В цветната градина през март

09 март 2018
Цветя
0
38061
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Резитба и оформяне на цъфтящите храсти

Цъфтящите храсти се разделят основно в три групи, в зависимост от това на какви клонки са заложени цветните им пъпки.

В зависимост от това се прилагат (или не) различни резитби през този месец.

Всеки слънчев ден от тук нататък може да бъде прекаран в градината. Дали за отдих и съзерцаване на събуждащите се растения, или в работа - няма значение.

Независимо към коя група спада даден храст първата работа на добрия градинар е да почисти: повредени или пречупени клонки; клонки, които растат навътре в храста и се преплитат; клонки, които са избили от подложката (ако храстът е облагороден) изправено растящи силни клонки или т.нар. лакомци.

Резитба на първата група храсти - след цъфтежа

Те са с пъпки, заложени през миналата година

Тук се отнася люлякът

Може би най-известният и традиционен представител на тази група е люлякът. Освен, че ароматът му е незабравим, той се отглежда лесно и не изисква много грижи. Интересен факт е, че чрез присаждане на едно стъбло могат да цъфтят 2-3 и повече различни цвята.

Тъй като цъфтежът на тази група храсти се дължи на пъпки, заложени през изминалата година, подходящият период за резитба е веднага след прецъфтяване. Резитбата е съвсем слаба. Отстраняват се само цветовете плюс една-две пъпки. Освен, че по този начин допринасяме за по пищен цъфтеж догодина, предотвратяваме образуването на семена. Те изискват много енергия и не са необходими (освен на селекционерите).

След почистващата резитба е добре да се погледне общата картинка и растението да се дооформи според желанията.

Все пак не бива да се забравя, че силна резитба с отстраняване на цели клони се прилага, когато сокодвижението е спряло - късно през есента или през зимата. С такава резитба обаче цъфтежът се отлага с една година или поне не е толкова обилен, колкото ни се иска.

Всяко закъснение от горепосочения срок компрометира следващия цъфтеж. Освен това, ако не се отстранят прецъфтелите цветове те покафеняват с напредването на вегетацията и загрозяват гледката.

Освен ароматният люляк в тази група се подвизават още невероятно цъфтящи храсти като вистерията, форзицията, дафнето и др.

Втората група храсти цъфтят на къси клонки

Основна резитба се извършва през септември

В тази група са спиреите, вейгелата, дойцията, картопът и др. Оновната резитба за оформяне при тях се извършва през месеците август и септември. Тя отново се извършва веднага след цъфтежа. Причината обаче не е залагането на пъпки, а на къси клонки.

За пример ще дадем дойцията. Цъфтежът ѝ трае до средата на лятото, а според сорта и условията на отглеждане и до края му. Веднага след прецъфтяване започват да израстват нови клонки. Цветовете през следващата година ще са разположени именно по тези млади, къси леторастчета.

При резитбата се отстранява до 1/3 от прецъфтялото клонче. От пъпките, разположени по него, ще се развият поне две нови клончета. Храстът се сгъстява, а с това се увеличава и броят на цветовете. Ако резитбата закъснее, с нея се отстранява голяма част от тях. А през следващата година цъфтежът няма да е така пищен.

Освен редовната резитба при дойцията се извършва и подмладяваща през 3-4 години. Така се избягва изтеглянето на храста във височина и се стимулира развитието на спящи пъпки в основата.

Дойцията и другите изброени представители в групата са подходящи за единично засаждане, комбиниране с други по-ниски или по-високи растения, а не на последно място - за създаване на живи плетове със сезонен характер (на снимката е Deutzia "Pride Rochester").

Хортензията е в третата група

Цветовете са разположени на силни едногодишни клонки

В третата група храсти са хортензията, лятната спиреа и цеанотусът. Но, тъй като хортензията е най- разпространена, ще ѝ обърнем по-специално внимание.

На първо място трябва да уточним разликата между цъфтеж на млади едногодишни клонки и цъфтеж на вдървенели поне двегодишни. Тези хортензии, които цъфтят на стари клонки, се режат веднага след прецъфтяване. Резитба при хортензийте, които цъфтят на едногодишни леторасти, се прилага късно наесен или през ранна пролет.

За да определите към коя категория спада вашата хортензия, обърнете внимание на периода на цъфтеж. Логично е, че по-рано цъфтящите хортензии цъфтят на стари клонки. Следователно слаба резитба за отстраняване на прецъфтелите цветове се прилага при тях. С по-силна резитба се намалява цъфтежът през следващата година. Освен стимулиране на следващия цъфтеж с тази резитба се стимулира по-дълготраен през настоящата година, тъй като се дава възможност за продуциране на нови цветове.

Хортензиите, цъфтящи на млади стъбла, не са толкова разпространени. Такива са H. рaniculata и H. Arborescens. Цъфтежът им започва в края на лятото и началото на есента и продължава до първите слани и застудявания. Тези хортензии “прощават” ненавременно орязване или никаква резитба. Въпреки това, ако се подходи правилно и навреме, се отблагодаряват с изключително едри цветове. Резитбата се извършва, когато сокодвижението спре през зимния период. Подходящо е орязване на всички стъбла почти до нивото на земята. Освен едрите цветове така се постига и компактна форма на храста

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
3375
0

Кливията цъфти около месец Когато купувате, гледайте да е с повече пъпки В студените и къси дни кливията може да се превърне в онова пламъче, което ще стопля душата ви със своите оранжеви,

7677
0

Съществена е промяната и в аранжирането Ммм да, Коледата наближава. Накъдето и да се обърне човек, вижда коледна/зимно-приказна украса. Тази година са много модерни гномчетата с огромни,

8577
0

Калуната е много интересно градинско растение, което цъфти през лятото и есента. Издръжливостта й на студ и неблагоприятни метеорологични условия е завидна.

10485
0

Пазете растенията от студа! Може в градината да цари спокойствие през декември, но нека не забравяме за цветята в стаята, за луковиците и грудките в мазето, за вечно зелените храсти,

8739
0

Поливайте го редовно Коледничето осигурява прелесни и наситени багри в период, когато малко цветя радват окото. То често се бърка с два други кактуса.

Още от Фермер
2475
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1944
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5301
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

10008
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

12123
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа