Даниел Минев, председател на БАТА: Очакваме повече продажби на нова техника

10 април 2018
Агротехника
0
11691
1 2 3 4 5 6
 

Интервюто взе Ася Василева

- С какво спечелихте доверието на своите колеги и признание за какво е Вашият избор за председател на Българската асоциация на търговците на агротехника?

- Трудно е да дефинирам с какво конкретно съм спечелил доверието на колегите. Избирането ми за председател на БАТА е голяма отговорност и предизвикателство за мен. Вярвам, че заедно с колегите от новия управителен съвет, ще развиваме дейността на асоциацията с нов поглед и ще надграждаме постигнатото досега.

- Може ли да направите накратко анализ на изминалия период от работата на БАТА?

- От създаването на асоциацията досега е постигнато много. Една от основните цели БАТА е организирането на специализираното изложение БАТА АГРО, което през годините се наложи като основният значим форум за техника и технологии за земеделието. Изложението не само се утвърди през годините, като растеше с всяка изминала година, но и придоби международен характер с нарастващ брой изложители от.

- Ще се промени ли нещо в работата на БАТА с Вашето ръководство и какви са основните цели, които сте си поставили?

- С колегите от новия управителен съвет на асоциацията сме си поставили амбициозни цели. Основните приоритети по които ще работим в настоящия мандат са от една страна задълбочаване на сътрудничеството с браншовите и правителствените организации свързани със земеделието и от друга надграждане на изложението БАТА АГРО до още по-високо ниво за да бъдем максимално полезни за земеделския сектор.

- Може ли накратко да обясните на нашите читатели каква точно е функцията на ръководената от Вас асоциация и с какво тя допринася за развитието на пазара на земеделска техника у нас?

- Функциите на асоциацията са много, но основните са в няколко направления. На първо място една от основните функции е организирането на изложението БАТА АГРО, което се развива постоянно. Друг основен приоритет е работата с неправителствените организации работещи в сферата на земеделието. Работата с правителствените звена работещи в земеделието е друг основен аспект от работата на асоциацията.

- Името на БАТА се свързва най-вече с изложението БАТА АГРО, което предстои в Стара Загора през май. Какво да очакваме от тазгодишното издание?

- Изложението БАТА АГРО е един от основните приоритети на асоциацията. Очаквам тазгодишното издание на изложението да бъде най-голямото досега. До момента за участие са регистрирани повече от 180 фирми изложители със заявена площ над 30 000 квадратни метра, което е с 8% повече от 2017-а година. Земеделците ще могат да видят последните новости в сферата на техниката и технологиите за земеделие от 15-ти до 18-ти май на летището до Стара Загора.

- Как според вас ще се развие пазарът на земеделска техника в България през настоящата година?

- Не е лесно да се прогнозира какво ще се случи в рамките на 2018-а. Климатичните условия не са особено добри. В началото на годината нямаше достатъчно валежи. Нямаше и снежна покривка. Сега след късните снегове и обилни валежи влагата е твърде много и възпрепятства сеитбата на пролетници, а има и доста площи под вода. От друга страна няма яснота и около мярка 4.1. Като добавим и ниските изкупни цени на продукцията, които не се очаква да се променят значително, прогнозирането на 2018-а е сложно. Въпреки това, нашите очаквания са да има запазване и леко покачване на обемите на реализирана нова техника. Машинният парк в страната е изключително амортизиран и много машини се нуждаят от подмяна. Разбира се, има значение и какви анонси ще направи Министерството на земеделието и в частност фонд "Земеделие". Анонсирането на нов прием по мярка от ПРСР за техника, без да има готовност за това, ще доведе до нов хаос на пазара на техника, отлагане на инвестициите и спад в продажбите, което реално възпрепятства обявяването на техниката.

- Как виждате пазара на земеделска техника в България? Има ли бъдеще? Коректни ли са търговците на него? Получават ли българските фермери достатъчно добро обслужване на своите машини?

-България е земеделска страна и земеделието е едно от основните пера в икономиката на страната. Погледнато така, въпросът е не дали, а какво бъдеще има пазарът на земеделска техника в страната. Обновяването на техниката в земеделието е един от основните фактори, които влияят върху бъдещето на земеделието. Модерно и рентабилно земеделие може да се прави само с модерна, високопроизводителна и спестяваща разходи техника. По отношение на коректността на търговците на пазара, за съжаление не всички са коректни. Затова съветвам земеделците да се обръщат към официалните вносители на техника в страната.

Най-лесният начин да се провери кой е официалният вносител на определена марка е да се отвори интернет страницата на съответния производител и да се види кой е партньорът на съответната марка за България. Официалните партньори на производителите се контролират от самия производител по отношение на нивото на обслужване на клиенти, което гарантира коректност. За съжаление има немалко фирми, които се представят за партньори на определен производител, но реално нямат нищо общо с този производител и земеделците, които работят с такива фирми рискуват много.

По отношение на нивото на обслужване, отново важи гореспоменатото. Единствено официалните партньори на производителите могат да осигурят обслужване на високо ниво, такова каквото е предвидено от производителя. Разбира се квалифицираното обслужване изисква специализирани инструменти и постоянно обучение на сервизните техници и за такова ниво на обслужване са необходими сериозни инвестиции от официалните сервизи. Тук изцяло важи израза “получаваш това, за което си плащаш”. Единствено сертифицираните и одобрени от съответния производител сервизи могат да предложат качествено обслужване с гаранция за всеки ремонт. Разбира се, това няма как да стане при цена на труда като за гаражен сервиз.

Интервюто взе Ася Василева

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
5499
0

Manitou намалява въздействието на техниката си върху околната среда Налични са нови опции за гамата MLT NewAg Manitou Group, един от най-големите производители на телескопични товарачи в света,

6831
0

Алма Давидова Благодарение на AgTech големите ферми претърпяха трансформация - от телематиката и наблюдението на място до биометричните данни, като получиха достъп до съвременни технологии и така

2763
0

Интервю на Бертран Гардер, директор на PROMOSALONS - България, официален представител у нас на парижкото изложение Вече стартира ФОТОКОНКУРС на мегапанаира Победителят - безплатно в Париж!

6129
0

Проектонаредбата за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника и за издаване на удостоверение за регистрация на форми за

10494
0

Машината предлага динамика, ефективност, производителност и мощ С Fendt Ideal заводът производител поставя нови мащаби по отношение на ефективност, високо качество на зърното и сламата, надеждност,

Още от Фермер
2142
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1656
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

4689
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9315
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

11601
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

С бурни аплодисменти посрещна публиката премиерата на “Островът на съкровищата”, която се състоя на сцената на театър “Азарян”. Актьорът Христо Мутафчиев, който има специално участие в спектакъла - в ролята на страховития пират Флинт - изрази задоволството си, че чрез “Островът на съкровищата” има възможността да реализира детските си мечти.

Българският капитан на отбора до 17 г. на един от емблематичните германски футболни клубове “Хамбургер” Емануел Мирчев завърши 2018 г. с гол. Опорният халф се разписа за равенството 1:1 с гостуващия “РБ Лайпциг” в отложена среща от 11-ия кръг на Бундеслигата Север/Североизток. Мирчев откри резултата в 47-ата мин от дузпа.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа