Молецът по чемшира може да обезлисти напълно растението

15 април 2018
Цветя
0
48492
1 2 3
 

Гъсениците на този молец изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и умирането на дърветата. При висока численост и няколко последователни нападения нападнатите растения са обречени на гибел.

В България видът е установен за първи път през 2014 г. в Университетската Ботаническа градина в Балчик, но не е изключено да е проникнал в страната още през 2013 г. Понастоящем Cydalima perspectalis е широко разпространен в много райони на страната. Характерните местообитания на C. perspectalis са естествени и изкуствени насаждения от чемшир - Buxus spp.

Гъсениците на чемшировата пеперуда се активизират при затопляне на времето над 10-12 градуса. В нашата страна обичайно това е през месец март.

Молецът по чемшира има две или три поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и четвърто. Зимува като млада ларва между двойка здраво слепени с паяжинеста материя листа. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чимшировите листа, от които се излюпват ларвите. Яйцата са разположени под зелени ненагризани листа.

Новоизлюпените ларви минират паренхимните тъкани и скелетират листата, при което остава само епидермисът. При висока численост ларвите се хранят и с млада кора. Възрастните ларви се хранят върху листата. Ларвите се хранят четири седмици, като в местата на храненето се натрупват екскременти и остатъци от линеенето - черни главови капсули с различни размери. При какавидиране са първоначално зелени с покафенели надлъжни линии. Наблюдавани са два варианта - най-разпространеният е предимно бял, а другият е изцяло светло кафяв.

Химичната борба се провежда с инсектициди, като 0,1% Би-58 10 мл/10 л вода, 0,07% Нуреле Д 7 мл/10, 0,05 % Фюри 10 ЕК 5 мл/10 л вода, 0,05 % Децис 2.5 ЕК - 5 мл/10 л вода, 0,03 % Вазтак нов 100 ЕК 3 мл/10 л. вода, 0,1 % Агрия 1050+ 10 мл/10 л вода. Задължително се прибавя прилепител, тъй като листата на чемшира са гладки и разтвора няма да се задържи. Пръскането да става обилно, за да може препаратът да достигне до вътрешната страна на чемшировите листенца. Необходими са поне 2-3 поредни третирания през 7-10 дни, за да има ефект.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
6741
0

Съществена е промяната и в аранжирането Ммм да, Коледата наближава. Накъдето и да се обърне човек, вижда коледна/зимно-приказна украса. Тази година са много модерни гномчетата с огромни,

8100
0

Калуната е много интересно градинско растение, което цъфти през лятото и есента. Издръжливостта й на студ и неблагоприятни метеорологични условия е завидна.

10080
0

Пазете растенията от студа! Може в градината да цари спокойствие през декември, но нека не забравяме за цветята в стаята, за луковиците и грудките в мазето, за вечно зелените храсти,

7920
0

Поливайте го редовно Коледничето осигурява прелесни и наситени багри в период, когато малко цветя радват окото. То често се бърка с два други кактуса.

7299
0

Исусовият венец може да цъфти целогодишно Euphorbia milii се предлага в търговската мрежа целогодишно, но особено внимание на това цвете се обръща през зимния период.

Още от Фермер
288
0

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши. През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи,

972
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

360
0

Кучетата са прекрасни животни и това е една от причините те да са най-предпочитаните домашни любимци за милиони хора по света. Най-добрият приятел на човека ни дава чувство за сигурност и любов,

882
0

Отговорната задача на всеки пчелар е да не допуска сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера, твърдят професионалните. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите.

855
0

Ако кравата се е опитала да отхвърли доилния апарат, това може да е случайно. Но когато тя постъпва така постоянно, това означава, че доенето не й харесва. Защо?

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Общата загуба за икономиката може да стигне 2 млрд. лева годишно Дългоочакваната конференция на ООН за климатичните промени в Катовице, Полша, приключи. С нея угаснаха и надеждите за по-голяма яснота за бъдещето на въглищната индустрия в света. Хоризонтът 2030 г., когато трябва да спрат всички въглищни централи и въгледобивни мини в Европа,

Кристиано Роналдо се завръща в Мадрид, но не за среща с бившия си клуб "Реал", а с градския съперник на "Белия балет" "Атлетико". Три англо-германски сблъсъка пък предизвикват оправдан интерес. Това отреди тегленият днес жребий за осминафиналите на най-комерсиалния турнир в света на клубния футбол - Шампионската лига Двойките за осминафиналите на

Бащата на Меган Маркъл заяви, че се надява британската кралица Елизабет Втора да му помогне да се сдобри с дъщеря си, която е женена за принц Хари, предаде Ройтерс. "Бих оценил всичко, което Нейно Величество би предприела в тази насока, за да можем да решим нашите семейни проблеми", заяви Томас Маркъл в интервю,

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа