На Consumer Electronics Show (CES) 2018, което се проведе в началото на годината в Лас Вегас фирмата Robomart представи едноименния си проект за безпилотен и напълно автоматизиран "магазин на колела". Той не само ще доставя продукти до дома, но и ще позволи на клиентите да ги избират на място. Създателите са уверени, че подобни магазини на колела ще опростят достъпа до местните пазари и супермаркетите, като дават възможност на клиентите да правят покупки в реално време, без да напускат дома си.

Robomart магазин ще бъде оборудван със специални сензори, камери, системи за контрол на движението и софтуер, които биха осигурили на автомобила по-висока степен на автономност, няма да е нужен водач. Товарното отделение на Robomart ще може да охлажда или загрява продуктите, а максималната скорост, развивана от машината, ще бъде около 40 км/ч.

За да използва новата услуга, клиентът ще трябва да направи поръчка, като използва приложение за смартфон. Когато безпилотният магазин пристигне, клиентът ще може да отключи вратата, да избере продуктите и да извърши плащането. Трябва да се отбележи, че цената на такава доставка на продукти, изненадващо, ще бъде около 5 пъти по-ниска от традиционните.

Доставката на продукти по домовете отдавна е популярна услуга, но нейните най-важни недостатъци са липсата на възможност клиентите да видят продуктите, които избират. Създателите на Robomart казват, че техните безпилотни магазини лесно ще решат този проблем. С новата услуга специалисти възнамеряват да увеличат продажбите на бързо развалящи се храни, които са по-малко популярни сред онлайн поръчките за храна за вкъщи, тъй като потребителите предпочитат да ги видят на живо.

В момента компанията очаква разрешение от Департамента за автотранспорт на Калифорния да тества безпилотните магазини. Ако всичко върви добре, първите "магазини на колела" ще се появят в Калифорния следващото лято.