Турският мед "peri bali" или "peri ballari" означава приказен мед или мед на елфите. Едва ли някой мисли, че е направен от смачкани елфи. Макар че това би обяснило цената ... А историята е следната, пише healthywithhoney.com.

През 2009 г. един турски пчелар, Гунай Гюнджуз, вижда много медоносни пчели, които влизат и излизат от пещера. Тя се намира в планината Саричайр Даги - в Североизточна Турция. Той тръгва след пчелите и влиза вътре в пещерата. Там открива огромни пчелни гребени, висящи от високите стени. С помощта на професионални катерачи и 500 метра въже събира меда - 18 килограма див мед.

За да разбере стойността на този мед, Гюнай изпраща няколко проби във Франция в известната лаборатория CETAM. (В Турция има само лаборатории, които да удостоверяват автентичността на меда, а не състава му. Това се дължи на огромен брой фалшификатори на мед.) Според Гюнай, CETAM - независимата френска контролна лаборатория за мед, е анализирала "меда на елфите" - както го нарича Гюнай - "Peri bali" на турски език, и  доказва, че това е 7-годишен мед с много високо съдържание на минерали , вероятно поради заобикалящата го пещерна среда. От СЕТАМ го оценяват за 45 000 евро и купуват един килограм, обяснява в интернет Гюнай.

Но цената на този мед започва постепенно да намалява? Защо?

Доказан факт е, че този мед е уникален. Никъде на друго място в света производството му не може да бъде възпроизведено. През 2009 г., когато е открит, медът е бил във вътрешността на питата, дълбоко в пещерата. Качеството му е било много високо. След прибирането, той се съхранява в приемници от стъкло и качеството му намалява с течение на времето. Ето защо цената е била 45 000 евро/кг, след това 28 000 евро/кг и след това едва 5 000 евро/кг.