* Цената трябва да е 6 лв./кг живо тегло без ДДС, за да е рентабилно отглеждането на приплодите, категорични са фермерите

Жени Владинова

Великден наближава. И започваме да оглеждаме етикетите с цените на агнешкото месо по магазините. Вярно е, че българите търсим агнешко около Великден и Гергьовден. Но също така е вярно, че за поредна година установяваме, че цените на агнешкото са високи. В София то вече стигна 18 лв./кг. Да, опаковките имат етикети, на които пише, че е българско. Да, качествено е, но скъпо. Разбира се, има и по-ниски цени - по пазарите. Но там пък веднага те изпълва съмнение какво купуваш. Първо дали е българско, а не например дълбоко замразено агнешко от Австралия или Нова Зеландия, което се продава като прясно месо. Друг вариант - агнешкото да е от северната ни съседка Румъния или от западната ни - Македония. Всички те са на значително по-ниска цена от българското, което си е чист дъмпинг спрямо българските овцевъди. Но въпреки предубежденията, повечето потребители купуват вносно агнешко, защото е по-евтино.

И за да си изясним защо се случва всичко това, да чуем селекционерите: Според тях ключов фактор за по-висока печалба от овцевъдната ферма е средният брой агнета от една овца, отгледани до отбиването и продажбата. Това важи особено за месодайните ферми, където 80-90% от икономическите резултати идват от плодовитостта.

За рентабилността на фермата е от значение броят на отбитите и реализирани на пазара

и за собствени потребности агнета. Специалисти твърдят, че ако в една ферма се отглеждат 100 овце от месодайна порода, печалбата е в следната последователност: при 120 отбити агнета с 40 кг живо тегло - печалбата е 2660 лв.; при плодовитост 140% печалбата нараства на 4180 лв., а при 180% - достига до 7220 лева. Високата плодовитост има голямо значение и в млечното, и в комбинираното овцевъдство.

А сега да видим какво казват анализаторите

на пазара, който е пряко свързан със ситуацията в овцевъдството ни. През 2016 г. броят на месодайните овце у нас е 102,7 хил. и представлява едва 7,6% от общия брой на овцете в страната (според МЗХГ, 2017). А прогнозата на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) е броят на месодайните овце през 2018 г. да се увеличи до 107,6 хил. (с 4,8% в сравнение с 2016 г.), а към 2022 г. да достигне 123,2 хил. бр. Но като цяло,

месното овцевъдство не се очаква да има перспективи за по-сериозно развитие

(Това определено не е добра новина.) И още: Очакваният макар и неголям ръст в консумацията на агнешко месо ще доведе до повишаване на вноса, който през 2016 г. е в размер на 1,01 хил. т, а към 2022 г. се прогнозира да достигне 1,88 хил. т. Наред с растежа на вноса на агнешко месо се очертава и нарастване на вноса на живи животни, което ще е по-осезаемо при агнетата - с около 14% за периода 2018-2022, са прогнозите на САРА. И ето и най-тревожната прогноза за сектора:

Ръстът на вноса на живи агнета ще задържи растежа на изкупните цени

които през 2018 г. се очаква да са около 4922 лв./т живо тегло (или 4,9 лв./кг), което е с 0,8% под нивото от 2017 г., но се задържа над равнището от 2016 г. В следващите 5 г. се предвиждат известни колебания, но

посоката на цените ще е низходяща в границите от 4,75 до 4,89 лв./кг,

информират анализаторите от САРА.

Изводите: Производството се установява на нива, които не могат да гарантират на страната по-голямо самозадоволяване.

Вносът ще продължава да бъде доминиращ и да расте

по-бързо отколкото вътрешното производство.

И малко оптимизъм за 2018: Очаква се да има по-добри цени за агнешкото, и то в световен мащаб, заради намалението на предлагането.

Става ясно, че българските овцевъдите ги очакват тежки времена. Цената при изкупуване на българските агнета ще продължи да е ниска, дори ще пада под 5 лв./кг.

Мнението на овцевъдите за пазара на живи агнета

***

Васил Вазов отглежда хуманно 545 овце от породата Лакон в модерна европейска овцеферма в с. Огнен, общ. Карнобат. Фермерът няма агнета за продаване. От две години той продава излишните си агнета преди Нова година, почти веднага след раждането. Продал ги е на изкупвачите в района за 5,50 лв./кг без ДДС или 25 лв. за агне. А те вече да им берат грижата, казва фермерът. Да ги гледат, да ги угояват според търсенето от търговците и според изискванията на купувачите. Това е единственият начин, който ми дава възможност да получа свежи пари и да ги инвестирам във фермата. Защото цената на агнета, които са добре гледани до 2,5-3-месечна възраст (най-рисковата възраст), е обидно ниска, категоричен е овцевъдът.

Цената от 5 - 5,50 до 6 лв./кг живо тегло е унизителна. Но, за пореден път, както и за много други неща, животновъдите нямаме никакъв избор. Защото не сме единни и не даваме отпор на хора, който не ценят труда ни търсят бърза печалба. И изводът се налага от само себе си - сами убиваме пазара си,с горчивина отсича потомственият овцевъд от с. Огнен.

Според Васил Вазов цената на агнетата трябва да тръгва от 6 лв./кг живо тегло без ДДС и нагоре. И започва да пресмята какво получава изкупвачът при покупката на 20-килограмово агне на най-нисиката цена от 5 лв./кг живо тегло. Плаща на фермера 100 лв. А ето какво получава същият изкупвач/търговец, продавайки агнето на друг търговец на агнета: всяко агне има 50% рандeман. Така изкупвачът продава 10 кг чисто месо на най-ниската пазарна цена 12 лв./кг.= 120 лв. Има и около 3 кг карантия по 6 лв.= 18 лв. Нека сложим и за краката и главата около 10 лв. И така само за едно 20-килограмово агне по най-груба сметка изкупвачът слага в джоба си 148 лв., а го е взел за 100 лв. Като извади и разни такси в рамките на 10-ина лева, му остава чиста печалба от 37-38 лв. от агне. А ако изкупи само от един фермер 200 агнета (а големите ферми имат по толкова, че и повече агнета) - всеки може да направи сметката.

А ето разходите на фермера за едно агне - също най-обща сметка: Първо се връщаме назад във времето - разходи за изкуствено осеменяване на майката, за да се роди агнето - 17 лв. на глава. Храненето: 20 кг концентриран фураж по 70 ст. = 14 лв. Добавяме 20 кг люцерна по 40 ст. = 8 лв. Следват профилактичните разходи за ветеринарни проблеми - 7 лв.(смъртността при новородените агнета е 17%). Идва ред на изразходвано електричество, на разходи за вода - поне 2 лв. (агнетата пият малко вода, но гледачите се мият). И като казахме гледачите, да добавим и част от заплатите на гледачите. А тя, повярвайте ми, в повечето случаи не е минималната заплата за страната, уточнява овцевъдът. Е, само сборът от конкретно посочените разходи е 48 лв., а това са почти 50% от получените 100 лв. за едно 20-килограмово агне. Ако се добавят и другите разходи, за които не посочихме конкретна цифра, излиза, че агнетата ги подаряваме, казва овцевъдът.

***

27-годишният Рейхан Ружди Алиосман отглежда 500 овце от породата Синтетична популация Българска млечна в с. Каменяк, община Руен. Средната млечност на овцете във фермата му на доен период e 146,1 кг. Рейхан се ръководи от принципа, че супермодерна овцеферма не става без инвестиции и риск. Но рискът винаги трябва да е премерен. За него селекцията е първата крачка към висока продуктивност, а втората - технологичното оборудване. Според Рейхан четири са причините много овцевъди да заявяват, че нямат никаква полза от гледането на агнета. Първата е, че повечето негови колеги на практика работят по стара технология на отглеждане. Затова те трябва да променят първо начина на хранене. Вече на пазара има техника за изкуствено хранене и млекозаместители, които биха вдигнали рентабилността в овцефермата. Втората е, че повечето овцевъди не са доволни от цената, защото не могат да си "направят" себестойноста на фуража. А третата причина е високата смъртност на агнетата в стадото. А тя се елиминира, като се подобри материалната база, да се осигурят добри гледачи, т.е. ролята на човешкия ресурс, да се оптимизира храненето. И не на последно място да се осигури постоянен ветеринарен контрол, а не да липсват зоотехници.

А когато дойде време да се продават агнетата, идва и четвъртият огромен проблем в бранша - овцевъдът няма фиксирана долна цена. А трябва и, което е най-важното, тази цена трябва да се отстоява от всички в бранша, както и от асоциациите. Недопустимо е търговците да решават на каква цена да изкупуват нашата продукция, категоричен е Рейхан Ружди. Според него най-ниската изкупна цена на агнетата трябва да 6 лв. без ДДС. Само така може да се покрият разходите, направени при отглеждането на едно агне. И Рейхан напомня, че в цяла Европа асоциациите търсят пазар за готовата продукция. И пак асоциациите договарят цената. Защото овцевъдът е производител и не може да бъде в същото време и търговец. Асоциацията трябва да има депа за животните, от които те ще се продават, и хора, които да търсят пазар, а не овцевъдът. Само тогава цената може да се нормализира, категоричен е Рейхан Ружди.

***

Животновъдът Стефан Найденов от с. Мрамор. Софийско, отглежда 230 овце от млечна кръстоска на породите Черноглава, Фризийска и Аваси.

Фермерът продава агнетата свободно. Това е единственият начин да има приходи от приплодите. Защото за овцевъдите и тази година цената, която дават изкупвачите - 5-5,50 и рядко 6 лв./кг живо тегло, е ниска. Тя не покрива разходите по отглеждането на агнетата, а за печалба изобщо не може да се говори. А виж, за потребителите в магазините - цената е висока, няма да има горна граница, особено непосредствено преди Великден, категоричен е овцевъдът. И допълва: по цялата верига в животновъдството - от обора до готовата продукция, фермерът има само ядове, грижи, много тежък труд, големи разходи и никаква печалба.\

***

ПОЗИЦИЯ НА АСОЦИАЦИИТЕ

Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), и председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА):

Ограничим ли под някаква форма вносът на агнета от Македония, Румъния и Австралия, цената на агнешкото въобще няма да е лоша. Обаче големите вериги и търговци ще трябва да заложат изцяло на родното производство, което за съжаление е много малко вероятно.

От няколко години в България влиза евтино агнешко месо не само от Румъния, ами и от Македония. За 2017 г. македонското е около 50-60 т, но с тенденция да се увеличава. Просто липсва адекватната намеса на държавата, която да защити родното ни производство. А то на този етап е напълно достатъчно, за да задоволява потребностите на българския пазар.

Традиционно цените на живо агне покрай празниците е 5-6 лв./кг, а в някои региони за по-малки агнета и 7 лв./кг. Което ще рече, че в магазинната мрежа ще варира от 12 до 16 лв./кг. Апелът ми към тези, които купуват агнешко за празниците, е да го направят от най-близката ферма.