В Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на културите

13 март 2018
Пчеларство
0
7389
Няма снимка
Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно.
 

Проф. Янг Гуан Хуан от Института по пчеларство на Аграрната академия на Китай за проблемите на пчеларството в Китай и опазването на китайската пчела Apis cerana (наричана по-долу AS). Професор Ян изучава медоносните пчели в продължение на половин век. Ето и неговият коментар за състоянието на пчеларството в Китай:

* Китайската пчела Apis ceranaсе появява в Китай преди 70 милиона години и е добре адаптирана към местния климат, флората и околната среда. Тя се различава със своето старание и мирна природа, опрашва ябълките и другите плодни дръвчета, както и ягодоплодни култури, с 30% по-ефективно от европейските пчели Apis mellifera, която се появи в Китай през 1896 г. Смята се, че медът й е по-здравословен и с "по-мек вкус".

* Урбанизацията, масовото използване на пестициди, замърсяването на околната среда и други фактори разрушават биологичното разнообразие на Китай и това има отрицателно въздействие върху пчеларството, включително броя на пчелните семейства. В началото на двадесети век в Китай има 6 милиона семейства от тази пчела. Понастоящем пчелните колонии са по-малко под 1 милион. В края на 50-те години на миналия век в Пекин например има 40 хил. семейства, а към днешна дата са едва 400.

* По-агресивните европейски пчели се развиват по-бързо от АС и последните са принудени да напускат райони, където се появяват пчелини с европейски пчели. Честотата на вибрациите на крилата и много други характеристики на европейските пчели и AS съвпадат и в резултат на това работничките от европейските пчели свободно влизат в семействата на AS, убиват своите кралици и ограбват осиротелите семейства. В същото време в провинция Юнан пчелите на тези два вида съществуват съвместно мирно върху едни и същи пчелини.

* Обезлесяване и намаляване на популацията предизвика верижна реакция: няма много "местни" медоносни растения, а след това изчезват насекоми, които се хранят с тези растения, а след тях - и птици, които се хранят със семената на тези растения и насекоми. Това, в частност, е довело до факта, че в някои провинции, са отглеждани и гигантските стършели, които все по-често атакуват хора. В Шанси през 2013 г., стършели атакуват 1640 души, 42 от които са загинали. Възстановяване на популациите от птици и насекоми може да помогне за възстановяване на нарушения екологичен баланс в много китайски провинции.

* Европейските пчели не само лишават AS от хранителна база, но също така разпространяват вируси и патогени, които представляват опасност за здравето на пчелните колонии.

* Намаляването на пчелната популация до 10% от първоначалната популация е знак, че пчелите са застрашени от изчезване. Това означава, че AS в Китай може скоро да изчезне, освен ако не бъдат предприети мерки за нейното опазване. Предупрежденията на учените за тази заплаха са взети сериозно от властите.

* През 2006 г. в САЩ се регистрира феномен, наречен разпадане на пчелните колонии, известен още и като синдром на празния кошер. Според специалистите това явление се дължи на разпространението на Varroa акарите и други паразити по пчелите и болести, както и излагането на пестициди, които принадлежат към групата на неоникотиноиди. В Китай неоникотиноидите също се използват широко, но засега няма данни за синдром на празния кошер. Може би една от причините за това е фактът, че в Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на култури, докато в САЩ това е 30%.

* Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно. Възрастта на около 50% от пчеларите надхвърля 50 години. През последните 10 години средната възраст на пчеларите се е увеличила с 13 години.

* Хаотичният характер на вътрешния пазар на мед в Китай, присъствието на този пазар на голямо количество фалшифициране също има отрицателно въздействие върху пчеларството.  Смята се, че половината от 400 хил. тона мед, доставен на китайския пазар, е фалшифициран, а значителна част от него - 100% фалшифицирани. Поради тази причина наскоро китайските потребители показаха нарастващ интерес към вноса на мед от Нова Зеландия, страните от ЕС и други страни.

* Китай е един от най-големите производители на мед в света. Статистическите данни от Асоциацията за пчелни науки в Китай показват, че повече от 300 000 фермери са събрали 12,5% от световните пчели миналата година. Освен това потреблението на мед в Китай се е удвоило през последното десетилетие, а миналата година е надминало 350 000 метрични тона, средно на човек над 260 грама, близо до годишните 300 грама в Япония.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
9873
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

2781
0

През първата половина на зимата, докато още не се е появило ново пило, пчелното семейство, събрано на кълбо, се намира в относителен покой. Само понякога някоя пчела,

4671
0

Сега е моментът за дезинфекция на пчеларския инвентар. Целта е убиване на болестотворните микроорганизми, напомнят професионалните пчелари. Дезинфекцията е важно звено в профилактиката и борбата със

4653
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

3258
0

Отговорната задача на всеки пчелар е да не допуска сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера, твърдят професионалните. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите.

Още от Фермер
2412
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1890
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5193
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

12006
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

1485
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа