Не отлагайте третирането на преживните срещу метил

17 май 2018
Животновъдство
0
6381
Няма снимка
От метил боледуват всички преживни животни и това е едно от най-често срещаните паразитни заболявания у нас.
1 2 3 4 5
 

Животните се заразяват най-често на пасището край блатисти и мочурливи райони

Д-р Валентин Иванов, квмн

От метил боледуват всички преживни животни и това е едно от най-често срещаните паразитни заболявания у нас. За метил говорят всички фермери, отглеждащи тревопасни, особено напролет и в късна есен.

Големият метил (фасциолоза) е най-значимото от стопанска гледна точка заболяване при преживните животни, след което се нареждат парамфистоматозата, малкият метил - дикроцелиозата и мониезиозата.

Когато в едно стадо се открият комбинирани паразитози - метил и парамфистоматоза, животните много трудно преживяват и голяма част от тях може да завършат летално.

Фасциолозата (метил) е особено сериозен проблем в мочурливи и блатисти райони, където може да се заразят почти всички преживни животни: овце, кози и говеда. Когато пролетта се случи дъждовна и влажна, заболяването също обхваща почти цялото поголовие.

От метил боледуват и дивите тревопасни видове: елени, сърни, муфлони и др.

Фасциолозата се предизвиква от паразити, които живеят в черния дроб на преживните животни и приличат на малки листенца. На дължина тези хелминти достигат 3-4 см и са много плодовити - всекидневно един женски екземпляр снася 15000-20000 яйца, които с фекалиите се разсейват в околната среда. Лесно може да се обясни каква огромна заплаха представлява дори само едно заразено животно за всички останали в стадото и дори в целия район. Още повече че в жлъчните канали на една болна овца, коза и/или теле обитават в пълен комфорт стотици фасциоли и доказано там могат да преживеят цели 5 години. Отделените в огромен брой яйца на паразита претърпяват развитие във външната среда, което става с участието на малко блатно охлювче. След дъжд сигурно сте забелязали по ливади тези дребни тъмнокафяви спирално завити охлювчета.

Те са междинният гостоприемник на паразита. В охлювчето яйцата на фасциолите претърпяват развитие, като се превръщат в ларва. Целият биологичен цикъл на развитие трае 15-30 дни в зависимост от температурата на външната среда. Животните се заразяват най-често на пасището, покрай блатисти и мочурливи райони или след обилни дъждове, поглъщайки микроскопичните ларви на паразита, които се намират върху тревата, която те така лакомо хрупат през пролет.

Клиничните признаци

на заболяването зависят до голяма степен от възрастта и общото състояние на поголовието, както и от степента на заразяване (инвазиране). Ларвите почти не се забелязват, нямат вкус и мирис, така че животните нямат никаква възможност да се предпазят.

Най-често се наблюдават повишена температура, животните са отпаднали, нямат сила и обикновено изостават от стадото, движат се бавно, затруднено и болезнено. Настъпва тежка анемия, която се установява лесно при изследване на видимите лигавици на конюнктивата в очите и на венците - те избледняват и дори може да станат порцелановобели.

По-късно заболяването преминава в хронична форма.

Типични при овцете са: отпадналост, проскубване на вълната, залежаване, липса на апетит за сметка на увеличена жажда, главата отича, особено в подчелюстното пространство, установява се събиране на течност в коремната кухина. Често бременните животни абортират.

Наблюдават се и смъртни случаи, особено при по-слаби и недохранени животни.

Ако наличието на метил се съчетае с лошо и/или недоимъчно хранене, лоши зоохигиенни условия - студени и влажни помещения, лоша вентилация, течение и др. смъртността при инвазираните животни може да достигне до 70-80%.

При хроничния развой на заболяването видимите лигавици пожълтяват, наблюдава се тежка жълтеница.

Освен преки вреди метилът причинява и много други опасности: при преминаването си от червата към черния дроб ларвите отварят множество възможности за заразяване с куп микроорганизми, вируси и др., с които е натъпкан храносмилателният тракт. Така метилът се оказва много добра основа за избухване на заразни и недоимъчни заболявания.

Отслабването на овцете от друга страна силно снижава тяхната продуктивност и това носи огромни загуби на фермерите. От метилява овца не чакайте нито агне, нито мляко, нито вълна.

Днес съществуват редица ефикасни препарати за борба с болестта. Никой животновъд не си позволява лукса да загърби или забрави за профилактика на заболяването, защото целият му труд през годината може да отиде напразно.

Рискът от нетретиране на животните поне два пъти годишно - рано напролет и късно наесен може да унищожи 2/3 от стадото

Изборът на подходящ препарат зависи от финансовите възможности и предпочитания на фермера. Таблетни форми: албендазол, вермитан, панвермин, абантел и др.; суспензии за вътрешна употреба: вермитан, албекс, албендазол, довистом и др.; и инжективни форми (обикновено с комбинирано действие срещу метил и външни паразити): айвомек-сепер, екомектин, ивермектин - СС, норомек, севамек, пандекс, кепромек супер, интрамектин супер и др. Последните описани форми са предпочитат от животновъдите, тъй като са удобни, лесно приложими, евтини и предпазват животните от нашествието на кърлежите, които през пролетта са истинска напаст.

Предпазването от инвазиране с метил практически е невъзможно, тъй като най-сочната свежа зелена трева напролет обикновено се намира покрай мочурливи и блатисти райони с повишена влажност. Точно тези места са любимите местообитания и на сладководното блатно охлювче, в което всъщност става превръщането на яйцата от метила в ларвната форма. Тучните пасища рано напролет като магнит привличат преживните животни и охлювчетата на едни и същи райони и там именно става инвазирането.

БИОЛОГИЧНА БОРБА С МАЛКОТО БЛАТНО ОХЛЮВЧЕ

Съществува вариант за успешна биологична борба с малкото блатно охлювчето. То е апетитна храна на водоплаващите птици - патици и гъски, и отглеждането им в такива райони трябва да се насърчава.

Пернатите могат много бързо да унищожат голяма част от охлювчетата и така да ограничат разпространението на смъртоносната инвазия.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
1566
0

Като съкратите периода между две отелвания, е съветът на германски фермер Контролирането на цикъла на възпроизводство във фермата е от първостепенна важност.

2547
0

Земеделските стопани, отглеждащи дребни преживни животни– овце и кози, в животновъдни обекти на територията на общините Болярово и Елхово от област Ямбол и общините Средец, Приморско, Созопол,

11835
0

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

6858
0

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

2781
0

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Още от Фермер
2655
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

6192
0

Препоръчително е няколко седмици преди да пристъпите към засаждане на дръвчетата, да направите подготовка на мястото. Първо почистете добре от растителни остатъци, ако има такива.

1710
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

2466
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

14274
0

Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите. Ето пет от тях. 1. Сигурно няма човек, който да не е чувал,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Първата визита на български премиер в Абу Даби е с бизнесакцент Премиерът Бойко Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ

"Лудогорец" победи с 2:1 "Левски" в Разград и го измести от първото място в Първа професионална лига. Мачът бе прощален за треньора на разградчани Пауло Аутуори, който евентуално ще поеме колумбийския "Атлетико Насионал". Джоди Лукоки изведе домакините напред в 35-ата минута, след като довкара топката при неумела намеса на вратаря на "сините"

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа