Забавянето на лечението е фатално

Д-р Валентин Иванов, квмн

Зачестилите случаи на бабезиоза сред домашните любимци показват една изключително тревожна тенденция. Само за три седмици практикуващи ветеринарни лекари установяват толкова заболели кучета, колкото за целия сезон през миналата година.

Бабезиите са много дребни едноклетъчни паразити, които се размножават в червените кръвни телца и ги унищожават. Тези вътреклетъчни паразити се предават чрез ухапване от инвазирани кърлежи. Освен бабезиоза кърлежите предават и сродните заболявания: ерлихиоза, пироплазмоза, анаплазмоза и др. Най-често обаче стръвните кръвопийци носят бабезии.

Клиничните признаци на бабезиозата настъпват бързо и са доста драматични. Заболяването е изключително агресивно и опасно.

Инвазираните кучета:

имат висока температура - над 40 градуса;

видимите лигавици пожълтяват от настъпилата жълтеница;

урината става тъмна до кървава;

животните са унили;

не се хранят, пият повече вода, но често я повръщат;

могат да настъпят дори нервни признаци - парези и парализи.

Бабезиозата е смъртоносна и голям процент от заразените кучета завършва летално. Особено ако лечението се забави - и един ден може да е фатален!

При всяко ухапване от кърлеж е добре да се мисли за бабезиоза. А тази година свирепите кръвопийци са в пъти повече от миналия сезон.

Тъй като бабезиите пристигат като неканени гости с кърлежите, борбата трябва да е насочена предимно към свирепите, пиещи кръв, акари. Използвайте качествени препарати, които имат инсектициден и репелентен ефект и не позволяват на кърлежите да налазят любимото ви същество. На пазара има десетки поливни пипети, таблетки, каишки и инжективни препарати, както и спрейове.

Както и да е защитено кучето, най-добре е преди разходка да го напръскате със спрей. Сега вече се предлагат и екологични спрейове с етерични масла, които освен репелентен ефект имат и подхранващо кожата действие.

Освен бабезиоза кърлежите предават и също толкова опасните ерлихиоза, пироплазмоза, анаплазмоза
Освен бабезиоза кърлежите предават и също толкова опасните ерлихиоза, пироплазмоза, анаплазмоза
Както и да е предпазено от кърлежи кучето ви, най-добре е преди всяка разходка да го напръскате с инсектидициден спрей
Както и да е предпазено от кърлежи кучето ви, най-добре е преди всяка разходка да го напръскате с инсектидициден спрей