Специална резитба на измръзнали лози

09 март 2018
В лозята
0
27810
1 2 3
 

При загиване до 20-25% от главните пъпки на зимните очи трябва да се реже нормално

Резитбите при установено вече измръзване на лозите се налага винаги да се проведат през пролетта.

Те обаче трябва конкретно да зависят от установения процент на измръзналите очи и тогава да се установи с какъв процент ще се коригира възприетото им натоварване.

При загиване на до 20-25% от главните пъпки на зимните очи на лозите и асмите трябва да се извърши нормална резитба.

При измръзване на по-висок процент от пъпките, за да се получи нормална реколта, се налага да се направи компенсираща резитба

При нея броят на оставените очи е редно да се увеличи пропорционално на повредените.

Ако при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, стопаните не могат да компенсират само с чепове, тогава трябва да оставят и стрелки или плодни прьчки.

При формировките със смесени резитби, които са с чепове и плодни пръчки, трябва да се оставят завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена.

Броят на плодните пръчки също е редно да се увеличи - като се подбират добре узрели, средно дебели и дори по-тънки пръчки, както може да се изберат и запазени колтуци. По колтуците има запазени повече здрави пъпки, отколкото върху дебелите, с широка сърцевина пръчки.

След изключително силни температури - под минус 27-28°С както и след продължителни студове надземните органи на лозата може да загинат напълно.

В подобни случаи наред с едногодишните пръчки трябва де се изрязват и кордоните - заедно с рамената по тях. Стъблата обаче се запазват, защото по тях може да покарат лакомци.

Най-добре е да се изчака напъпването, когато се виждат живите пъпки.

Когато дойде време за филизене, ще трябва да се запазят два по-силни и с добро разположение летораста и с тях да започне възстановяването на лозата.

Следващите операции на зелено и на зряло да се правят като при създаването на средностъблени и високостъблени формировки.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
12123
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

4518
0

Отговори ви дава д-р инж. техн. Николай Бакалов След обясненията и съветите на нашия консултант няколко читатели ни изпратиха по-конкретните си въпроси за съхранението на младото вино преди зимата.

8415
0

Вирусът се крие в тъканите на растенията Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали,

10206
0

Какво не бива да забравяте и през зимата Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

4473
0

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Още от Фермер
2475
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1944
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5301
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

10008
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

1521
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа