Как оптимизирането на пръскането ще подобри рентабилността на стопанството

10 май 2018
Агротехника
0
6894
Няма снимка
Тrimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите
1 2 3 4
 

През последните няколко години земеделието в България, в частност растениевъдството, се развива с изключително бързи темпове от агротехническа гледна точка. Голямо влияние оказват, както новите семена, торове и препарати за растителна защита, така и новите технологии. С тяхна помощ тях земеделците имат възмоност да произвеждат все по-големи обеми продукция. Най-добрият начин за повишаване на печалбата обаче е чрез оптимизиране на процесите в стопанството с цел минимизиране себестойността на произвежданата продукция, където идва намесата на технологиите за прецизно земеделие.

За всеки земеделски стопанин са ясни основните разходи в стопанството му, но върху колко от тях може да се окаже влияние и за сметка на какво е въпрос, който много фермери си задават?

Разходите за закупуването на семена, торове или продукти за растителна защита не могат да бъдат елиминирани, но защо да не бъдат оптимизирани?

Като едно от най-скъпоструващите агротехнически мероприятия - пръскането, подлежи на оптимизрация чрез съвремени технологии без това да оказва негативно влияние на добива и качеството му.

Във време на дигитализация и трансофрмация на селското стопанство и с оглед на нарастващите цени на суровините, точността при всяка операция е от първостепенно значение за всеки фермер.

Кои са най-важните технологии

за прецизно земеделие при пръскането? Как те водят до съкращаване на разходите? При пръскането от изключително значение е да се прилага точното количество препарат на точното място. Всеки фермер е наясно с факта, че ако не приложи необходимото количество препратат или пък приложи по-голяма от определената за продукта норма пръскането става неефективно, а в някои случаи дори вреди повече на посевите. Системата за контрол на материалите Trimble Field IQ спомага именно за правилното прилагане на препаратите, като позволява автоматичен контрол на секциите.

Технологията е подходяща за самоходни и прикачни пръскачки и чрез нея фермерите могат да управляват нормата на пръскане и да анализират в реално време изразходеното количество препарат за конкретен блок или група от блокове.

Автоматично спиране на секциите

Trimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите с цел избягване на презастъпвания при пръскането при полета с неправилна форма или при завои.

За по-голяма прецизност при пръскане е възможно конфигурирането на някои модели пръскачки и за контрол върху всяка една отделна дюза, като така прецизността е на изключително високо ниво, споделят специалистите по прецизно земеделие от НИК. Това прави системата много подходящо решение при работа с карти за приложение с променлива норма (VRA) при торене с течен азотен тор например.

Още по-високо ниво на автоматизация и точност може да се постигне чрез комбинация на системата Trimble Field-IQ с дисплей за навигация TMX-2050 или най-новото решение на Trimble - дисплей GFX-750. По този начин механизаторите в стопанството могат да контролират автоматично секциите на пръскачката и височината на щангите. А земеделските стопани могат да следят работата в реално време и при необходимост да прехвърлят задачи от и към полето.

Автоматично управление на машината и неговите предимства

За минимизиране на риска от грешки и презастъпване при пръскането, както и за оптимизиране разходите за течни торове и препарати, работна сила и гориво, фермерите могат да заложат и на автоматично управление като Trimble Autopilot например.

Управлението може да бъде в съчетание с технологията за автоматичен завой NextSwath, която дава възможност машините да завиват автоматично в края на реда по най-добрата траектория, като едновременно с това автоматично изключват секциите на щангата, където това е необходимо.

Това спомага за предотвратяване на увреждането на културите, като същевременно е на лице и намаляване на разходите за материали. Тези автоматичнизирани системи позволяват на механизатора да обърне повече внимание върху машината, дюзите, налягането на системата за пръскане и височината на пръскане, вместо да се съсредоточава върху управление на машината.

Автоматичното вдигане на щангите - екстра или необходимост?

Друга технология, която може да бъде много полезна на механизаторите по време на пръскането е системата за автоматичен контрол на щангите Norac UC4 +. Тя дава възможност за автоматично поддържане на височината на крилата на пръскачката на определена височина или разстояние от посева. Така се постига равномерно пръскане и постигане на еднаква ефективност на работата в различните части на полето. Тази технология улеснява много механизаторите при работа по наклонени терени, където наклонът на полето може да се окаже проблемен.

ISOBUS контрол на пръскачката

Последните модели самоходни пръскачки Berthoud могат да бъдат оборудвани с новия монитор VT Tronic, който е съвместим с ISOBUS стандарт при комуникацията между инвентари и контролни панели, който предоставя съвместимост на всички машини и инвентари с различни производители на контролни панели и интелигентни системи. Мониторът VT Tronic е базиран на Android, което го прави интуитивен и лесен за работа и чрез него може да се извършва управление и изключване на секциите, промяна на нормата в рамките на парцела и запис на извършената обработка.

Чрез технологиите на Trimble и по-специално системата за контрол на материалите Field IQ прецизността на извършване на агротехническите мероприятия се повишава, като фермерите могат да контролират зони и нормата при пръскане, което от своя страна води до опазване на посевите и икономия от препарати. Опитът на Trimble показва, че използването на VRA карти и технологията Field IQ води до намаляване на вложените материали с 10% и може да повиши ефективността на обработките с до 25%.

За повече информация, относно възможностите за прецизно пръскане може да потърсите за консултация официалният представител на американския лидер в GPS решенията за земеделие Trimble, а именно НИК Електорникс. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
2187
0

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

1917
0

Повече от 500 компании от 32 държави представиха последните си разработки в областта на агропромишления комплекс, селскостопанското инженерство, биоенергията и системите за управление на

2151
0

За трактора серия 9 на Deutz Fahr Жан-Филип Годо казва: “340 к.с. в животновъдна ферма е невероятен избор, но не и лукс!” Френските фермери Жан-Филип Годо и брат му Жан-Кристоф обработват 350 ха.

2817
0

На полева демонстрация днес в землището на гр. Долна Оряховица  компанията "Универсал-НВГ" представи прикачни пръскачки (NAPA 3324), оборудвани със секционен и дистанционен контрол и на няколко дюзи

3852
0

RAVEN TECHNOLOGIES е новият търговски партньор на “УНИВЕРСАЛ-НВГ” Американският лидер предлага иновативни технологични решения в областта на прецизното земеделие "Универсал-НВГ" ООД, гр.

Още от Фермер
2565
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

5886
0

Препоръчително е няколко седмици преди да пристъпите към засаждане на дръвчетата, да направите подготовка на мястото. Първо почистете добре от растителни остатъци, ако има такива.

1656
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

2421
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

14013
0

Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите. Ето пет от тях. 1. Сигурно няма човек, който да не е чувал,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Първата визита на български премиер в Абу Даби е с бизнесакцент Премиерът Бойко Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ

"Лудогорец" победи с 2:1 "Левски" в Разград и го измести от първото място в Първа професионална лига. Мачът бе прощален за треньора на разградчани Пауло Аутуори, който евентуално ще поеме колумбийския "Атлетико Насионал". Джоди Лукоки изведе домакините напред в 35-ата минута, след като довкара топката при неумела намеса на вратаря на "сините"

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа