В края на лятото или рано наесен, след изкарването на меда, се извършва първото третиране на семействата срещу заболяванията. На пазара у нас има редица добри препарти, подходящи за борба с вароа – Varostop, Varotom, Perizin, Bayvarol и др. Най-често използвани са медикаментите под формата на импрегнирани ленти, които се поставят в кошера между рамките, съветва нашият консултант д-р Валентин Иванов, квмн 

Нозематозата (заразна диария, пролетна диария) е също заболяване, което се предизвиква от паразити – вътреклетъчните Nosema apis. Боледуват възрастните пчели, които се заразяват чрез поемането на спори, съдържащи се в изпражненията на болните пчели или в техните трупове. Силата на проявление на болестта зависи от количеството на приетите спори и от предразположението на пчелите към нозематозата – климатичните условия, силата на семейството, стресът при пчелите, недостигът на белтък (прашец) и др.

Когато пчелите се зазимяват върху недоброкачествен мед, се предизвикват нарушения във функцията на храносмилателния тракт, появява се диария и масово пчелите се презаразяват с ноземни спори. При отглеждането на пило температурата в гнездото се повишава и това създава предпоставка за развитие на причинителя.

Клиничните признаци не са строго специфични. Инвазираните пчели не могат да летят. Те пълзят пред кошера, струпват се на купчинки и умират в конвулсии, треперейки с крилца. Видът на умрелите пчели вследствие нозематоза е много характерен – те са с подути и почернели коремчета, като червото им е изпълнено с тъмна воднисто-кашеста материя с кисела миризма. При здравите пчели средното черво е еластично, с кафяво-червеникав цвят, докато при засегнатите от нозематоза пчели червото лесно се къса, а цветът е тъмносиво-белезникав.

Пчелата майка се заразява с ноземни спори при храненето й с пчелно млечице от пчелите кърмачки. Болните пчели майки намаляват яйценосната дейност и представляват сериозен източник на инфекцията поради факта, че дефекират само в кошера. Поразените семейства проявяват безпокойство, развиват се бавно напролет, дори около тях да има в изобилие нектар и прашец. От друга страна отслабналите семейства често стават жертва на нападения от други пчели-крадци, мравки, оси и др.

ВАЖНО! Болните пчели обикновено правят неуспешни опити за очистително облитане дори при неблагоприятни външни температури. При невъзможност да сторят това, тъй като задното черво бързо се запълва с фекалии, те дефекират в кошера, зацапвайки питите, рамките, стените и дъното на кошера с диарични изпражнения.

Част от пчелите излизат навън и повече не се завръщат, а други се опитват да достигнат до входа на кошера агонизирайки, където най-често умират и го запушват с труповете си. В семейството в крайна сметка умират значителен брой пчели.

Когато пчеларят забележи рано напролет черни или тъмнокафяви петна по прелката или по целия корпус на кошера, веднага има основателна причина да се съмнява, че семейството е поразено от нозематоза. Мерките за борба включват даването на захарен сироп с разтворени в него антибиотици.