В популярната и научна литература изобилства информация относно приложението на разнообразни микроторове в земеделието, в която дори специалистите се ориентират трудо. Поднасяна е разнообразна информация за универсално действие на определени продукти при всички земеделски култури и при всякакви почвени условия. В много случай тя не се основава на конкретни резултати от изследвания и практика, а е подчинена на грубо проявени комерсиални интереси. Често се правят абсурдни препоръки, които са несъвместими с елементарни познания на проблема.

Приложението на микроторовете е прецизна работа, основаваща се на точни познания за химията на микроелементите, спецификата на културите, конкретните почвени свойства и климатични особености. За съжаление, поради липса на средства и кадрови дефицит в последните години у нас практически не се извършвана сериозна изследователска дейност. По този начин е дадено широко поле за спекулативна комерсиална дейност. Неправилното и неграмотно приложение може да има обратни резултати, тъй като освен излишни разходи са възможни дори токсични ефекти за растенията и човека.

Микроелементите са безусловно необходими хранителни елементи за растенията, които се усвояват и съдържат в тях в много малки количества. Те не участват като компоненти на основни органични съединения и структури, но изпълняват много важни жизнени функции, най-често като съставна част на различни ензимни системи. Повечето от тях са полифункционални, участвайки в различни биохимични и физиологични процеси в растенията.

Още по темата, разработена от проф. Петко Иванов, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 7 юни.