Пестицидите поставят пчелите в риск, потвърди EFSA. Ще отстъпи ли от тази позиция?

15 април 2018
Пчеларство
0
7875
Няма снимка
И накрая, единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. Намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.
 

Прилагането на инсектициди, известни като неоникотиноиди, представляват риск за дивите опрашители и пчелите, потвърди Европейският орган за безопасност на храните  (EFSA) . Употребата на неоникотиноиди е ограничена в Европейския съюз още от 2013 г. насам вследствие на по-ранни оценки на риска, припомня Би Би Си.

Да припомним дискутираните проблеми от февруари тази година:

Неоникотиноидите са най-широко използваният инсектицид в света.

0 Новата оценка разглежда повече от 1500 проучвания за въздействията на три неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

0 "В заключенията има различия, дължащи се на фактори като пчелните видове, предназначението на пестицида и начина на експозиция", каза Хосе Таразана, директор на отдела за пестициди на Европейската служба за безопасност на храните. "Някои ниски рискове са идентифицирани, но като цяло рискът за трите вида пчели, които сме оценили, се потвърждава."

0 ЕС забрани употребата на трите химикала на цъфтящи култури - считани за най-привлекателни за пчелите - преди почти пет години в движение, срещу което Великобритания се противопостави.

Секретарят по въпросите на околната среда Майкъл Гуув  (Великобритания) по-късно обърна позицията на правителството и заяви, че ще подкрепи забраната и на цъфтящи култури, включително пшеница и захарно цвекло.

0 Говорител на британското агроминистерство (DEFRA) заяви, че правителството е приложило изцяло ограниченията за употребата на неоникотиноиди, въведени досега от ЕС и след оценка от учените от Обединеното кралство, през ноември миналата година.

0 "Винаги съхраняваме доказателствата за неоникотиноидите и ще разгледаме подробно в днешния доклад на Европейския орган за безопасност на храните", заяви правителственият говорителя. 

Отговорът на EFSA: "Ние вземаме всички решения за пестициди въз основа на научните проучвания и те са одобрени само след като регулаторите са удовлетворени, че отговарят на стандартите за безопасност на хората и околната среда."

0 Националният фермерски съюз обаче заяви, че по-нататъшните ограничения не са оправдани, тъй като оценките не са взели предвид "реалните ситуации на място, където доказателствата показват, че съществуват редица фактори, засягащи пчелите".

0 "Реалността е, че има баланс между опазването на околната среда и производството на храни, който трябва да се има предвид, а въздействията от "не-неоникотиноидния" сценарий върху опрашителите също трябва да бъдат напълно оценени", каза главният съветник по регулаторните въпроси на Националния фермерски съюз, д-р Крис Хартфилд.

Байер, основен производител на неоникотиноидите имидаклоприд и клотианидин, заяви, че оценките не оправдават допълнителни ограничения.

0 "Байер изрично не е съгласен с актуализираните заключения на EFSA за оценка на риска за активните вещества имидаклоприд и клотианидин", се казва в изявление на компанията. "Констатациите на EFSA я поставят извън настоящите основни теми за здравето на пчелите, както са представени от скорошни подобни оценки, направени от съответните агенции като американската US EPA и канадската PMRA."

Дотук с прехвърлянето на горещия картоф. Единственият неоспорим факт е, че пчелите и другите насекоми са жизненоважни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват повечето култури. И намаляването на опрашителите през последните години е било обяснявано с болести, загуба на местообитания и широкото използване на пестициди.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
1377
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

1287
0

Отговорната задача на всеки пчелар е да не допуска сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера, твърдят професионалните. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите.

12672
0

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

7362
0

Тимолът действа и се изпарява при 8 градуса С, но след 26 градуса С може силно да възбуди пчелите и тогава са възможни кражби. Най-добър резултат има наръсването с прах на междурамията по 0,25 грама,

18081
0

Тимол е органично фенолово съединение, чиято формула е С10Н14О. На химически език се нарича изопропил-ортокрезол, уточняват на zapchelite.eu. Тимолът от дълго време се използва в медицината като

Още от Фермер
36
0

Специализираният сайт  bgtoll.bg закупуване и конвертираме на електронна винетка вече работи. Стикерите са разделени на три групи - коли до 3,5 тона, превозни средства от 3,

342
0

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши. През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи,

405
0

Кучетата са прекрасни животни и това е една от причините те да са най-предпочитаните домашни любимци за милиони хора по света. Най-добрият приятел на човека ни дава чувство за сигурност и любов,

1152
0

Ако кравата се е опитала да отхвърли доилния апарат, това може да е случайно. Но когато тя постъпва така постоянно, това означава, че доенето не й харесва. Защо?

15237
0

Галя Събева Високи добиви от слънчоглед през есента на 2018 г., но недостатъчно масленост за производство на шарлан - това е обобщението на Николай Тодоров,

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият транспортен министър Ивайло Московски от днес е вицепрезидент „Операции“ на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), съобщиха от финансовата институция. Решението на борда на директорите на банката е взето, след като наскоро българското правителство предложи Московски за този пост.

Спортният директор на "Ювентус" Павел Недвед коментира жребия за 1/8-финалите на Шампионска лига, който отреди "Атлетико" (Мадрид) за съперник на италианския шампион. “Нямахме късмет. "Атлетико" е много уравновесен отбор и е много трудно да играеш срещу него. Очаквам два трудни мача, където няма да има много голове.

Днес бяха открити още 24 километра от автомагистрала "Струма. Обновеният участък е между Кресна и Сандански. Трасето се пуска около 5 месеца по-рано от предвиденото. На церемонията по откриването присъстваха регионалният министър Петя Аврамова, транспортният министър Росен Желязков, шефът на "АПИ" инж.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа