Овесът – с нов прочит за фермерите

10 април 2018
Растениевъдство
0
6795
 

E, макар и да сте сигурни, че сте наясно с такава култура като овеса (Avena sativa), намерете време и погледнете в интернет - ще се изненадате! Ще научите за ползите от включването на овеса в сеитбообращението и важността за санирането на почвата, ще научите за неговата непретенциозна, екологична и икономическа ефективност при култивирането.

И още: Ще се изненадате колко много информация има за това колко е полезен овесът за здравето ни, ако присъства в храната ни. Защото овесът е богат на витамини, минерали, особено на диетични фибри и бета глюкан - вид водноразтворими фибри, изключително полезни и с мощно действие срещу лошия холестерол, за регулиране на кръвната захар, както и за поддържане на перфектно храносмилане.

Всичко това ни кара да видим нашия "стар познат" - овеса, в съвсем нова светлина. Търсенето на културата се разраства в много райони, защото отглеждането на овес става изключително печелившо.

Засега все още основните производители на овес остават Русия, страните от ЕС, Канада, Съединените щати и Австралия, чието комбинирано производство съставлява една четвърт от продукта на световния пазар. Само в Канада 60% от овесените насаждения са окрупнени на огромни земеделски площи. С оглед на нарастващото търсене производството на културата се увеличава дори в Европа. Трябва да се отбележи обаче, че в момента 80% от овеса, отглеждан в страните от ЕС, се използва за изхранване на животните, а като хранителен продукт - едва 20%.

Но вече има сигнали за промяна на тенденцията и тя идва от статистиката на британското Министерство на земеделието (DEFRA), в Обединеното кралство. И то е, че през сезон 2015/2016 за първи път в производството на зърнени култури делът на овеса е повече от половин милион тона.

Още за позабравената култура, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 12 април.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
14625
0

Галя Събева Високи добиви от слънчоглед през есента на 2018 г., но недостатъчно масленост за производство на шарлан - това е обобщението на Николай Тодоров,

2007
0

Към 06.12.2018 г. е извършена предсеитбена подготовка на 14 177 376 дка с есенници, a дълбока оран - на 7 011 918 дка, при съответно 14 377 930 дка и 9 040 609 дка по същото време на миналата година.

4032
0

През следващия сезон от Кортева Агрисайънс ще предложим доста интересни промоционални пакети, от които производителите могат да се възползват. Първият пакет е при зърнено-житни култури.

2430
0

Със сериозна заявка за богато портфолио от продукти за растителна защита, както и с цялостни технологични решения, стартира фирма Кортева Агрисайънс.

6426
0

Очаква се увеличение на площите Алма Давидова Дъждовете в много страни от Европейския съюз, включително най-големият агропроизводител - Франция, възстановиха изоставащите посеви на пшеницата,

Още от Фермер
342
0

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши. През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи,

1323
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

405
0

Кучетата са прекрасни животни и това е една от причините те да са най-предпочитаните домашни любимци за милиони хора по света. Най-добрият приятел на човека ни дава чувство за сигурност и любов,

1143
0

Отговорната задача на всеки пчелар е да не допуска сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера, твърдят професионалните. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите.

1080
0

Ако кравата се е опитала да отхвърли доилния апарат, това може да е случайно. Но когато тя постъпва така постоянно, това означава, че доенето не й харесва. Защо?

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият транспортен министър Ивайло Московски от днес е вицепрезидент „Операции“ на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), съобщиха от финансовата институция. Решението на борда на директорите на банката е взето, след като наскоро българското правителство предложи Московски за този пост.

Спортният директор на "Ювентус" Павел Недвед коментира жребия за 1/8-финалите на Шампионска лига, който отреди "Атлетико" (Мадрид) за съперник на италианския шампион. “Нямахме късмет. "Атлетико" е много уравновесен отбор и е много трудно да играеш срещу него. Очаквам два трудни мача, където няма да има много голове.

Днес бяха открити още 24 километра от автомагистрала "Струма. Обновеният участък е между Кресна и Сандански. Трасето се пуска около 5 месеца по-рано от предвиденото. На церемонията по откриването присъстваха регионалният министър Петя Аврамова, транспортният министър Росен Желязков, шефът на "АПИ" инж.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа