Крави пасат с умен нашийник

12 април 2018
Животновъдство
0
11754
Няма снимка
Все повече животновъди управляват стадата и фермите си с помощта на интелигентни технологии
1 2 3
 

Все повече животновъди по света се насочват към т. нар. умни нашийници при пашата на стадата си. Благодарение на тях фермерите реализират икономии от огради и пастири, съобщава WSJ. Стартъпи (новосъздадени компании, ангажирани с търсенето на рядък тип идея, която да генерира растеж) на три континента предлагат на фермерите устройства, които:

проследяват местоположението на животните;

използват звукови сигнали за привличане на вниманието;

заместват електрическите огради.

Производителите обещават, че стадото може да се премества на пасището просто като се начертае линия в приложението.

В това ноу хау вече е инвестирала известната холандска банка Rabobank, новозеландската фирма Gallagher Group и американските компании Eniac Ventures и Promus Ventures.

Миналата година по данни на IBIS World американските фермери са инвестирали в умни нашийници 300 млн. долара.

Управителят в американска месодайна ферма с 6 хиляди глави едър рогат добитък Бойд Макдоналд очаква, че тези устройства ще му позволят да контролира състоянието на животните и пасището.

Австралийските фермери са спокойни за пашата на стадата си с тези устройства, тъй като по този начинживотните им пасат на киломери от фермата и собствениците им може с месеци да не ги виждат.

Но животновъдите, които смятат да инвестират в умни нашийници, се вълнуват от определени въпроси. Те се безпокоят как ще работят нашийниците, ако прекъсне интернет или мобилната връзка.

В казуса се намесват и защитниците на животните. Те твърдят, че токовите удари може да предизвикат безпокойство у кравите и дори психологична травма.

От фирмите, разработили новите продукти, уверяват, че умните нашийници са по-безопасни от електропастирите които традиционно масово се използват.

Ще останат ли пастирите и оградите в миналото?

Австралийската компания Agersens продава умни нашийници за крави по 155 долара броя и обещава, че фермерите ще възвърнат инвестицията си след след две години.

Компанията е от една година в бизнеса, но разчита да продаде до края на тази година 50 хиляди устройства. Специалистите й обясняват, че само 1-2 дни са достатъчни, за да се научи фермерът да управлява стадото си. Нашийникът изпраща информацията чрез безжична система, свързана с интернет.

Как работи на практика умният нашийник?

Когато кравата се приближава към зададената виртуална граница на пасището, нашийникът веднага подава звуков сигнал, предупреждаващ за опасност.

Ако животното продължава да се движи към определената "преграда", то получава лек токов удар. Разработилите устройството обещават, че след 3-4 пъти кравата научава границите на пасището.

Умните нашийници позволяват на фермерите да контролират какво пасат животнитеи да определят подходящия парцел за паша, като другите парцели не се ползват за паша.

По този начин не се допуска утъпкване и свръхизпасване, което води до намаляване на производителността. Парцелираната паша значително повишава качеството на тревостоя. А животни от различен пол може да пасат заедно или поотделно.

Подобни стартъпи работят в Калифорния, в Нова Зеландия и в Норвегия. И докато в Щатите производителите нямат проблеми с техните продукти, в някои щати на Австралия законодателството забранява използването на подобни устройства.

В Норвегия производителите на умните нашийници се сблъскват със защитниците на животните. Местното Управление за контрол на качеството на хранителните продукти проучва резултатите от изследване, публикувано през декември миналата година, които сочат, че нашийниците травмират животните, защото те не могат да избягват токовите удари.

Но от фирмата твърдят, че има научни доказателства, че нашийниците не вредят на кравите.

Все още много фермери не са много сигурни дали да използват новите продукти. Например Катрина Спарк, чиято ферма се намира на час от Сидни, се опасява, че в района, където пасе стадото й, може да изчезне интернет-връзката. Освен това тя смята, че няма нужда от управление на пашата. Щастливите и спокойни животни растат по-добре, смята австралийката.

IT-специалистът от Австралия Матю Приор твърди, че имат още много работа по умните нашийници.

Трябва да се направят подобрения, защото сега например няма никаква гаранция, че кравата няма да смъкне нашийника, като се промушва между дървета и шубраци в гората например. Но едно е безспорно, умните нашийници са крачка напред в съвременното животновъдство. И фермерите масово инвестират в тях.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
1683
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

3231
0

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националният съюз нв Пловдив за 12-и пореден път наградите зооинженер на годината. Председателят на Селскостопанска академия проф.

5103
0

Въпреки че в Белгия продължават да откриват диви свине, заразени с африканска чума по свинете, вирусът е под контрол. Към днешна дата са открити 125 огнища на АЧС при диви свине.

7389
0

Състоянието на млечния ни сектор коментира изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов Жени Владинова - Г-н Михайлов, според Центъра за икономически изследвания в

11034
0

На територията на германската федерална провинция Баден-Вюртенберг изграждат 6 депа за открити в гората диви свине, заразени с вируса на африканска чума о свинете (АЧС).

Още от Фермер
2169
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

4725
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9324
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

11637
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

1377
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

С бурни аплодисменти посрещна публиката премиерата на “Островът на съкровищата”, която се състоя на сцената на театър “Азарян”. Актьорът Христо Мутафчиев, който има специално участие в спектакъла - в ролята на страховития пират Флинт - изрази задоволството си, че чрез “Островът на съкровищата” има възможността да реализира детските си мечти.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа