Земеделската компания обяви помоционални условия за фермерите, лихвата за първата година е 2.9%

Специализираното дружество за земеделски кредити “Агрион Финанс” обяви промоционални условия по универсалните си ипотечни кредити в евро. Компанията намали лихвата по заемите си за първата година до 2.9%, което е едно от най-ниските нива на пазара.

Преференциалните условия важат за кредити до 100 хил. евро с минимален срок на погасяване 60 месеца. Гратисният период за плащане по главницата е 12 месеца.

Промоцията е валидна за земеделските производители, които посетят щанда на “Агрион” на международното изложение БАТА АГРО. Там всички желаещи ще получат специален промо код, с който ще могат да кандидатстват за финансиране във всеки един от 20-те регионални офиси на компанията.

Промо кодовете са валидни до 18 юни 2018 г., казаха от компанията, която е дъщерна на лидера в управлението на земеделски активи “Агрион Инвест”.

За обезпечение по заема може да бъде предложена земеделска земя или друг вид недвижим имот, като процентът на финансиране достига до 80% от размера на пазарната оценка на поземлените активи. Това е един от най-високите проценти финансиране на пазара на земеделски кредити в момента, твърдят експерти в бранша.

Друго сериозно улеснение за фермерите е, че остойностяването на земята е безплатно за кредитополучателя и се извършва от експертите на компанията. Това спестява сериозни разходи и време на кредитополучателите. Максималният срок за погасяване на кредита е 15 години.

“Целта ни е да улесним достъпа до кредити на малките и средни производители, които често не могат да отговорят на сложните изисквания на големите банкови институции, казаха от “Агрион Финанс”. Затова компанията максимално е опростила процеса по отпускането на заеми. Не се изисква откриване на допълнителни сметки, застраховки, въвличане на поръчители и съдлъжници. Няма изискване и за разработка на подробни бизнес планове, отчети и анализи. Кандидатстването е без такса ангажимент и такса за разглеждането на документи. На практика фермерът не дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. Няма дори разходи за оценка на обезпечението.

Изчисленията на експертите от “Агрион Финанс” показват, че финансовият ефект за земеделските производители от промоционалната лихва може да достигне 5600 евро.

Пълните условия по ипотечния кредит и останалите възможности за финансиране може да се открият на адрес http://agrion.bg/ bg/finance. Експертите по кредитни услуги, които са на щанда на “Агрион”, са готови да разяснят на всички желаещи възможностите, които кредитът осигурява, както и процеса за кандидатстване и одобрение.

Подобни са условията и за разработения от “Агрион Финанс” кредит за оборотни средства, а при лизинга на земеделска земя, осигуреното финансиране може да достигне 100%. Оценката за имота се прави от експертите на “Агрион” и е абсолютно безплатна за земеделските производители. Ако тя съвпада с цената на парцела, фермерът директно започва да погасява лизингови вноски. Така на практика земеделецът може да започне да си плаща лизинговите вноски, без да влага собствени средства като самоучастие.

Според проучване на “Агрион” най-честата причина за тегленето на кредит от фермерите е покупката на допълнителна земя с цел уедряване на стопанствата. Купуването на земеделска техника или капиталови разходи също са сред посочените причини за теглене на заем. Изследването показва, че всеки трети земеделски производител е склонен да ипотекира земята си, за да вземе кредит, който да обезпечи бизнеса му. Хората от столицата и другите големи градове са по-склонни да теглят заеми, като най-активни са земеделците между 35-44 години, които разчитат на механизирана обработка на земята и следват най-новите тенденции в земеделието.