Разходите за производство нарастват от година на година и фермерите се тревожат за развитието на бизнеса

Алма Давидова

За европейските производители на пипер е много трудно да се конкурират на вътрешноевропейския пазар. Те смятат, че е трудно да повишат продажните цени, поради конкуренцията на вноса.

Положението в този сегмент от зеленчукопроизводството значително се влоши след руското търговско ембарго

“Само преди няколко години не се страхувахме от конкуренцията и бяхме оптимисти за бъдещето. Сега разходите за производство нарастват от година на година и ни карат да се тревожим за развитието на производството на пипер. Конкуренцията е толкова голяма, че се отива към катастрофа”, казва Павел Мисяк, член на Асоциацията на производителите на пипер в Република Полша.

За фермерите е сложно да повишават продажните цени, доколкото това е шанс за износ на продукцята. Ситуацията в този сегмент на зеленчукопроизводството съществено се е влошила след въведеното ембарго за износ в Русия

“Конкуренцията в сектора на пипер стана безмилостна, особено на фона на мощно поемащия руски пазар, който, въпреки мнението на всички скептици, вече намери други източници за внос - например от Турция и Иран. Както се убедиха всички европейци, Русия може да се справи и без нашите стоки ”, обяснява експертът.

Той подчертава, че Полша е загубила възможността да изнася пипер на руския пазар. Особено това се отнася за жълтите чушки (за тях руският пазар в продължение на много години е основен ). Техните цени през 2017 г. достигнаха дъното.

“Мисля, че много производители няма да засадят жълти чушки през 2018 г. по тази причина”, добавя Павел Мисяк.

Производителите на испански пипер през последните години значително удължиха периода на прибиране на реколтата, а сезонът им започва все по-рано и завършва едновременно със северните региони на ЕС.

Сезонът на холандските производители на червен пипер също е разширен

В същото време Украйна бързо увеличава производството си и не се скъпи да инвестира в удължаването на производствения сезон. Възможно е нейната продукция да притесни Испания и Холандия.

Растящият производствен потенциал на пипер е очевиден и в Румъния, Молдова и Македония, и това си пролича на “Fruit Logistica” в Берлин.

Топ 5 лидерите в производството на пипер в ЕС са: Испания - 18,5 хил.хектара, Италия - 11,4 хил.хектара, Холандия - 11 хил. хектара, регион Алмерия - 9,4 хил. хектара и Гърция - 4 ,9 хиляди хектара.

Пиперът Kapia и различни сортове сладки и лютиви чушки стават все по-популярни.

По материали от sadyogrody.pl

ЦЕНОВИТЕ ДВИЖЕНИЯ У НАС

Предлагане на български зелен пипер през 2017 г. има в периода април-ноември.

В началото на сезона цената му е 4,05 лв./кг и през следващите месеци до средата на август трайно пада.

В периода август-октомври кривата се стабилизира на ниво от около 1.00 лв./кг. От началото на ноември цената на зеления пипер приема възходящ тренд. В края на годината кривата се стабилизира на ниво от 1,43 лв./кг.

Предлагане на червен пипер на пазара се наблюдава от началото на м. юни, когато цената е на ниво 2,59 лв./кг. През следващите месеци кривата има устойчив низходящ тренд. В средата на септември са регистрирани най-ниските за годината цени от 0.81 лв/кг. Следва период на сезонно поскъпване. През ноември количествата български червен пипер са изчерпани, а цената му е 1.40.