След началото на реформите у нас, масовата инвазия на чужди сортове доведе до значително влошаване на качествата на предлаганата на родния пазар доматена продукция, което предизвика силно недоволство в потребителите. Влошените вкусови качества се дължат основно на повишената твърдост и дълготрайност на плодовете, включително на незачервената твърда целулозна част във вътрешността им.
Обикновено вкусовите качества на доматените плодове са в обратна корелация с твърдостта и дълготрайността им.
Известно е, че сред разнообразието от домати, като правило, потребителите избират тези, които им допадат на вкус и цвят.
Установено е, че добрият вкус на доматените плодове е съчетание от взаимодействието между захари, киселини и около 30 летливи химични съединения.
Селекцията по отношение на летливи съединения е все още слабо застъпена, тъй като се знае много малко за връзката между вкус, аромат и съдържание на летливи съединения. Значение за вкуса имат и органолептичните свойства на плодовете.
В най-широк смисъл върху възприятието за вкус влияние оказват както химичните съставки на плода, така и времето на бране, външният вид, твърдостта, текстурата (консистенцията) на месестата част, жилавостта на кожестата обвивка, температурата на плода, аромата, цвета и др.
Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 1 март.
Коментари