17-те комбайна - знак за стабилен агропазар

31 май 2018
Агротехника
0
13851
1 2 3 4 5 6 7
 

Положителната тенденция за нарастване на продажбите на нови машини, зародила се през 2017 г. се запазва и през първите четири месеца на 2018

Любомир Коралов

Както писахме единствено ние в предишния брой на в.“Български фермер” и без европари се купува земеделска техника.

Репортерите на най-големия агровестник у нас регистрираха край щандовете на БАТА АГРО 2018 вече налагащата се тенденция за раздвижване на пазара на агротехника и нарастване на продажбите.

Мнозина посетители на изложението не само огледаха машините, но и си купиха сеещо и прибиращо оборудване, инвентари и аксесоари чрез лизинг, банкови кредити или със собствени средства. С това красноречиво потвърдиха направената в началото на годината, пак в “Български фермер”, прогноза, че се очаква покачване в търсенето на нова техника

Причините за това са комплексни, но една от основните е, че фермерите се научиха да оценяват правилно нуждите си, точно и разумно да инвестират, като не разчитат на европарите.

Практиката доказа, че те не са панацеята за успеха в агробизнеса. Има земеделци, които търсят и купуват като правят информиран избор - взимат машини, от които могат да очакват висока производителност и по-бърза възвращаемост на вложените средства.

Всеки, който е навлязъл по-навътре в същността и работата на БАТА АГРО 2018, е забелязал един интересен факт, характерен за 11-то издание на изложението - още от първия ден започнаха да се сключват реални сделки за нови машини. През цялото времетраене на изложението се водиха реални делови разговори с положителни резултати, както споделяха мениджъри на големи или по-малки фирми-изложители, които бяха тази година над 200.

Нормално е това видимо оживление да се открои именно на изложението. Очевидно интересите и възможностите и на двете страни - дилъри и земеделски производители - намериха пресечна точка. Едните предлагаха най-новата, продуктивна, иновативна техника, другите търсеха и намираха подходящите машини, с които да обновят застаряващите си машинно-тракторни паркове. Някой може да каже, че това е временно и зависи от различни външни фактори климатични и икономически. Такова виждане не може да се подмине, това са закономерности и влияния, които въздействат върху движението в този чувствителен към външни намеси сектор.

Но така или иначе тенденцията, проявила се през 2017 г. се потвърждава и през първите четири месеца на 2018. От справката на техническата служба по регистрациите на нова техника към МЗХГ става ясно, че през миналата година броят на закупените зърнокомбайни се е увеличил с 43, на тракторите с 118 и на телехендлерите с 46 спрямо продажбите през 2016 г. Това нарастване продължава и намира цифрово изражение в справките на службата за периода от 1-ви януари до 30 април 2018 г. когато фермерите са закупили 17 зърнокомбайна, 414 трактора и 75 телескопични товарача

За същия период на 2017 г. са регистрирани 17 комбайна, 400 трактора и 43 телехендлера. Т. е. за началото на 2018 г. при тракторите има увеличение с 14 броя, при телескопичните товарачи увеличението е почти двойно. Само при зърнокомбайните бройката е същата, но и това значи, че пазарът е стабилен. Специалистите коментират, че след БАТА АГРО и тази цифра ще се промени нагоре.

Това са данни отпреди да се проведе изложението край Стара Загора. На пистата на летището стана ясно, че тези цифри не са случайни, а подсказват закономерност - растат продажбите на нова техника и след спиране на субсидиите. Не са малко търговците на машини, които анализираха внимателно очертаващата се тенденция. Те не скриха надеждите си за един добър развой при покупките на машини, отчитайки трайното повишаване на интереса на земеделците към новата техника.

Особено ако няма някакви унищожителни природни бедствия и пазарни трусове през 2018 г.- и в национален, и в световен план.

Тези оптимистични очаквания се основават още и на идващите от Европа прогнозни разчети за умерено подобрение на пазарите за земеделска техника през текущата финансова година. Като основна причина за това се сочи очертаващо се повишение на рентабилността на земеделието в повечето европейски страни, а и в света. Така че машини ще се купуват въпреки негативното отражение на ограничението на евросредствата за земеделие в ОСП през периода до 2020 г.

Българските вносители и производители на техника споделят с предпазлив оптимизъм дошлите от Запад прогнози. Даниел Минев, председател на УС на БАТА и мениджър на Интерагри България казва: "Мисля, че ще се повишат продажбите и ще има леко покачване на обемите на реализираната нова техника". Николай Цеков, търговски мениджар на Рапид КБ смята, че продажбите на нова техника вероятно ще имат ръст между 10 и 15% при благоприятни пазарни условия. Недялко Статев, управител на фирма "Статеви" също е убеден, че оборотите в търговията с машини ще имат увеличение през тази година. Инж. Рашид Узунов, зам. изпълнителен директор на Раломекс споделя, че ще има и по-взискателни клиенти, и търсене на машини, от които да се получава по-висока добавена стойност.

Вижда се, че между очерталата се тенденция и мненията на специалистите има съвпадение. Данните от регистрациите са материалният израз на този положителен за земеделието процес. Но възниква въпросът: дали той ще се запази до края на годината mпък и през следващата? Най-скорошен отговор можем да търсим в информацията на регистрационната служба в министерството на земеделието, обхващаща данните през първото шестмесечие на 2018, които ще излязат в края на юни т.г. Без съмнение те ще внесат значителна яснота за нагласите на фермерите преди и по време на жътвата. А в началото на идната година вече ще има и цялостна картина за това как се отразяват резултатите от прибирането на реколтата и цените на продукцията върху продажбите на нови машини когато няма субсидии.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
2106
0

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

1845
0

Повече от 500 компании от 32 държави представиха последните си разработки в областта на агропромишления комплекс, селскостопанското инженерство, биоенергията и системите за управление на

2070
0

За трактора серия 9 на Deutz Fahr Жан-Филип Годо казва: “340 к.с. в животновъдна ферма е невероятен избор, но не и лукс!” Френските фермери Жан-Филип Годо и брат му Жан-Кристоф обработват 350 ха.

2772
0

На полева демонстрация днес в землището на гр. Долна Оряховица  компанията "Универсал-НВГ" представи прикачни пръскачки (NAPA 3324), оборудвани със секционен и дистанционен контрол и на няколко дюзи

3852
0

RAVEN TECHNOLOGIES е новият търговски партньор на “УНИВЕРСАЛ-НВГ” Американският лидер предлага иновативни технологични решения в областта на прецизното земеделие "Универсал-НВГ" ООД, гр.

Още от Фермер
153
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

216
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

1647
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

297
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

801
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хирурзите няма да изчезнат от България, но е факт, че стават по-възрастни. Това каза в предаването „Тази събота” по Би Ти Ви хирургът акад. Дамян Дамянов, който получи отличието „Лекар на годината”. От 2200 хирурзи у нас през 2003 г. сега те са около 1200, отбеляза той. „Има хирургически отделения, в които работят по 2-4 хирурзи,

Редакторката на Джамал Кашоги във в. "Вашингтон пост" определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като "пълна лъжа", предаде ДПА, цитирана от БТА. "Отново съм бясна" след изявлението, разпространено от саудитската държавна информационна агенция, каза Карен Атия. Според версията на саудитската прокуратура журналистът дисидент е починал,

Санкциите срещу държавите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива, каза премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата на местните лидери „16+1“ в София. "Благодаря на китайската страна, ще имаме още много поводи за срещи и разговори. Пожелавам успех на форума днес.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа