Пчелите струват милиарди на фермерите по цялото земно кълбо

14 април 2018
Пчеларство
0
14877
Няма снимка
Опрашването от диви пчели възлиза на средно $ 3,251 на хектар годишно за реколтата, твърдят изследователите при проучвания на сп. Nature Communications. Снимка: Джефри Суийн
 

Тези цифри са получени при проучвания на сп. Nature Communications, информира theguardian.com. Опрашването от диви пчели възлиза на средно $ 3,251 на хектар годишно за реколтата, твърдят изследователите. 

Над три години изследователите проследяват дейността на близо 74 000 пчели от повече от 780 вида. Екипът разглежда 90 проекта за наблюдение на опрашването на пчелите на 1394 културни полета по целия свят.

Какво установяват изследователите:

0 Дивите пчели допринасят с по 3, 251 долара за хектар за производството на реколтата.

0 Отглежданите медоносни пчелни колонии струват 2, 913 долара на хектар.

Тревожен факт: Почти един на всеки десет от дивите пчелни видове в Европа е изправен пред изчезване!

Изследването допълва: правят се опити за поставяне на доларово число върху "екосистемните услуги" - природните ресурси, които ни хранят - за да се обезкуражи разграбването на околната среда.

Удивително е, че 2% от дивите пчелни видове - най-често срещаните типове, оплождат около 80% от културите, опрашвани от пчелите по целия свят.

Останалата част, макар и от решаващо значение за екосистемата, са по-малко полезни за селското стопанство, така че природозащитниците могат да подкопаят собствения си аргумент, като насърчават един чисто икономически аргумент за опазване на биологичното разнообразие на пчелите.

"Редките и застрашените видове могат да играят по-малко важна роля в икономическо отношение от обикновените видове, но това не означава, че тяхната защита е по-маловажна", казва Дейвид Клейн, професор в Университета Вагенинген в Холандия, който ръководи проучването. Запазването на разнообразието от пчелни видове е от съществено значение, като се имат предвид големи колебания в популациите, добави той.

ВАЖНО! Медоносните пчели в много части на света са застрашени от катастрофален упадък, поради различни от пестициди, акари, вируси или гъбички. Например американските пчелари са загубили 42% от своите пчелни семейства от предходната година, което е твърде висока цифра, за да се говори за устойчиво развитие на сектор пчеларство. "Това изследване показва, че дивите пчели предоставят огромни икономически ползи, но потвърждава, че оправданието за защитата на видовете невинаги може да бъде икономически оправдано", твърди съавтор Тейлър Рикетс от Университета във Върмонт.

Позицията на Организацията на ООН за прехрана и земеделие:

Около 80% от цъфтящите растителни видове се опрашват от насекоми, както и от птици и прилепи. Най-малко една трета от световните земеделски култури зависят от тези "неплатени работници", съобщи ООН на своя уебсайт. Културите, които изискват опрашване, включват кафе, какао и много видове плодове и зеленчуци. Икономическата стойност на опрашването беше оценена в проучване още през 2005 г. на стойност 153 млрд. евро, което представлява 9,5% от селскостопанската продукция за храна за хора.

Коментаторите, които не са включени в проучването, заявиха, че могат да играят безценна роля в кампанията за спасяване на пчелите.

"От решаващо значение са най-важните диви пчели, които ни дават възможност с относително евтини и лесни мерки за опазване да ги "подкрепим" и те да ни върнат жеста, като опрашват културите", каза Пат Уимър, професор по биология Университета на Сент Андрюс в Шотландия.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
1287
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

1107
0

Отговорната задача на всеки пчелар е да не допуска сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера, твърдят професионалните. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите.

12555
0

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

7353
0

Тимолът действа и се изпарява при 8 градуса С, но след 26 градуса С може силно да възбуди пчелите и тогава са възможни кражби. Най-добър резултат има наръсването с прах на междурамията по 0,25 грама,

18027
0

Тимол е органично фенолово съединение, чиято формула е С10Н14О. На химически език се нарича изопропил-ортокрезол, уточняват на zapchelite.eu. Тимолът от дълго време се използва в медицината като

Още от Фермер
333
0

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши. През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи,

396
0

Кучетата са прекрасни животни и това е една от причините те да са най-предпочитаните домашни любимци за милиони хора по света. Най-добрият приятел на човека ни дава чувство за сигурност и любов,

1044
0

Ако кравата се е опитала да отхвърли доилния апарат, това може да е случайно. Но когато тя постъпва така постоянно, това означава, че доенето не й харесва. Защо?

14292
0

Галя Събева Високи добиви от слънчоглед през есента на 2018 г., но недостатъчно масленост за производство на шарлан - това е обобщението на Николай Тодоров,

4302
0

Голяма част от зеленчуковите семена, като грах, крес салата, броколи, леша и други, може да се форсират в домашни условия и от тях да се отгледат кълнове.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортният директор на "Ювентус" Павел Недвед коментира жребия за 1/8-финалите на Шампионска лига, който отреди "Атлетико" (Мадрид) за съперник на италианския шампион. “Нямахме късмет. "Атлетико" е много уравновесен отбор и е много трудно да играеш срещу него. Очаквам два трудни мача, където няма да има много голове.

Днес бяха открити още 24 километра от автомагистрала "Струма. Обновеният участък е между Кресна и Сандански. Трасето се пуска около 5 месеца по-рано от предвиденото. На церемонията по откриването присъстваха регионалният министър Петя Аврамова, транспортният министър Росен Желязков, шефът на "АПИ" инж.

Караниците със съпругата са полезни за здравето на мъжа, тъй като удължават живота му, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Екипът на Кайли Бураса от университета в Аризона установил, че двойките, при които редовно избухват скандали, са с по-нисък риск от преждевременна смърт. Но това се отнасяло само за двойките,

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа