Как ще се филизи

11 май 2018
В лозята
0
41346
 

Отстраняват се израстъци от старите части

Със старта на вегетацията ненужните филизи се развиват буйно и започват да черпят от резервните хранителни вещества.

Когато ги отстраним, даваме възможност тези хранителни вещества да се насочат изцяло към плодните звена на лозата, които целенасочено сме създали със зимната резитба и на които разчитаме за грозде.

Освен това филизенето може да коригира някои наши грешки, допуснати при резитбата през зимата.

Ако не се извърши тази операция напролет, то при следващата зимна резитба филизите ще са пораснали и ще трябва да се отстраняват - но вече като дълги зрели пръчки с помощта на ножицата, което ще коства доста повече ръчен труд.

На трето място с премахване на филизите умело се регулира броят на леторастите.

От него зависи да им се осигури навреме по-добър растеж и узряване.

Изредените до тук неща поотделно и в комплекс са условие за по-висок добив.

Има и четвърто: с филизенето стопанинът още преди лятото създава възможност за по-добро огряване на леторастите и гроздето - това са предпоставки за натрупването на повече захари в зърната.

С операцията се премахват преди всичко леторастите, които са покарали от старите части на лозата.

Тоест от главината, стъблото, кордоните, рамената.

В някои случаи би могло и да се запази някой от тях, но само, ако ще послужи за създаване на ново рамо.

По чеповете и плодните пръчки се премахват безплодните филизи.

Казус: Ако са се развили плодни леторасти по двойки, което често се случва (да има от едно зимно око два летораста), тогава по-слабият трябва да се премахне.

Отстраняват се и всички леторасти, които са израснали под мястото на огъване на дългите плодни пръчки по носещите телове.

В случай, че по чеповете са се развили филизи от ъгловите или спящите очи - по правило те се премахват.

Запазват се само някои от тях по изключение, и то в случай, че желаните два летораста не се развиват нормално за ново плодно звено. След филизене привържете леторастите

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
4239
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

7380
0

Въпрос: Има ли случаи, когато загрибването на лозите може да се окаже вредна практика, пита ни Георги Баръмов от град Свищов. Отговор: Загрибването има и някои отрицателни страни. Какви са те?

18783
0

Съветите дава нашият консултант д-р инж. техн. Николай Бакалов Това е един от най-често срещаните проблеми при домашното производство на вино тази година,

16767
0

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

41175
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Още от Фермер
2781
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

6624
0

Препоръчително е няколко седмици преди да пристъпите към засаждане на дръвчетата, да направите подготовка на мястото. Първо почистете добре от растителни остатъци, ако има такива.

1854
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

2574
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

14850
0

Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите. Ето пет от тях. 1. Сигурно няма човек, който да не е чувал,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална закваска повишава концентрацията и намалява умората Как се вземат 12 изпита, сред които фирмени финанси, икономика, търговско право, математика, и се защитава дипломна работа в милански университет само за 392 дни?  С дъвка в устата, или по-точно, дъвчейки три на ден. Те обаче не са какви да е.

"Барселона" се върна на победния път в Примера дивисион, побеждавайки "Севиля" с 4:2. Радостта от победата беше помрачена от контузията на супер звездата Лео Меси. Аржентинецът получи травма в десния лакът, която ще го извади за три седмици от сметките на Ернесто Валверде.  Меси отбеляза второто попадение за "каталунците" в срещата и подаде за

Първата визита на български премиер в Абу Даби е с бизнесакцент Премиерът Бойко Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа