Зима е все още. Много от вас ще искат през почивните дни да прекарат навън, на свеж, но едновременно с това мразовит въздух. Спазвайте няколко прости правила, за да не измръзнете.

Ако това вече се е случило, трябва да знаете как да постъпите, за да си помогнете - на вас и на близките ви около вас.

Какво представлява измръзването?

Най-общо това е увреждане на кожата при ниски температури. Симптомите на измръзване са: кожата бледнее, може да загубите чувствителност на измръзналото място, да почувствате изтръпване. Кожата се зачервява.

Измръзвания могат да се лекуват и у дома. Те преминават приблизително за четири дни. Ако обаче измръзването е по-сериозно, непременно трябва да потърсите медицинска помощ.

Спешно трябва да потърсите лекар, ако:

l зачервената кожа започне да придобива синкав отенък;

l появяват се мехури, които се пълнят с течност;

l няма чувствителност в крайниците и трудно ги движите.

В този случай трябва възможно най-скоро да влезете в затоплено помещение и да свалите замръзналите ръкавици, обувки и т.н., незабавно да се затоплите. Може да натопите засегнатата част от тялото в топла, но не гореща вода - около 25 градуса. Постепенно повишавайте температурата до 40 градуса, но не за повече от петнадесет минути. Подсушете и поставете суха превръзка. През това време давайте на пострадалия да пие много течности, но не алкохолни напитки!

Не се опитвайте да разтривате измръзналата кожа със сняг или да я затопляте с топла вода, сешоар. Не мажете с мазни кремове и алкохол.

Обща хипотермия.

Ако прекарвате дълго време в студа, рискувате да се преохладите или да измръзнете. Обърнете внимание на признаците: усещане за студ, студени тръпки, слабост ...

Ако трябва да

излезете и да прекарате известно време в студа, вземете превантивни мерки:

l Осведомете се за прогнозата за времето.

l Вземете със себе си допълнителни дрехи и дрехи за преобличане, когато има вероятност да се намокрите.

l Важно правило е многопластовото облекло.

l Вземете топли ръкавици, носете водоустойчиви обувки, поставете шапка, която покрива ушите ви.

l Вземете термос с топли напитки и пийте често от тях.

l Следете себе си и децата - обърнете внимание на пръстите, носа, ушите - дали те болят или не, дали има чувствителност, бледи ли са или не.

И още един прост начин да се сгреете. Не забравяйте, че най-добрият начин да се стоплите е да се използва топлината на друг човек. (ХФ)

Ако ви предстои дълго време да прекарате навън,

вземете мерки, за да не измръзнете

Как да се справим със студа