Около 50 представителя на ранункулуса има у нас

Цветарите се шегуват, че ранункулусът е провалил се на изпита за рози божур. Малко объркващо е това твърдение, но напълно описва цветето. А защо малка жабка ли? Ами защото в превод от латински Ranunculus или по-точно "rana" означава жаба. В семейство Ranunculaceae са включени над 500 вида растения. Само в българската флора се срещат около 50 представителя, а някои от тях дори са защитени.

За декоративни цели се използва Ranunculus asiaticus или така наречената персийска роза. Това растение има богата история. Родината му е най-вече Югозападна Азия, но се среща и в Югоизточна Европа. Цветовете се използват както в озеленяването на паркове и градини, така и във флористиката. Селекционната работа е създала изобилие от сортове и култивари с различна височина (според нуждите) и богато разнообразие от цветни краски, с които дори розите не могат да се похвалят.

Персийската роза у нас е типично пролетно растение. В търговската мрежа се предлага от края на февруари и началото на март.

Особено голямо търсене има около 8 март. Цената за една саксийка с цъфнал ранункулус е около 5 лв. Няма да пропуснем да споменем, че цветето се произвежда в България. Е, не е изключен внос, но както примулата, зюмбюлите и белиса, персийската роза е едно от цветята с родно производство.

Погрешно се смята, че ранункулусът е едногодишно цвете с продължителност на живота само един сезон. Да, цъфтежът не трае особено дълго в домашни условия, а и доста често се случва растението да заболеее или да сбъркаме в отглеждането му. Едно е сигурно - с малко повече желание можем да превърнем цветето в постоянен обитател на двора и цветната градина.

Обича ярка светлина

Не я изхвърляйте, след като прецъфти

Азиатската красавица обича ярка светлина. Дори директно слънчево огряване не би навредило, напротив - цветовете ще са повече. Почвата през периода на цъфтеж се поддържа умерено влажна. Не бива да пресъхва, защото цветните дръжки са кухи и ако веднъж полегнат, повече няма да се изправят.

Не бива обаче да се преполива. Подгизването на почвата и задържането на вода в подложката на саксията водят до задушаване на корените последвано от трайно и необратимо повяхване на цялото растение. Затова е препоръчително да се полива често с малки дози вода.

В периода на цъфтеж и активно развитие подхранването е много важно. Торове с по-високо съдържание на калий увеличават броя на цветовете и ги правят по-едри. Освен това периодът на цъфтеж значително се удължава. Подхранване се извършва веднъж на 2 седмици.

Не изхвърляйте цветето, след като прецъфти.

Пресадете го в градината. Наесен ще извадите хубава охранена грудка, която обещава още по-обилен цъфтеж.

Ранункулус в градината

Грудките се засаждат в края на март или през април

В градината е по-подходящо да засадим персийската роза на леко шарена сянка. Преди засаждане грудката трябва да се накисне във вода за няколко часа. Когато поеме достатъчно, ще се издуе и изпъне.

Засаждането става в предварително подготвена ямка. Почвата трябва да е богата на органично вещество, да задържа добре влагата, но в същото време да не се заблатява. Грудката се поставя с надебелените образувания надолу на 5-6 см дълбочина. Под и над нея да има рохкав слой почва.

Полива се след засаждането, а след това - при необходимост. След разлистване се подхранва с азотен тор 1-2 пъти. Не бива да се прекалява, защото листната маса ще се развие буйно, но няма да се оформят цветове. Следващите подхранвания са с комплексни торове за цъфтеж.

В зависимост от условията цветове се очакват към края на май и началото на юни. Количеството им зависи от големината на подземния орган. През есента, когато листата отмрат, грудката се вади от почвата и се почиства. Тя би издържала на застудяване до около -5 - -7 градуса, затова се съхранява подобно на далиите.

Как да си приготвим разсад от семена?

За да си произведем сами разсад за цветя е необходимо да се сдобием с качествени семена с доказана кълняемост, в срок на годност и ред други изисквания.

Ако са хибридни, е задължително да са от първо поколение или т. нар. F1. Със семена от персийска роза обаче е трудно да се сдобием освен, ако не си запазим сами. В търговската мрежа у нас се предлагат само грудки на цени около 5лв. за пакет от 10 броя.

Все пак ще опишем технологията с уговорката, че семеначетата може да не дадат същите цветове и най-вероятно няма да бъдат изравнени по растеж и височина.

Подготвя се плитък съд или работна табла с гнезда. Торфен субстрат, примесен с перлит, е най-добрият избор. Семената се засяват и се покриват с тънък слой от същия субстрат. Повърхността се пулверизира, след което се поставя стъкло или прозрачен полиетилен отгоре. Почвената влажност се поддържа постоянна. Семената поникват за 15-20 дни. А готовите за разсаждане млади растения трябва да имат поне 4-5 същински листа.

Семеначетата се закаляват постепенно и се изнасят окончателно навън през май. Тоест, ако заложим семената сега, растенията ще са готови за расаждане точно навреме. Цъфтеж се очаква месец след прихващането. Освен това всяко отделно растение ще оформи грудка, която може да се прибере през есента.

Най-добър ефект от цветовете на ранункулуса се получава, когато няколко цвята са засадени в една по-плитка саксия. В градината пък невероятни пъстроцветни бордюри или фигури ще радват окото. Ранункулусът не е претенциозен към съседите си, стига техните изисквания да са сходни.