Начините за попълване на лозя

15 май 2018
В лозята
0
11205
Няма снимка
Отводи, вкоренени лози и подложки могат да се използват за попълване на празните места
1 2 3
 

И при най-добри грижи известен процент от засадените лози не покарват поради различни причини.

Празните места трябва да се попълват своевременно - това обикновено се прави през есента на същата година или на следващата пролет.

За целта да се избират силни присадени лози от същия сорт, които след като се засадят, да се отглеждат с по-големи грижи от останалите, които ги конкурират и засенчват.

Най-добре е да се подходи предвидливо и в същата година на засаждането да се превкоренят и по няколко резервни лози от всеки сорт. Те после могат да се използват за попълване на празните места.

Запълването не бива да закъснява, защото в обратния случай през следващите години останалите лози ще се развиват все по-силно и попълването ще става по-трудно.

Случва се и през втората, третата и четвъртата година в дадено насаждение отделни лози също да пропаднат.

Попълването на техните места може да става по един от следните начини:

Чрез засаждане на силни присадени вкоренени лози

То може да се извърши най-късно до 3-4 години след засаждането на лозето.

Изкопават се големи ямки с размери 80 на 80 см и на дъното им се поставя добре угнил оборски тор.

Лозите редовно да се пръскат срещу мана.

Плодните пръчки на съседните лози се извиват и привързват на противоположната страна.

Чрез вкоренени подложки

Когато те се вкоренят и развият добре, се присаждат на определеното място.

Чрез присаждане на място

Ако подземните части на главината - стъблото и корените - не са загинали, което се вижда по покаралите издънки, лозите се присаждат на място чрез тях.

Чрез отводи

На една от съседните лози по посока на реда се запазва лятото един ниско разположен летораст. През есента той се пуска до мястото на пропадналата лоза по изкопан ров, дълбок 25-30 см, в който се полага.

Затрупва се с почва, която се притъпква добре, а върхът му се извива вертикално нагоре, привързва се на колче и се изрязва на 2 очи над повърхността на почвата, след което се загърля.

През пролетта двете пъпки се отгрибват, а всички леторасти по отвода към майчината главина се премахват.

Прекъсването на връзката с майчината главина става на втората-третата година.

Някои стопани оставят двете лози - майчината и дъщерната - свързани с подземен кордон, за да се снабдяват с вода и минерални вещества от корените на подложката на майчиното растение.

От това то не отслабва от това, а дори новата лоза спомага за по-добро изхранване на корените.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
4203
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

7353
0

Въпрос: Има ли случаи, когато загрибването на лозите може да се окаже вредна практика, пита ни Георги Баръмов от град Свищов. Отговор: Загрибването има и някои отрицателни страни. Какви са те?

18747
0

Съветите дава нашият консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов Това е един от най-често срещаните проблеми при домашното производство на вино тази година,

16695
0

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

41085
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Още от Фермер
2619
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

5949
0

Препоръчително е няколко седмици преди да пристъпите към засаждане на дръвчетата, да направите подготовка на мястото. Първо почистете добре от растителни остатъци, ако има такива.

1665
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

2439
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

14022
0

Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите. Ето пет от тях. 1. Сигурно няма човек, който да не е чувал,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Първата визита на български премиер в Абу Даби е с бизнесакцент Премиерът Бойко Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ

"Лудогорец" победи с 2:1 "Левски" в Разград и го измести от първото място в Първа професионална лига. Мачът бе прощален за треньора на разградчани Пауло Аутуори, който евентуално ще поеме колумбийския "Атлетико Насионал". Джоди Лукоки изведе домакините напред в 35-ата минута, след като довкара топката при неумела намеса на вратаря на "сините"

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа