Излишъкът от продукти може да залее европейския пазар, това ще е катастрофа за европейските производители

Когато Китай обяви, че е готов да се противопостави на Съединените щати и да установи реципрочни вносни мита върху американските селскостопански продукти, лидерите на калифорнийските обществени организации обобщиха: "Земеделските производители никога не печелят от търговска война"

Публичните организации, които представляват интересите на производителите на бадеми, цитрусови плодове и шам-фъстъци, се интересуват от развитието на американско-китайския дебат, тъй като те зависят от потенциалните тарифи при износ на продукти в Китай.

Според APG, през пазарната 2016/17 година, САЩ са изнесли повече от 69 млн. килограма шамфъстъци в Китай.

Джоел Нелсън, председател на калифорнийските производители на цитруси, каза, че Китай е третият по големина купувач на пресни цитрусови плодове, главно портокали и мандарини, след Канада и Южна Корея.

Търговската война може неблагоприятно да засегне търговията с калифорнийските цитрусови плодове.

В допълнение, Китай може да увеличи тарифите за списък със 100 различни хранителни продукти в САЩ, включително бадеми, ядки, шам-фъстъци, фурми, авокадо, различни цитрусови плодове, грозде, дини, ябълки, праскови, сливи, ягоди, череши, вино. По-голямата част от тези стокови продукти се произвеждат в Калифорния.

САЩ започнаха търговска война с маслините и вече плащат за последиците.

Ако китайският пазар затвори вратите си за американските земеделски производители чрез повишаване на тарифите, излишъкът от продукти може да залее европейския пазар, което ще се превърне в истинска катастрофа за европейските производители.

(Източник: freshplaza.com)