А стъблото не пускайте да расте повече от 3 м
При aсмовидните формировки, който масово се ползват за дворното лозарство, на лозите се формират стъбла, които да са високи до 2-3 метра.
Плодните звена и цялата вегетативна маса заедно с гроздето трябва да се разполагат върху здраво и удобно скеле.
Кога родовитостта на лозите при асмовидно отглеждане се повишава?
Това със сигурност става факт, когато стопанинът умело направлява растежа. Тогава той може да създаде силни лози с обилно плододаване.
Достатъчни са 3-4 асми в двора, за да се осигури предостатъчно грозде за една фамилия.
Важно за скелето
То може да бъде хоризонтално или наклонено, но така, че южната страна да бъде по-висока, за да се огрява гроздето.
Осигурете добро прикрепване на стъблата, кордоните и плодните пръчки докато зелените леторасти може да се привързват, но в повечето случаи се оставят свободно.
Как формираме асмата
При засаждането лозата се реже на чеп с 2 очи. На втората година горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи. При филизене се запазва само един летораст - той се привързва редовно на подпора.
Целта е да се получи права пръчка с дължина над 2 м. На третата година пръчката се изрязва на 6 до 8 очи над височината на скелето, като върхът ѝ се извива и се привързва върху хоризонталната част на скелето. Всички леторасти по вертикалната част на пръчката се филизят, а леторастите по хоризонталната част се прореждат през един - крайният ще послужи за продължител.
На четвъртата година пръчките по кордона се режат на чепове с 2 очи, а продължителят - на 6-8 очи. Леторастите по него също се прореждат и ако е необходимо, се оставя пак продължител, докато кордонът достигне края на чардака ви.
Ако лозите не се развиват буйно, вместо кордон на върха на стъблото се формират 1-2 малки рамена, върху които се създава по едно плодно звено с чеп и плодна пръчка. След формирането рязането на асмите е лесно
Върху кордоните през 15-20 см се създават малки рамена. На тях ежегодно се оставят чепове с по 2 очи от долната пръчка, а горната се премахва през стария чеп.
При сортове с по-ниска родовитост като Болгар, Италия и др. на някои от рамената наред с чепа се оставя и плодна пръчка с 10-12 очи, която се извива встрани и се привързва към скелето. При следващата резитба на асмите плодната пръчка се премахва, а новата плодна пръчка се оставя на друго рамо. Броят на пръчките зависи от силата на лозата и варира от 2-3 до 5-6 и повече.
Важно е равномерното гарниране и запълването на празните места по скелето. Не създавайте по скелето гъста мрежа от кордони. Старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се създават нови плодни звена по тях. Трябва да се следи също рамената да не се разраснат много, а навреме да се подмладяват.
Коментари