нормална резитба за формиране на лозите.

Битите асми също са много уязвими

Повишете грижите към тях

Във всички лозя, бити от градушка, независимо от степента й на поражения, е необходимо да повишите грижите. И да правите още по-старателно, всичко, което им е необходимо, за да се възстановят по-бързо и по-добре да узреят пръчките.

Това означава:

да торите правилно и оптимално,

да напоявате при нужда,

да правите своевременно необходимите обработки на почвата,

да провеждате своевременна борба с болестите и неприятелите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
1062
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

6822
0

Въпрос: Има ли случаи, когато загрибването на лозите може да се окаже вредна практика, пита ни Георги Баръмов от град Свищов. Отговор: Загрибването има и някои отрицателни страни. Какви са те?

16461
0

Съветите дава нашият консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов Това е един от най-често срещаните проблеми при домашното производство на вино тази година,

16182
0

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

39429
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Още от Фермер
45
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

126
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

225
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

756
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

4392
0

В емйлиран съд се сипват 4–5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът Бойко Борисов проведе среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“. Двамата обсъдиха дневния ред на форума, който се провежда под мотото „Глобално мислене,

Джуди Халваджиян обича да организира пищни празненства не само с големия си арменски род, но и за себе си, когато има рожден ден. Този път обаче не му стигнало времето, затова ще събере малка група приятели, за да отбележат заедно личния му празник днес. “Новини около личния ми живот няма, но затова пък новините около нас не спират.

Приветстваме днешното решение на Парламента в Скопие, с което се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи. Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение,

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа